Nesze!szer

Gyümölcsfákat a suliba!

2023. május 17.

 

 

iskolakertekert_alapitvany.png

 

Nálunk épp az iskola udvarának felújítása folyik. Brutál összegbe kerül, de volt olyan jó fej az egyik képviselő, hogy kaptunk pénzt. A többit persze meg kell szerezni. Szóval most alakul minden. Ezért is kaptam fel a fejemet a Procter akciójára, ugyanis a cég több mint  20 000 fát ültetett Magyarországon a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve. A vállalat idén új programot indít: ’Ültessünk jobb levegőt, tanítsuk gyerekeinket!’ kampánya a környezettudatos nevelést támogatja, és gyümölcsfák telepítését ösztönzi az Iskolakertekért Alapítvánnyal közösen.

A faültetés hosszútávú befektetés
Magyarország területéről 2001 és 2021 között 228 ezer hektár természetes erdő tűnt el, 1 ezért az erdőtelepítésnek hazánkban is kiemelten fontos szerepe van. A fák környezeti haszna nem áll meg az oxigéntermelő képességüknél: jelentős szerepük van a jobb levegőminőség megteremtésében, környezetük hőmérsékletének szabályozásában, zaj-és talajvédő funkciót töltenek be, valamint természetes élőhelyet biztosítanak számos növény- és állatfajnak. A történelmi magyar gyümölcsfafajták védelme és telepítése ezen felül génmegőrzési, fajtafenntartási értéket is képvisel.
A tájfajták általában az adott terület klimatikus és talajviszonyaihoz alkalmazkodtak az idők során, így sokkal kevesebb fenntartást, vegyszeres beavatkozást igényelnek. A faültetés az a lépés a klímaváltozás elleni harcban, ami a fák növekedésével évek múlva is hozzájárul majd a jobb levegőminőséghez, ezért fontos, hogy a jövő generációját olyan szellemiségben neveljük, hogy számukra a környezet védelme és gondozása magától értetődő legyen. A fák asszimilációs folyamataik során nem csak oxigént termelnek, de feldolgozzák, növekedésük során megkötik az emberi tevékenységek által kibocsájtott szén-dioxidot is, ami városi
környezetben jelentős mértékben hozzájárulhat a jobb levegőminőséghez.

Társadalmi szemléletformálás iskolai faültetéssel és gondozással
A P&G idei programja az Iskolakertekért Alapítvány gyümölcsfa ültetési pályázatát támogatja, melynek célja az iskolai faültetési és gondozási tevékenységeken keresztül felhívni a figyelmet a fák levegőminőség javító szerepére. Az Iskolakertekért Alapítvány 2015 óta szervezi, működteti és koordinálja az Iskolakert-hálózatot, aminek jelenleg 260 tagja van Magyarország, és a Kárpát- medence magyarlakta területein. Az alapítvány célja  szélesebb körben terjeszteni és hozzáférhetővé tenni az iskolakerteket, mint a fenntarthatóság és a környezettudatosság gyakorló színtereit a gyermekek, rajtuk keresztül pedig a társadalom minél szélesebb rétegei számára.
2023 tavaszán általános iskolások részére meghirdetett gyümölcsfaültetési programjuk mindamellett, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a fák levegőminőség javító szerepére, bővíti a gyerekek gyümölcsészeti ismereteit, ösztönzi az öngondoskodást és zöldíti az iskolákat. A program keretében min. 100 régi magyar - az adott tájegységre jellemző - almafára és min. 100 bogyósgyümölcs cserjére/szőlőtőkére pályázhatnak az iskolák. Az ültetési és gondozási folyamathoz ültetőcsomagot, és feladatgyűjteményt is kapnak a gyerekek, ami szuper jó és kalandos lehet és előremutató.

Ültessünk jobb levegőt, tanítsuk gyerekeinket!
2023. április 26 és június 30 között a Procter&Gamble Magyarország az ebben az időszakban megvásárolt P&G termékek után (Ariel, Lenor, Jar, Pampers, blend-a-med, blend-a-dent, Naturella, Always, Discreet, Pantene, Head&Shoulders, Aussie, Herbal Essences, Mr. Proper, Gillette, Ambi Pur, Old Spice, Tampax, Bear Fruits, Oral-B, Swiffer) az Iskolakertekért Alapítvány gyümölcsfa ültetési programját támogatja. A résztvevő üzletekről és a promóciós időszakokról és minden másról info ITT

Jó tudni!

Az első 20 nyertes intézmény szavazás útján kerül kiválasztásra  május 25 és június 30 között beérkező szavazatok alapján. Az oldalon történő egyszerű regisztráció után bárki szavazhat egyszer, a felületen megjelenített, a programra pályázó iskolák közül az általa választott egy intézményre. Na jó, szerintem ezt most elküldöm a sulinak és mi nevezni fogunk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr7718125464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása