Nesze!szer

Szeptember: így kezdjed a diétát!

Bella Trost bajnok tanácsai

2018. szeptember 06.

 

dieta_pinterest.jpg

 

Belláról, aki közel a negyvenhez lett fitnesz bajnok, tegnap olvashattatok már. a Neszén (ITT) Most jöjjenek a konkrét tanácsok tőle - nektek! 

 

redcsere_1.jpg

 

Azt hiszem, a diéta szótól a legtöbb nőnek égnek áll a haja. Egyrészt már túl sokat próbálkoztak, és az eredmény soha nem volt átütő, vagy ha az is volt, soha nem volt tartós. Másrészt a diéta szinonimája fejünkben nem más, mint lemondás, koplalás, küszködés.
Amennyiben diétázunk, azt jelenti, valamit drasztikusan megvonunk magunktól. De persze nem hosszú időre... jó
lenne lefogyni, de azért túl sokáig senki sem szeretne szenvedni. A média, a boltok tele vannak gyorsfogyasztó pirulákkal, csoda teakeverékekkel, étkezéshelyettesítő italporokkal, amelyek garantálják hogy 4 hét múlva már vehetjük a két számmal kisebb nadrágot. Hogy ezek működnek -e? Némelyikük biztosan, de csak addig, amíg a kúra tart. Ha csak az a célod, hogy jól nézz ki az esküvőre vagy a hosszú hétvégére Balatonon, akkor rendben. De ha hosszabb távon gondolkozol, és úgy általában szeretnéd jól érezni magad a bőrödben, valami más módszert kell keresni!
Ha túl gyorsan és túl sokat akarsz fogyni, a kudarc szinte borítékolva van. Az tény, ha kevesebb kalóriát viszel be szervezetedbe, mint amennyit az felhasznál, vagyis ha nem eszel, vagy sokkal kevesebbet eszel, vagy kisebb kalóriatartalmú ételeket eszel, mint szoktál, előbb-utóbb fogyni fogsz. (Hogy gyorsabban vagy lassabban, ez egyéni adottságoktól, a kalóriadeficit mértékétől és a napi aktivitástól függ - ez egy másik cikk témája lesz). De az is tény, hogy nem fogsz életed hátralévő részében méregdrága italporokon élni, non-stop zöld teát szürcsölni, vagy dinnyét enni reggel, délben, este (csak hogy pár népszerű diétát említsek). Még akkor is, ha kemény csaj vagy, hamarosan el fogsz csábulni valami többre, valami másra. Ha koplalsz, mentálisan és fizikálisan nagy stressznek teszed ki magad. A drasztikus táplálék és tápanyag megvonás miatt a szervezet hamar legyengül; Lehet, hogy pár centivel vékonyabb lesz a derekad, de kevesebb energiád lesz, ingerlékenyebb, idegesebb, fáradtabb leszel. Testünk a túlélésre van programozva. Ha azt érzékeli, hogy az éhezés miatt nincs elég energia utánpótlás, pánikszerűen fogja elraktározni az első adandó alkalommal az extra ételből származó kalóriákat. Amint megszegjük a diétánkat a centik látványos gyorsasággal jönnek vissza.
Ezért beszél minden fitneszguru a rövidtávú diéta helyett táplálkozási szokásaink gyökeres és tartós megváltoztatásáról. Már hallom is a unott sóhajokat: “Tudom, tudom, ne egyek tortát...”. Nem erről beszélek. Sajnos agyunk úgy működik, ha valaki azt mondja, többé nem ehetsz tortát, egy dolgot akarsz majd enni: tortát. Felejtsük el ezeket a szigorú megvonásokat. Nem fitneszmodell versenyre készülsz, csak jól akarsz kinézni, ugye? Gondolkodjunk tehát olyan tippekben, amelyeket szenvedés nélkül, hosszú távon is be lehet tartani és jó szokásunkká lehet tenni. Hidd el, ezek egyszerű dolgok, amelyek segítenek.
Én is a hagyományos magyar konyhán nőttem fel, velem is megtörtént, hogy nem fértem bele a farmeromba, közel a negyvenhez lettem először fitneszbajnok, és az ötévi versenyzés úgy felborította a hormonháztartásomat, hogy a tizen kilók évekig fel-le rohangáltak rajtam. A diétázással megjártam a hadak útját, de mostanra épnek és fittnek érzem magam, mert betartok néhány alapszabályt, amely segít megőrizni a jó közérzetemet, stabil energiámat és végül, de nem utolsó sorban egészséges testsúlyomat.


A helyes táplálkozás nagyon összetett és egyéni dolog, amelyet személyre szabottan kell felépíteni, és ki kell tapasztalni, kinek mi működik. Az alap, amely nem is maga a helyes táplálkozás, hanem a helyes vásárlási szokások kialakítása azonban mindenkire egyformán vonatkozik. Kezdjük tehát ezekkel, és ha ez mind megvan, jöhetnek az étkezési tippek és a komolyabb táplálkozástudomány:
1. Vásárolj egyszerűen!
Kosarunk 80 százalékát olyan élelmiszerekkel kellene feltöltenünk, amelyeknek egyféle alapanyaga van. Friss gyümölcs, friss zöldség, tojás, nem feldolgozott, friss hús, sima rizs/gabonafélék és natúr tejtermékek. Kerüljük a csomagolt termékeket, előregyártott, félkész vagy kész ételeket. Ha mégis csomagolt árut veszünk, az ízesítetlen vagy natúr verziót válasszuk!
Csak egy példa; A joghurtban a joghurton kívül semmi másnak nem kellene lennie. Ha már a gyümölcsös vagy az ízesített verziót veszed, abban már biztos lesz cukor, és fura nevű adalékanyagok. Vedd meg a natúr változatot, és majd te beízesíted magadnak! Így sokkal könnyebb lesz számon tartani, hogy mit eszel és miből mennyit eszel.
2. Olvasd el a termékcímkét!
Mindig! Ételen, italon egyaránt. Sokszor megdöbbentő, hogy mennyi adalékanyag, tartósítószer és cukor van olyan élelmiszerekben, amiről nem is gondolnánk. Pl. a felvágottakban, a sajtban, a pékárúban, de meg a legegyszerűbb spagettiszószban is van hozzáadott cukor. Lehet, hogy álnéven, fruktózként, glükózként, valamilyen szirupként megemlítve, de ott van. Ne tegyél semmit olyat be a kosaradba, amelyben az összetevők listája túl hosszúnak tűnik és az alapanyagok között túl sok a nagybetűs, sokszámos és kiejthetetlen nevű anyag. Hidd el, ha rászoksz a címkeolvasásra, eléggé leszűkül majd a szupermarketek választéka, és nem marad más hátra mint betartani az első pontot.
3. Csak azért, mert azt mondják a reklámban, hogy egészséges, vagy rá van írva a csomagolásra, nem biztos, hogy az!
Erre talán a legjobb példák az egészségesnek titulált müzliszeletek, “fitt” ételek. Vissza a kettes ponthoz: olvasd el a termékcímkét, és ha túl hosszú az összetevők listája, sok a kiejthetetlen nevű, nem természetes anyag, bármit mondanak is, az az élelmiszer nem egészséges. Vissza az egyes ponthoz: vásárolj egyszerűen, vegyél olyan ételeket, amelynek egy alapanyaga van.
4. Ne vegyél többet, mint ami kell!
Sokszor azért eszünk meg valamit, mert ott van... a hűtőben, a polcon, a kamrában és a fejünkben a tudat – ott van. Ha nem veszünk kekszet, nem fogunk kekszet enni. (És miért is vennénk, hiszen megnéztük a címkét és visszaraktuk a polcra... vagy leginkább oda sem mentünk ahhoz a részleghez, ahol a csomagolt dolgok vannak). Öreg róka fitneszversenyzőként biztosíthatlak, ez egy garantált módszer. Ha nincs karnyújtásnyira a nassolnivaló, annyira nem lesz fontos, hogy este 10-kor lemenj érte a boltba. Van olyan nap, hogy igen. Akkor az egy olyan nap. De az esetek többségében, ez visszatart majd a fölösleges evéstől. Ez a mennyiségre is vonatkozik. Csak azért, mert valami akciós, nem kell megvenni. Spórolni akarunk, tehát megvesszük a kettőt az egyért, vagy a nagyobb zacskót, meg akkor is ha nem kell. És ha már ott van, kidobni nem akarjuk, így megesszük. Nem előnyös módszer a kilók karbantartására.
5. Kezdj piciben!
Meg fogsz döbbenni, ha csak a gyárilag hozzáadott cukroktól megszabadítjuk étrendünket, és egyszerű ételekkel töltjük fel a hűtőnket, már érzékelni fogjuk a változást. A címkeolvasás már maga egy mamutlépés lesz új és egészséges önmagad felé.
6. Rossz hír, de kell egy kis fegyelem!
Vásárlási szokásaink megváltoztatása még nem jelent olyan szigorú megvonásokat. Nem kell koplalnod vagy a társasági életről lemondanod. De a változáshoz valamiféle elhatározás és fegyelmezettség kell! És ezt a változást otthon, hűtőnk és kamránk megfelelő élelmiszerekkel való feltöltésével kell kezdeni. Lassú folyamat, de megéri elkezdeni!

