Nesze!szer

Magyar mérnökök egy világcégnél: női vonalon

2023. május 15.

 

drogeria_termekek.jpg

 

Vannak dolgok, amiről nem beszélünk. Pedig kéne. Most egy ilyen érdekességről mesélek nektek, mert sokszor nem is tudja az ember, amit levesz a drogéria polcán, az honnan kerül oda. 

Magyar mérnökök segítségével állt át a Tampax applikátorok új papír változatának gyártására a Procter&Gamble csömöri gyára, amely a vállalat legnagyobb női higiénés termékeket gyártó üzeme. Az új papír alapú applikátorokkal gyártott termékek a világ szinte összes országába eljutnak, és bevezetésükkel a vállalat 7,5 millió palacknak megfelelő mennyiségű műanyagot takarít meg évente.
A Magyarországon több mint három évtizede növekvő Procter&Gamble globális szinten közel 2 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre évente, nagyjából 50 százalékkal többet, mint legközelebbi versenytársa, és többet, mint a legtöbb versenytárs együttvéve. Évente legalább további 400 millió dollárt fektet be az alapvető fogyasztói kutatásokba, hogy új innovációs lehetőségeket fedezzen fel, és mintegy 20 000 kutatást végez több mint 5 millió fogyasztó bevonásával közel 100 országban. A folyamatos innovációk és termékfejlesztések nemcsak a fogyasztók életét könnyítik meg az olyan termékekkel, mint a Pampers, az Ariel, a Jar, a Gillette vagy az Oral-B, de hozzájárulnak a fenntartható fogyasztás növeléséhez is a szűz műanyag felhasználásának drasztikus csökkentésével és az újrahasznosított papírcsomagolások bevezetésével.
Egyik legújabb innovációjuk eredményeképpen a Tampax termékek műanyag applikátorát papírra és a húzózsinórt is természetes anyagra cserélték, amelynek során a csömöri üzemben hazai mérnökök segítettek beállítani az új módszer és alkatrész bevezetését és hatékony működését a gyártósoron. A szakemberek több hónapon át tesztelték az applikátor falvastagságát, a zsinór szakítószilárdságát, valamint a gépsorok átállítását, míg kialakították a leghatékonyabb megoldást és a legfenntarthatóbb verziót a teljesítmény változása nélkül. (az azért mókás lehet, ahogy férfiak állítgatják a gépeket) A csömöri gyár a vállalat legnagyobb női higiénés termékeket gyártó üzeme világszerte, Európa legtöbb országán kívül Japánban, Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában és Új-Zélandon is kaphatók az itt gyártott termékek. Tampax terméket összesen két helyen gyártanak a világon, hazánkban és az Amerikai Egyesült Államokban, de a tengerentúli gyár leginkább az Észak-amerikai piacot látja el, a világ többi részébe a csömöri gyárból kerülnek ki a termékek.

tampax_kicsi.jpg


A vállalat élen jár az FMCG termékek innovációjában, négy kutatóközpontjuk közel 7000 kutatója folyamatosan termék- és csomagolástechnológiai fejlesztéseken dolgozik. Minden kutatóközpontnak saját tesztközpontja van, a brüsszeli innovációs centrumban egy teljes lakást rendeztek be, ahol a kutatók a környező lakosság otthoni, termékhasználathoz kapcsolódó szokásait vizsgálja, és megfigyelik a felhasználók viselkedését a termék használata, így például mosás közben, amely fontos része a felhasználói igények megértésének. A brüsszeli K+F csapat folyamatosan jobb megoldásokat keres a mosás hatékonyságának növelésére, legyen szó akár a 60-as években kifejlesztett első enzimes mosóporokról, vagy a 80-as években elsőként bevezetett folyékony mosószerről. A mosókapszulák is itt születtek, válaszul egy olyan fogyasztók által megfogalmazott problémára, hogy mekkora adag mosószer szükséges a leghatékonyabb mosáshoz.
A brit Readingben a Gillette kutatói számos „elsőt” fejlesztettek ki a férfiak borotválkozási élményének
javítására, mint például a Blue 11, az első kétpengés borotva 1976-ból, a Sensor Excel öt rugalmas bordával 1994-ből, a három pengés Mach 3 1998-ból, és a forgófejes Flexball 2015-ből. A readingi borotválkozást elemző laborba naponta 80, 18-66 év közötti férfi jár be, hogy a kutatók megfigyelhessék őket borotválkozás közben, és segítségükkel egyedi igényekre szabott megoldásokat fejlesszenek (ez nagyon mókás, láttam!) . A németországi Schwalbach Global Scalp Experts kutatói már több mint 50 éve dolgoznak új samponokon és balzsamokon, a Pampers fejlesztői pedig rendszeresen 1500 szülőnek biztosítanak pelenkát otthoni tesztelés céljából.
A P&G számára a fenntartható innováció megteremtése elsődleges, folyamatosan csökkentve saját vállalati lábnyomát, és kiemelt céljuk ezt a termékeiket használó fogyasztók számára is megkönnyíteni. A K+F egyedülállóan fontos szerepet játszik az újrafeldolgozható összetevők, összetételek és csomagolások kifejlesztésében. Kutatóik folyamatosan életciklus elemzést végeznek a termékeken, hogy megállapítsák, milyen környezeti hatással bírnak. Mi pedig nőként köszönjük a gondosságot! 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8318121898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása