Nesze!szer

Garantáltan adalékanyag mentes: pitypang szörpöt főztünk!

2022. április 25.

 

 

20220424_100615.jpg

 

Tavasszal az embernek nehéz bent maradnia és nem is kell. Mivel pontosan tudom, mennyi fura dolog van abban, amit megeszünk, törekszem néha arra, hogy minőségi ételeket fogyaszthassunk és ez igaz az italokra is. Nem nagyon szoktunk szörpöt venni, illetve egy cégtől csak, a többi rettenetet nem választom, mert sajnos az összetevők kapcsán látom, jesszus, abban mi van. De egyébként nem is tudom, miért eresztem ilyen bő lére az egészet, jöjjön a lényeg: pitypang szörpöt készítettünk a hétvégén, saját gyűjtésből. Nem bonyolult, sőt. Mondom is.

 

20220423_154246.jpg

 

A neten mindenféle receptet megnéztem és mivel elég rapid típus vagyok, az éjjel hosszan áztassuk és pihentessük variációkat megfúrtam. Így maradt a következő.

Hozzávalók:

3-4-5 marék pitypang

1 kg cukor

Víz

Némi citrom

1. Kimentünk a gyermekkel pitypangot szedni. Itt nincs nagy ördöngősség, csak arra figyeljünk, hogy ne az autóút mellett szedjük, mert nem kipufogófüstöt szeretnénk inni, hanem szörpöt.

2. Néhány órára kiraktuk őket otthon, hogy száradjon némileg és kimásszanak a bogarak, ha épp arra jártak

3. Feltettünk háromnegyed liter vizet és a kiló cukrot a tűzre és forrásnál levettük - tehát kész lett a cukorszirup

pitypang_szorp_vagas.jpg

 

4. Most jött a neheze, a pitypangokat zöld részüktől megfosztva tettük bele a szirupba. Én körmös technikával dolgoztam, a leány az ollós variáció zsenialitására jött rá. Azért kell vigyázni, hogy a zöld dolgok ne essenek bele, mert ez keserűvé teheti a szörpöt. Mi olyan 4 maréknyi virágfejből való alapanyagot tettünk bele, de ahány ház, annyi pitypang szörp. Ez volt a legmacerább része, de ez is max 20 perc és akkor már nagyon slow üzemmódban van az ember.

Mikor ezzel készen lettünk, hagytuk őket együtt pihenni néhány órát.

5. A pihi után leszűrtük a szörp alapanyagot, majd újra felforraltuk a főzetet. (Nagyon hamar sárgás színe lesz egyébként az állásnál, szóval látod, hogy megy bele a pitypang színe, zamata)

 

20220423_190231.jpg

 

6. Mondanám, hogy utána vártunk hogy kihűljön, de a gyermekem iziben rakott mellé egy kis citromot, a levéből is csöpögtetett bele és már itta is. Azt is mondanám, hogy saját üvegbe töltöttük, de egy lidlis boros üveget találtam, amit kifertőtlenítettem és egy uborkás üveget....D Ez semmit nem von le a szörp értékéből, mert isteni. Próbáljátok ki, ha van kedvetek, mi egy kicsit eldugtunk belőle nyárra, a többit meg hétvégén visszük egy partyba. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr6017815949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása