Nesze!szer

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

2016. augusztus 31.

 

 

edzes_kezdes_eniko.jpg

 

 

 

Mindenki ismeri a mondást, hogy ’’ A testünk, lelkünk temploma!’’…..és szeretném, ebből a szemszögből megközelíteni a mozgás, és a helyes táplálkozás fontosságát.

Nem igazán mennék bele, hogy milyen betegségekhez vezet az elhízás, hiszen manapság még a csapból is ez folyik. Olyanokról lehet olvasni, hallani, mint például…az elhízás a szív és érrendszeri betegség, a cukorbetegség és a különböző  belső szervi problémák melegágya, okozója, stb…..

Igen, ez valóban így van, és igen, mindenki megérdemelne egy jókora fejmosást, aki hagyja, szeretteit, vagy éppen saját gyermekét elhízni….ez szinte felér egy emberöléssel….De a nagy litániák helyett, most inkább arra szeretnék megoldást adni, hogy miként segítsünk a környezetünkben lévő embereknek, vagy akár önmagunknak abban, hogy hogyan is vágjanak bele abba a pallosként lebegő életmódváltásba.

Van néhány dolog, amit ilyenkor szem előtt kell tartanunk.

  1. Először is nézzünk a tükörbe!

Ez azért fontos, mert ha azt látjuk, hogy mi sem vagyunk jobbak a Deákné vásznánál, akkor itt az ideje jó példával elől járni, és önmagunk  portáján kezdeni a söprést. Így két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen nem csak bomba formában feszíthetünk testileg-lelkileg, hanem akár követőket is szerezhetünk, ami még inkább motiváló lehet számunkra, és akár társakat is szerezhetünk az edzéseinkhez.

 

  1. Mindenképp kezdjünk szakemberrel!

Tudnunk kell, hogy az elhatározás az első lépés…de fontos, hogy olyan szakemberekkel kezdjük az életmód váltást, aki a következő lépéseknél fogják a kezünket, és hosszú távon szemmel kísérik utunkat.

Fontos, hogy alapozzunk…minden téren….hiszen az étkezés drasztikus változtatása ugyanúgy végzetes hiba lehet, mint a drasztikus edzésmódszerek. Azt fogjuk érezni, hogy kizsigereljük a testünket, hiányérzet lép fel, és elviselhetetlen vágyat érzünk majd, hogy bepótoljuk a hiányzó kalóriákat, vagy kihagyjunk néhány napot, hetet, …..vagy még többet, ami utána szépen meggyőz minket arról, hogy jobb nekünk tespedni a kényelemben….Avagy annyira leterheljük magunkat a kezdeti lelkesedésben, hogy felügyelet nélkül le is sérülhetünk, ami szintén keresztbe húzza terveinket. Fontos, hogy tisztában legyünk a gyakorlatok pontos végrehajtásának módjával, hogy elkerüljük ezeket a hátráltató tényezőket.

 

  1. Talán a legfontosabb, a SZABAD AKARAT!!

Ki látott már olyan embert, aki bármit is szívesen csinál csupán azért, mert MUSZÁJ???

Semmit sem KELL!

Ha változtatunk az életmódunkon, kezdjük kis lépésekkel, és vegyük észre a legapróbb pozitív változásokat is. Például, hogy változik a testtartásunk, javult a koordinációnk, kevésbé vagyunk fáradékonyak a mindennapokban, vagy csak jobb a kedvünk. Válasszunk olyan sportot, amit szimpatikusnak tartunk, hiszen nincs egyforma ember, nincs azonos személyiség típus, és ezért nincs egyforma energiaszint sem. fontos, hogy a saját energiaszintünkhöz képest válasszunk, így biztosítani tudjuk, hogy hosszú távon bírjuk az adott terhelést, és elérjük a kívánt célt.( Jómagam is eszerint ajánlok vendégeimnek sporttevékenységet, illetve írom össze az edzéstervüket.)

 solyom_eniko_3.jpg

 

Immár több, mint 20 éves tapasztalattal a hátam mögött, tudom, vannak olyan embertársak is, akik nagyon nehezen állnak fel a kényelmes fotelekből, és válnak meg az egészségtelen ételektől……szomorú, hogy ha belenézek a bevásárló kosarakba, 10-ből 9 kosárban olyan ételek, és alapanyagok találhatók, melyek árából kétszer annyi  egészséges étel alapanyag jönne ki….de ilyenkor eszembe jut, hogy gyarlók vagyunk….ami nem baj, ha kordában tudjuk tartani.

Személyi edzőként azt tartom feladatomnak, hitvallásomnak, hogy jó példával, odafigyeléssel és megfelelő motiválással nagy és tartós változás érhető el. Nem ringatok senkit abban a hitben, hogy könnyű dolga lesz, ha belevág, de hosszú távon megéri az energiát, és egyszer csak megismerkedünk egy eddig ismeretlen, vidám, egészséges, új emberrel……ÖNMAGUNKKAL…és ez az, ami igazán csodálatos!

Sólyom Enikő edző, testszobrász (Enikő facebook oldalát ITT találjátok)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2411662414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása