Sokszor mondjuk, hogy a magyarok megfőzik a világot. Ezt tegnap is tapasztalhattuk a "bokúzon", ugyanis második lett a hazai csapat, de erről már írtam nektek. És most még egy szuper gasztrohír. Óriási megtiszteltetés hazánknak, hogy az idei díjátadót követő ünnepségen Szántó István, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje is prezentálhat néhány ikonikus magyar fogást a hollywoodi hírességeknek. A csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy- torta is a kínálat része lesz március 27-én, vasárnap Los Angelesben, a díjátadó utáni partin.
A legendás séf, Wolfgang Puck úgy eteti a világ szupersztárjait, mint senki más, köszönhetően híres Beverly Hills-i Spago és CUT éttermeinek, Isztambultól Londonig megtalálható nemzetközi vendéglátóhelyeinek, és a ténynek, hogy 1995 óta ő a felelős annak a menüsornak a megalkotásáért, amit a filmipar leghíresebb díjátadóját követő bálon szolgálnak fel a hírességeknek és a VIP vendégeknek.
Minden évben 100-nál is több séf dolgozik a kezei alá, hogy ezen a bizonyos rendezvényen a tökély is tökéletes legyen. Az idei év szenzációja, hogy a már megszokott Wolfgang Puck signature fogások mellett most először tradicionális magyar ételek is felszolgálásra kerülnek a díjátadót követő partin.
4 legendás magyar étel a gálát követő fogadáson
„Nagyon boldog vagyok, hogy Wolfgang biztosította nekem a bemutatkozás lehetőségét a Los Angeles-i közönségnek. Olyan ételekben gondolkodtam azonnal, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai. Végül a csirkepaprikás, a vadas, az Eszterházy-torta és a somlói galuska letteka befutók. Tudtam, hogy nagyon sok biztonsági és logisztikai szempontot kell figyelembe venni. Legyen alapanyag az ételekhez a helyszínen is. Könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészíteni ezeket a fogásokat, ráadásul elképesztő mennyiségben. A vadasból 800 adaggal, a többi ételből 350 – 350 adaggal készülünk. Bár cateringről van szó, de az ünnepélyesség, az elegancia a a díjátadó miatt lényeges” – mesélt izgatottan Szántó István séf.
Hogyan készülnek a magyar fogások?
A két séf, Wolfgang és István fúziós megoldásokban gondolkodtak. Az alapanyagokat a híres helyi Santa Monicai termelői piacról szerezték be, István pedig természetesen itthonról vitte magával az igazi magyar fűszerpaprikát.
Vadas: Wagyu marhából készül és ricottával töltött dumplinggal valamint mustármagos szósszal kínálják majd. Az ételbe így belekerülhetett Wolfgang szülőhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is.
Csirkepaprikás Hortobágyi; módra – A hagyományos módon elkészített csirkepaprikást
tésztába tekerik. Tálalást tekintve a végeredmény tavaszi tekercshez hasonlít majd. Paprikaszósz kerül még rá.
Somlói galuska – Dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentálják.
Eszterházy-torta – Hagyományos recept alapján készül és a legtradicionálisabb módon mutatják be.
„Minden évben arra törekszünk, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy az ételkínálatban valami újat, frisset és szórakoztatót mutassunk” – mondta Wolfgang Puck. – „A filmvilág legnagyobb
díjátadóját követő parti a legfontosabb társasági esemény a nyugati parton, amelyen az étel, a divat,
a kultúra, a film és a zene találkozik egymással. Büszke vagyok rá, hogy az első Európában nyílt Spago
éttermem vezető séfje is itt van velem, hiszen általa egy különleges világ, a magyar kultúra is meg tudjelenni majd. Amikor megkóstoltam István vadas-verzióját, egészen egyszerűen szerelembe estem
vele. És biztos vagyok benne, hogy a sztárok is így lesznek ezzel.”
A menüsorban természetesen továbbra is helyet kapott a Wolfgang Puck Catering néhány olyan korábbi közönségkedvence, mint a fűszeres tonhaltölcsérek vagy a füstölt lazacos pizza. „Elkészítjük a tésztát, az ikonikus szobor alakjára vágjuk, majd egy kis kaporkrémet teszünk rá. A lazachoz is van egy formánk, nagyon vékonyra szeljük és úgy tesszük a tetejére” – mesél a legendás fogásról Wolfgang Puck. (Ezen a ponton sóhajtok fel, hogy úristen, de megkóstolnám, bocsánat, elkalandoztam...)
Az ételek mellé kiegészítéseként pedig különféle italokat is felvonultatnak a partin. A gála tiszteletére Fleur de MIRAVAL – az egyetlen olyan pezsgőház, amely kizárólag rosé pezsgőt készít – pezsgőt és két limitált kiadású Francis Ford Coppola bort tölt majd a poharakba. Az elismert mixológus, Charles Joly pedig ismét Tequila Don Julio koktélválogatást készít majd.
Az ünnepi fogadás számokban
117 séf
12 kg nishiki rizs
1080 db tojás
10 egész sárgafarkú makréla
136 kg füstölt lazac
182 kg jidori csirke
7 kg kaviár
3 kg szarvasgomba
100 db homár
3 láda Harry’s eper
5 láda helyi málna
28 kg yukon gold burgonya
30 kg miyazaki wagyu marha
10 kg helyi zöldborsó
19 kg jackfruit
5 kg lila ninja retek
12 kg bébi szivárvány répa
12 kg bébi planet répa
10 kg bébi fehérrépa
19 kg bébi ánizs édeskömény
12 kg prémium frisée
211 kg bébi zöld római saláta
19 kg fekete toszkán káposzta
300 db bébi Lolla Rossa saláta
12 kg cukorborsó
30 kg Heirloom Mix cékla
23 kg helyi szivárvány mángold
4 láda organikus rukkola
46 kg darált marhahús
14 kg Prime New York
55 kg Ahi tonhal
12 kg Valbrasco feta
26 kg Jumbo Lump
23 kg mozzarella 14 kg fontina
14 kg parmezán
1600 db házikészítésű mini briós zsemle
19 kg kacsamell
95 l Alta Dena teljes tej
2600 db szezámos miso tölcsér
Na, ki éhezett meg?