Nesze!szer

A fogyatékkal élők számára a vásárlás is kihívás

2024. április 05.

 

sam_latif.jpg


A WHO adatai szerint világszerte körülbelül 1,3 milliárd ember, vagyis a világ népességének 16%-a szenved jelentős fogyatékosságtól. Ez a fogyatékosságok széles skáláját foglalja magában, amelyek különböző egészségügyi állapotokból, valamint környezeti és személyes tényezőkből erednek. A fogyatékkal élők, mint életük legtöbb területén, a vásárlás, a megfelelő termékek megtalálása és használata során is számos
kihívással szembesülhetnek. Ezekre a problémákra igyekszik megoldást kínálni a P&G számos új technológiát bevetve, és már a magyar boltokban is kaphatók azok az „akadálymentesített” termékek, amelyek kifejezetten a fogyatékkal élők vásárlását és termékek közti eligazodását segíthetik.
Az agyunk által befogadott információk 80 százaléka a látáshoz kapcsolódik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csak Európában 30 millió felnőttnek vannak látásproblémái, és 200 millióan szenvednek halláskárosodásban. A fogyatékkal élők, mint életük legtöbb területén, a vásárlás és a megfelelő termékek
megtalálása és használata során is számos kihívással szembesülhetnek. Ilyen problémák
például a keskeny folyosók, a magas polcok, vagy az akadálymentes parkoló és a mellékhelyiségek hiánya. A szenzoros feldolgozási zavarokkal küzdő emberek számára az erős fény, a hangos zajok vagy az erős szagok túlterhelést jelenthetnek, ami a vásárlást stresszes élménnyé teheti (kb olyan, mintha minden áldott nap másnapos lennél, ha az érzést értenéd).. A látássérült emberek számára nehézséget jelent a címkék olvasása, a termékek megkülönböztetése vagy az önellenőrző automaták digitális felületein való navigálás.
Ezek a kihívások rávilágítanak a befogadóbb gyakorlatok bevezetésének fontosságára mind a gyártói, mind a kiskereskedelmi környezetben, és erre a problémára figyelt fel a Procter & Gamble, amely évek óta innovatív megoldásokkal és márkáinak fejlesztésével igyekszik mindenki számára elérhető termékeket létrehozni.
Sam Latif, aki maga is látássérült, a Procter &Gamble vállalati akadálymentesítési vezetőjeként jelentős mértékben járult hozzá számos termék akadálymentesítéséhez a fogyatékkal élők számára. Munkássága világszerte úttörő a termékek akadálymentesítésében, és hamar rávilágított, hogy milyen küzdelmes a termékek használata, ha valaki fogyatékkal él; mekkora kihívás látássérültként megkülönböztetni a sampont a kondicionálótól, vagy mennyire nehéz mozgáskorlátozott kézzel egy Pampers pelenkát felhúzni egy kisbabára.

ariel_ecoclic.jpg


Egyik figyelemre méltó eredménye a Herbal Essences sampon és kondicionáló flakonjain
lévő tapintható jelölések bevezetése, amelyek segítik a látássérült felhasználóknak a termékek megkülönböztetését. A hazai üzletekben is bevezették az Ariel mosókapszulák és Lenor Unstoppables
illatgyöngyök új csomagolását, amelyek NaviLens technológiával rendelkeznek. Ez a forradalmi technológia lehetővé teszi, hogy a mobiltelefon egyetlen érintéssel leolvassa a termékinformációkat. A NaviLens a polcokon lévő termékek megtalálásában is segít.Emellett az Ariel EcoClic kartondobozban lévő kapszulák egyedi kialakításúak, lehetővé téve a mozgáskorlátozottak számára is a könnyű nyitást. A dobozok taktikai jelöléseket is
tartalmaznak mosógép szimbólum formájában. Ezek nem a Braille-íráson alapulnak, hanem olyan tapintható ikonok, amelyik elősegítik, hogy a fogyatékkal élők nemzetiségtől és anyanyelvtől függetlenül gyorsan és egyszerűen felismerjék, milyen termékkel van dolguk.
A Jar mosogatószer flakonja nem véletlenül áll fejjel lefelé, mivel így kevesebb kéz- és csuklóerőre van szükség a használatkor. A Gillette Treo borotvák szintén úttörő újításnak számítanak, mivel lehetővé teszik a csökkent kézmozgású emberek számára, hogy könnyen és biztonságosan borotválkozzanak. Egyedi kialakításának köszönhetően a borotvával más is könnyedén borotválkozhat. Az Oral-B iO elektromos fogkefék Sensitive üzemmódja is a csökkent motorikus képességű embereket segíti.
A technológia szerepe tehát nélkülözhetetlen a fogyatékkal élő vásárlók segítésében, a fizikai és az online vásárlási környezet hozzáférhetőségének és alkalmazkodásának javítására irányuló erőfeszítések pedig nemzetközi és hazai szinten is alapvető fontosságúak e kihívások kezeléséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr3918373101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása