Nesze!szer

Gyerekek, akinek segíteni tudtunk kicsit. Általatok!

2019. május 12.

 

 

tanya2.jpg

 

Sorsok és sorsok. Más és más. Ezer irányú indulás. Van, amikor azt nézi az anyuka, van-e megfelelő szürke árnyalatú tapéta a gyerekszobában. És olyan is van, amikor gyerekszoba sincsen.

Csak egy háznak nevezett valami, ahol öten húzzák meg magukat együtt.

És innen is indul élet.

Egy parányi csecsemő semmiről nem tehet. Nem ő kérte, hogy esetleg hatodik legyen a sorban és nem is ő mondta, hogy a szülőknek elvigyék a házát egy devizahiteles tartozás miatt. És nem is ő kérte, hogy szülje meg egy olyan édesanya, aki a baba világrajövetele után már nem is kíváncsi rá. Aztán ki tudja, mi lesz vele. Szabolcsban minden harmadik gyerek már eleve hátrányos helyzetűként születik. Mi a héten ide vittünk adományt, a minden babának jár kampány dolgos tagjaival és a Baptista Szeretetszolgálat embereivel. Gyönyörű takarókat, nyunyikat, rágókákat, pelenkákat, kis játékokat, apró meglepiket. 

Az egyik faluban, ahol jártunk, még bölcsőde sincsen, nemhogy nagy, modern eu-s játszótér, esetleg bábszínház a kicsiknek. Tanyán is voltunk, tanyákon. Mert sokszor nincs is nyilvántartásban egy-egy csecsemő. Nincs nyoma. Él. Csak papíron nem. Költöznek a szülők egyik helyről a másikra, hogy nehogy észrevegyék, megtalálják őket, mert lehet, hogy újabb tartozást szeretnének behajtani rajtuk. Sokszor dolgos, jóravaló emberek ők, akiknek kicsúszott a talaj a lábuk alól. Mert sok választás ebben a térségben nincs. Vagy itt dolgozol, vagy ott. Amott már nincs, mert annyi féle munka nincs. Nincsenek esélyek, itt nem lehet az égig nőni. Van, akinél viszi a gyámügy a gyerekeket. Mert nem megfelelő a ház. A vályogház. Aztán jön a szakember, ígér, ha lesz újabb otthon, visszajönnek a kicsik. Az apa dolgozik, elkészül a másik épület, de kiderül, csak a bolondját járatták vele, a gyerekek maradnak állami gondozásban. Sors ez is, jelzőt ne is írjunk hozzá.

És sokszor az egyetlen látható kiút egy fiatal lánynak a prostitúció. Ez borzalmas. Az, ha a testével keresi meg a család kenyerét. Szörnyű, de így van. Nálam jóval okosabbak mondják, hogy milyen fontos lenne a felzárkóztatás. Van, ahol még van esély erre. És van, ahol csak a lecsúszás lassítása a cél. Nem is tudjuk Budapesten, de vannak olyan kisbabák is, akik nincsenek a rendszerben. Nemhogy szegények, hanem a kötelező oltásokat sem kapják meg. Mert papíron nem is léteznek. De ezt mondtam már.

Somodi Dórival, amikor megálmodtuk a #mindenbabánakjár mozgalmat, nem tudtuk, mekkora tanulás lesz ez nekünk is, nemcsak jótékonyság. Az országról, emberekről és saját magunkról is. Elfogadásról. Tudni azt, hogy most mi, ennyit tehetünk. És nem kiborulni, ha egy cég, ígér sokat és aztán eltűnik. És nem érkeznek meg a pelenka csomagok. Mi pedig már örültünk, hogy adhatunk a babáknak. De csütörtökön adtunk. Sokat. Csomagokat, amihez a hozzávalót ti adtátok össze. Takarókat, plüssöket, rágókákat, popsikrémeket, nyunyikat. És sok-sok szeretetet. Köszönet ezért nektek. Emberek vagytok, nagy E-vel. Hálásak vagyunk! Minden anyuka és kicsi gyerek nagyon, de nagyon örült. Mert ugyan beigli nem volt, de számukra igazi karácsony volt ez a csütörtök. Köszönet mindenkinek, aki benne volt! Eddig több száz csomag jutott általatok a rászorulókhoz.

Végtelenül szeretünk benneteket! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2114818858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danubius 2019.05.13. 18:36:07

Szerintem sokat segítene rajtuk ha nem csak Győzike lenne a példa a tv-ben, Meg Jocó vagy a többi muzsikus. egzotikus arcnak ott van az Onyuta Judit időjós meg a Józsi barát. Pedig vannak szép cigány emberek is akik tanultak. Nem sokan de vannak. azok kéne műsort kapjanak, hogy lássanak példát a lecsúszott cigányok.

darlacko 2019.05.14. 06:51:09

@Danubius: Aki romának születik, annak ma annyira a hóna alá nyúlnak mindenhol az oktatási rendszerben, hogy el se hiszed. Már az én időmben is így volt.
Ha például romaként végez valaki egyetemet, főiskolát, akkor véres kardként hordozza körbe a média. Ha romaként végez közgázt, akkor a multicégek kapkodnak utána, hogy mutassák, hogy mekkora esélyegyenlőség van náluk. Az amerikai követségnek vannak kifejezetten romáknak szóló programjai, amikre nem roma nem is jelentkezhet. Ha romaként jogász szakot végez valaki, akkor ezer lehetősége van, csak mert roma, míg magyarként limitáltak a lehetőségei. Volt olyan roma lány ismerősöm, aki finoman szólva se volt lángelme, de valahogy elvégezte a jogász szakot, mindenütt kijátszotta a kisebbségi kártyát, utána csak mert roma, elvitték Brüsszelbe dolgozni. Ezek ilyen díszromák. Nyilván ez a romák kis része, de ha ügyesen keverik a kártyájukat, akkor simán karriert csinálnak.

A baj az, hog, közben hegesztő, CNC-s, buszvezető, villanyszerelő, programozó nem akar lenni egyik se.

Vagy segílykén élnek meg bodzáznak vagy Megasztárban akarnak szerepelni vagy pedig ha felsőoktatásba bekerülnek, akkor ilyen gyógypedagógus, szociális munkás, tanító, kommunikáció szakos vonalon mozognak, amik azért nem épp jól fizetett szakmák. De hát gyerekként ezekkel találkoztak csak a környezetükben, nem látják át a munkaerőpiacot.
süti beállítások módosítása