Nesze!szer

Az Oscarra főzött, most főzeléket kóstolt Wolfgang Puck

2023. március 17.

 

 

wolfgang_puck_spago_budapest.jpg

 

 

Sok mindenhez nem fűz nagy szerelem, a főzelékekhez semmiképpen. A szocializmusban nevelkedett gyerekként nekem a gasztronómiai elnevezésről a csirizben úszó kemény zöldségek jutnak eszembe, bár ezt a traumámat az utóbbi néhány év félve megkóstolt ételei feledtedték, de nem lettem rajongó... bár elnézve ezeket a képeket újra kell definiálnom az érzelmeimet. 

Ugyanis Wolfgang Puck sztárséf vasárnap még a legnagyobb filmes díjátadó cateringjét vezényelte LosAngelesben, 3 nappal később pedig már Budapesten kóstolta Mautner Zsófi főzelékeit A legnagyobb amerikai filmes díjátadó gáláját követő fogadás menüjét évtizedek óta jegyző sztárséf, Wolfgang Puck ismét Budapesten járt és a magyar gasztronómiával ismerkedett A sztárséf, aki a világ 10 leggazdagabb séfjének egyike, nem először találkozik hazánk legismertebb gasztrobloggerével. Wolfgang Puck a Matild Palotával való gasztronómiai együttműködése miatt időről-időre ellátogat Magyarországra, ilyenkor pedig nem mulasztja el, hogy valami újat tanuljon a honi gasztronómiáról. Tavaly nyáron Zsófi egy paprikafarmot mutatott a híres séfnek, az akkori
találkozás pedig egy érdekes felismerést hozott: Wolfgang Puck, ahogy oly sok külföldi, nem tudja, mit is jelent a főzelék.

 

spago_budapest_01_1.jpg


A főzelékre ugyanis  nincsen más nyelvben szó
Zsófi szerint a főzelék igazi magyar specialitás, még lefordítani is nehéz, hogy ez pontosan micsoda, mert nem létezik rá angol kifejezés. Valahol a pörkölt és a leves között helyezkedik el a palettán, Zsófi egy gasztronómiához értő ismerőse, aki egyébként a UCLA-n tanít, mint professzor, egy új kifejezést is alkotott rá a ’stew’ és a ’soup’ szavakból, így született meg a ’stoup’, melyet most ő is továbbadott Wolfgangnak, amikor főzelékeit prezentálta. A kóstoláshoz csatlakozott Szántó István, a Spago Budapest vezető séfje és Tetsu Yahagi, Wolfgang Puck jobbkeze.
Lenyűgöz a vitalitása, a profizmusa, a valódi érdeklődése, nyitottsága és a derűje”- mesél a találkozásról Zsófi „Már második alkalommal volt alkalmam a magyar konyhából mutatni neki egy - ezúttal számára teljesen ismeretlen - szegletet. A főzelékek, melyeket vittem neki: medvehagymás zöldborsó grillezett gombával, sáfrányos sárgarépa sült kelbimbóval, répazölddel, és kovászos uborkás krumplifőzelék lágytojással, kaporral. Nekem úgy tűnt, hogy nem csak udvariasságból dicsérték a főzelékeket. Boldog voltam, hogy éppen a nemzeti ünnepen, március 15-én valósult meg ez a találkozás. Én ezen az ünnepen ennél hazafibb nem is lehettem volna. Nem tudom, hogy ezek után legyen-e az a küldetésem, hogy az Oscar-gálán egyszer szolgáljanak fel főzeléket. Remélem, hogy találkozunk majd még Wolfganggal, és akkor előhozakodok neki az ötletemmel.” Én meg ígérem, ha végre Zsófi főzeléket főz az Oscaron, talán meg is kóstolom....D

 

mautner_zsofi_spago_budapest_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr5518073892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása