Micsoda pazarlás, mondja néha az ember, amikor ki kell dobnia ezt-azt. Főleg, ilyen élelmiszer árak mellett ugye. És itt a karácsony, amikor 3 napig mindenki a túlélésre játszik, utána meg kerülgeti a beigli és kalács csücsköket és szórja ki a felesleges dolgokat. Ráadásul a konyhában robotolni sem szeretünk, de fontos nekünk hogy minőségi ételeket fogyasszunk és ne az országos adalékanyag versenyen induljunk.
Nemrégiben egy workshopon jártam, ahol megismeredtem a Celldömölki Malom lisztjeivel és lisztkeverékeivel. Ráadául, ők egy magyar tulajdonban lévő malom, szóval ez is jó. Na mondom is!
A Celldömölki Malom Kft. üzeme egy napi 100 t kapacitású tradicionális magyar búzamalom. A malomban először 1938-ban őröltek lisztet, és több korszerűsítési beruházásnak köszönhetően a mai napig szinte folyamatos a termelés. A Celldömölki Malom Kft a magyar családi tulajdonban levő GSD csoport tagja, mely 1993 óta jelentős részben szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. A kiváló minőségű malmi búza ezért az üzem számára mindig biztosított. A vállalat a térségben termelő-integrátori szerepet tölt be, ami azért elég fontos és menő. Büszkék rá, hogy egyre több gazda kizárólag a Czelli számára értékesíti búzáját. Ennyi volt a kis ismertetés a cégről...
és akkor mi ezekből a lisztekből néhány influencerrel kisütöttük a magunkét. Palotás Ági (Kenyér művész) segített nekünk mindenben is. De annyira nem volt nehéz. Ugyanis mindkét lisztkeverékükön pontosan ott a leírás. Elsőre a babkát csináltuk meg, amit gesztenyekrémmel töltöttünk meg és minden utasítás pontosan és követhetően rajta van a kalács lisztkeveréken is. Másodikra kenyér készült, amit ilyen kis gumókba rendezve sütöttünk ki, ott csak vizet adtunk hozzá igazán a masszához, de azon is rajta van az itiner. A keverékek teljesen jól működtek és minden isteni lett, még úgy is, hogy én a bekevert tésztát még átutaztattam a fél városon és hazaérve toltam be a sütőbe. És konkrétan elég jól sikerált, nem is maradt belőle sok, sőt!
Na most a gyereknek annyira tetszett a dolog, hogy a babkából kérte hogy csináljuk meg csokis verzióban is karácsonyra. Mondjuk, én ennek örülök, mert tényleg semmi ördöngösség nincs ezeknek a kisütésében, működnek a keverékek és legalább pontosan tudom, mi van bennük. Szuper workshop volt, köszönöm a meghívást!
(Ágihoz workshopra ITT tudsz jelentkezni, a liszteket meg a Spar, Interspar, Ecofamily, egyes CBA és Príma üzletekben, valamint a legtöbb nyugat-magyarországi Coop bolt polcain találod meg és Szabinál.)