Bella Trost

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr6914225633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Privateer 2018.09.08. 18:32:41

De sok hülyeség van itt leírva. De ezzel semmi baj nincs. Viszont a legfontosabb dolgok kimaradtak!
A cikk azt sugallja, hogy olvass címkét, és lefogysz.
De a lényeg nincs benne, így kiegészíteném a cikket.
A: Mozogj rendszeresen. (Mindegy mit).
B: Este 6-7 óra után már ne egyél nehezen emészthető ételt. Csak könnyűt.

Andy73 2018.09.08. 18:32:43

A 6. ponttal egyetértek, az alap a fegyelem. De nem hinném, hogy a vásárlás a lényeg, legfeljebb annyiban, hogy nyilván jobb, ha egészségesebb dolgokat veszel és eszel.
A lényeg viszont az, hogy mozogj többet és egyél kevesebbet. És ezt kitartóan csináld, ne kampányszerűen, hogy tényleg életmódváltás legyen belőle.
Ha nem akarsz naponta-kétnaponta vásárolni, nyugodtan telepakolhatod a kamrát és a hűtőt. Ha van egy kicsi önfegyelmed, nyilván nem eszel meg mindent egyszerre, amit ott találsz. A rendszeres mozgáshoz már több önfegyelem kell, de ha azt elkezded és kitartóan csinálod, akkor már az evésre is könnyebb lesz odafigyelni.

gergerg 2018.10.18. 11:41:18

Tök jó a cikk, hasznos tanácsok vannak benne, de ez mellett nem tudok elmenni. :)

"olvasd el a termékcímkét, és ha túl hosszú az összetevők listája, sok a kiejthetetlen nevű, nem természetes anyag, bármit mondanak is, az az élelmiszer nem egészséges."

Ezen lépjünk túl. Szinte mindenki zsebében ott van egy okostelefon, amin elérhető az internet. Minden ilyen "csúnya" E-számról és furcsa nevű összetevőről pillanatok alatt ki lehet guglizni, hogy mit takar. Az ilyen E-számok nagy része teljesen ártalmatlan, sőt, természetes anyag. (A C-vitaminnak is van E-száma, az E300, aszkorbinsav néven találjátok. Most akkor ne szedjünk C-vitamint?)

Igaz, hogy el kell olvasni a címkét, meg kell nézni, mi van benne és ha olyan adalékanyagok vannak benne, amiket nem szeretnél annyira bevinni, akkor szépen ott kell hagyni. De ne az összetevők hossza meg kimondhatatlansága alapján válogassunk már. (Csak két elborult példa: A cián rövid és könnyen kiejthető, a nikotin pedig 100% természetes anyag. Szerencsére egyik sem engedélyezett élelmiszeripari adalék... Aki meg nem akar mindent kiguglizni, keressen olyan listát, melyen a kerülendő E-számok vannak. A Google kerülendő E-számok kereséssel ki is ad ilyeneket, annyira kell csak figyelni, hogy nem valami szennylapról származik-e a lista.)
süti beállítások módosítása