Nesze!szer

Kék zóna lehet a vegánság? Milyen az egészséges étkezés?

2025. január 16.

 

 

avokados_asszony.jpg

 

 

Nagyon sok barátom, ismerősöm vegán. Ez egy sokak számára vágyott cél, a mindennapok rutinja, életfelfogás, vagy ételfelfogás, szemlélet, ám van, aki szerint csak divat és teljes képtelenség állati eredetű étel nélkül élni a világban. Most megkerestem egy szakértőt, hisz tombol a veganuar is, hogy mi az igazság a témában, tényleg ez egy kék zóna (ugye, láttátok a netflixes sorozatot?), vagyis meghosszabbíthatjuk az életünket azáltal, ha nem fogyasztunk állati eredetű termékeket?! Jöjjön a valóság és persze néhány tanács!

Dr. Némedi Erzsébet élelmiszeripari mérnök, biotechnológus, aki a táplálkozástudományi vonatkozásait évek óta kutatja az élelmiszereinknek, úgy véli, hogy a mai táplálkozásunkkal a legnagyobb problémát a túlzások jelentik. Még konkrétabban az, hogy bizonyos tápanyagtípusokból, makrotápanyagokból túl sokat fogyasztunk, a lónak hol egyik, hol a másik oldalára esünk a cukrok, zsírok és fehérjék tekintetében is. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az élelmiszeripar teljesen eltávolodott a fogyasztótól, zárt ajtók mögött működik, egyre inkább úgynevezett kényelmi termékekre van igénye a fogyasztóknak a rohanó életmód miatt, és nincs megfelelő edukáció sem a témában, hogy értsük az ételeinket. Nem ismerjük, mit is eszünk, milyen összetevőkből áll az, ami mondjuk épp a vacsoránk. A világ élelmezése, kalória ellátása 4 alap gabonaféléből áll (búza, rizs, kukorica, szója), ezt termeljük. Intenzív gazdálkodással pusztítjuk a talajainkat, melyeken egyéb változatos termények is megnőhetnének, ez pedig nagyban korlátoz bennünket a változatos étrend kialakításában.

Természetesen az ember szeretne egészségesen táplálkozni, ez nem kérdés. Ám azt is tudjuk a mindennapjainkból, hogy azért ez nem olyan könnyű. 

Szeretnénk egészségeset enni, de közben megvásároljuk azt, amiről nem is tudjuk, miből készítik. Nem értjük a címkét a termékeken, félünk az élelmiszeripartól, követeljük a változásokat, de közben az a valóság, hogy mégis a színesebbet, illatosabbat, cukrosabbat vesszük meg és tesszük a kosárba. Szeretnénk, hogy fenntarthatóbb legyen a rendszer, de mégis ha választani kell, inkább a fenntarthatatlan kerül az asztalunkra. Él egy városi legenda, amely szerint az amerikai chips gyártók próbálkoztak lebomló zacskókkal, majd a termék megbukott, mert a fogyasztók túlzottan hangosnak tartották a zacskók csörgését és nem hallották a tévét evés közben

dr_nemedi_erzsebet.jpg

 

Sokan tartják célravezető megoldásnak a vegánságot, vagyis azt, hogy nem visz be az ember a szervezetébe állati fehérjét, így egészségesebben élhetnek. A szakértő azt is elmondja, mi az igazság a témában:

