Nincs is jobb az adventi időszakban, mintha képesek vagyunk nemcsak a reklámok szintjén belassulni. Én bármikor tudom ezt hozni, már és amennyiben magas szintű étkezés járul hozzá. A héten sikerült is megugranom ezt, ugyanis Feith Attila konyhájába voltam hivatalos. Illetve úgy mondanám, az általa felügyelt és irányított konyhabirodalomba, ami a Kozmo hotelben székel. Erről a stílusos és lenyűgöző szállodáról már meséltem nektek, igazi műemlék és nyugalom szigete a Horváth Mihály téren. Telefonközpontból lett ugye ez az épület ötcsillagos hotel és nyáron már teszteltük a konyhát, ami hatcsillagosra vizsgázott nálunk. Így gasztronómiára kiélezett kis társaságunk a szezonváltással együtt újra megjelent a színen, hogy megnézzük és persze megkóstoljuk, mivel várja Feith Attila a vendégeket.
Sült cékla, sütőtök, kacsamáj és pisztácia – az őszi-téli szezon legnépszerűbb összetevői színesítik a
Kozmo téli ételkínálatát - tudtuk meg első körben. Míg nyáron a vendégek a Bistro Étteremhez tartozó rejtett belső udvaron, szabad ég alatt költhetik el az étkezéseiket, novembertől áprilisig a meghitt hangulatú Kozmo Étterem várja a vacsoravendégeket bővített étlappal.
A 2. emeleten található egység a szálloda ikonikus főlépcsősorára nyílik, mely az ország második legnagyobb főlépcsője a Parlament után, és az igényes műemléki felújításnak köszönhetően eredeti pompájában csodálhatjuk meg - tökéletes rekonstrukciója az 1917-ben átadott épületrésznek.
A Kozmo Étterem belső terét a meleg hangulatfényt sugárzó geometrikus lámpabúrák, a centrálisan elhelyezkedő, lebegő polcos bárpult, a puha bársony székek valamint a falfülkében rejtett világítással kiemelt üvegvázák határozzák meg és a sorakozó Moet Chandon pezsgők is megadják a luxus és kifinomultság alaphangját. A visszafogott fények és meleg színek bensőséges hangulatot teremtenek – tökéletes kulisszákat egy kiváló vacsorához, vagy ebédhez..Parádés a környezet, de térjünk a lényegre.
Az előételeket Attila választotta nekünk, a Sharing is Caring elv alapján kiválóan megosztoztunk a társasággal mindenből is. A céklás humusz elképesztően gyönyörű volt, kaptunk anti aging akarom mondani superfood salátát, cézárt, de olyan igazit, kóstoltunk házi lazacot, aminél csak azt sajnáltam, nem ebben a házban lakom, a halkrémre ültetett capaccio pedig maga volt a gyönyörűség, hogy úgy mondjam. Itt említeném meg, halkan elmormolva egy fél imát, hogy rákot is fogyasztottunk, azt a kis pici, ámde húsosat, fokhagymásan, azt a fajtát, amibe az ember pironkodva ugyan, de lelkesen tunkolja bele a kenyért is, vagy akár naant avagy brióst. Ja, mert még volt panko morzsás dióbélbe forgatott máj is, hogy nehogy ne érezzék jól magunkat az ízlelőbimbóink.
Ennyi étel után az alkotó simán megpihenne, én úgy általában az előétellel jól is lakom, de amikor megláttam, hogy a téli étlapra is felkerült egy elég jól hangzó steak, már tudtam hogy ebbe az irányba kénytelen leszek elmozdulni. És milyen jól tettem! Hiába, a minőségi alapanyag, az minőségi alapanyag, azt csak konyhatechnológiával lehet elrontani, de nem érdemes. Most is szuperlatívuszokat tudok csak zengedezni a steakemről, kóstoltam hozzá édesburgonyát, hasábot és szarvasgombás krumplipürét is. Hiába, választani tudni kell, dicsértem meg magamat, de bizony, így is átettem a kollégák tányérjába is. Egyesek a konfitált kacsára voksoltak, de volt aki az olaszos tészta vonalán hetvenkedett és akadtak norvég lazacpárti asztaltársak is. Mellé nagyon jó magyar pincészetek borait ajánlották nekünk és ha már ajánlották, akkor fogyasztottunk némi Léglit és Luka Enikő pincészetéből is egy testes, de mégis meggyes ízvilágú vöröset. Csodás volt!
Mondhatnám azt, hogy ezen a ponton kidőltünk és kértünk egy-egy szobát a szállodában, de egyrészt telt ház volt, másrészt pedig jöttek még a desszertek. A tiramisuból tálaltak pisztáciásat, ami azért hozza a most méltán hype-olt Dubai vonalat, ennek a textúrája és az íze is csodás volt, de somlóit és mézes krémest is teszteltünk, no meg egy olyan extra gyümölcssalátát, amit azért otthon igen ritkán rittyent össze az ember fahéjas szilva fagyival.
Összegzésként azt kell mondjam, a Kozmo hotel és konyhája parádésan hozta, amit nyáron már tapasztaltunk náluk. Minőségi alapanyagok, semmi megjátszás, vagy túlzás, játékos megoldások, de semmi túlgondolás. Ide bármikor érdemes betérni egy ebédre, vagy vacsorára, az ember lelkét is megeteti Feith Attila és csapata. Bravo!