Nagyon sok előnnyel jár, ha valaki vegán lesz, hisz a magas rosttartalom miatt például sokkal egészségesebb lehet a mikrobiomja és a kardiovaszkuláris betegségekkel szemben is védettebb. Ám ez sem fekete vagy fehér, mert vegánként bőven van teendő, többet kell a növényekből kombinálni, hogy elegendő tápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe. Európai lakosként ez nehéz, hisz nincs annyiféle növényünk, szezonalitások meghatározzák az elérhető élelmet, de akkora kialakult hagyománya sincs a növényi étrendnek, mint például Ázsiában. A növények általában nem szeretnék hogy megegyék őket, így védekeznek. Olyan antinutritív anyagokat halmoznak fel, melyek nem engedik a tápanyagok jól hasznosulását. Növényi forrásból kb 40-60 százaléknyi fehérje tud felszívódni és hasznosulni a szervezetünkben. Ezért a legjobb út vegánként is, ha sokféle gabonafélét cirkuláltatunk párhuzamosan az étrendünkbe, fermentált vagy csíráztatott dolgokat fogyasztunk. De egy vegánnak halmozottan fontosabb magára és az élelmiszerei komplettálására figyelnie, mint a hagyományos állati étrenden élőknek, mindenképpen plusz vitaminokat, mikroelemeket kell bevinnie a szervezetébe, ilyenek például a vas, a B12, a cink. Náluk a szuplementáció elengedhetetlen. Javasolom a vegán életmódot élők sokkal tudatosabban szervezzék az életükbe az orvosi szűréseket."

 

Akkor tulajdonképpen hogyan táplálkozzunk egészségesebben, hogyan vigyázhatunk környezetünkre és a saját egészségünkre? 

 

"Mindenki megtalálhatja a maga útját és hitét ebben a témában, de az egészségesebb mikrobiom visszaállítása mindig az igazi cél. Megfelelő zsiradékok, finomított cukrok helyett oligoszacharidok (folyékony rostok), kevesebb mesterségesen kialakított vegán termék, amelyik nem hús vagy tejtermék, de húshoz vagy tejtermékhez tették nagyon hasonlóvá. A növényi étrend szépségei nem igénylik azt, hogy másnak akarjuk láttatni az ételeinket, mint amik.” – mondja a szakember.

 

Erzsébet szerint, ha az egészség szempontjából nézzük csak, hús és hús között is bőven van különbség, hogy honnan jött, hogyan tartották azt az állatot és hogyan készül az a fogás, ami aztán a tányérunkra kerül. „Az ilyen étrend is lehet nagyon egyoldalú és egészségtelen. Ma már vegán termékekből is vannak kiválóak, de itt is nézzük meg a címkét, olvassuk el, mi is van igazán benne, hisz bőven rejthet egy ilyen étel veszélyt. A túlzott feldolgozás, túl sok összetevő soha nem jó. Az ultrafeldolgozottság, az egyoldalú táplálkozás és a túlzások kerülendőek, akár vegán, de vegyes vagy bármiféle más étrenden élők számára is. A bélflóránkat lakassuk jól előbb mint magunkat. Ez az egyik legfontosabb alappillére annak, hogy egészségesebben éljünk, erről is tartok előadást február 22-én a Mentes Feszten.”

 

Ezt Oltványi Zsolt, a fesztivál alapítója is megerősíti. „Nagyon sok és változatos tematikájú dologgal készülünk a Mentes Fesztre. Több mint 50 kiállító mellett lesz szó a mikrobiomról, az okos fehérjékről (Miskolczi István) , Dr Németh Csaba a megfontolt tápanyagbevitel jelentősége a mindennapokban témában tart előadást, mesélnek nekünk Green Michelin csillagos éttermek és az egyik legfontosabb üzenet, hogy praktikus tippeket kaphatnak azok is, akiknél többféle érzékenység van esetleg a családban. Arról is informálódhatunk, mit tehetünk a saját környezetünkért és megismerhetjük a hétköznapi superfoodokat is, mert nemcsak a spirulina a megoldás mindenre. Illetve a tavalyi nagy siker után idén is lesz hús helyettesítők viadala, tehát versengenek a vegán ételek is, több kategóriában. Reméljük, sokaknak lehetünk társai az úton, amely az egészségesebb élethez vezet, mert ez a mi küldetésünk. Egy esemény mindazoknak akik elkezdték összerakni a saját életük egészség tudatosság kirakójat, csak még nem találták meg az összes elemet! ” – teszi hozzá az alapító.

További minden fontos információ megtalálható a Mentesfeszt - Mentes Feszt oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr6618776290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása