Erős a nap, mert ma jelent meg MICHELIN Guide Hungary 2023-as kiadása, amely kiemeli
a legjobb éttermeket az országban. A kis könyvecske 75 éttermet mutat be, egy olyan konyhát is beleértve, amely
most nyerte el a MICHELIN Green Star elismerést, egy másikat, amely Bib Gourmand minősítést kapott, valamint 14 további újonnan ajánlottat. (Illusztrációban direkt nem egy magyar képet tettem, hogy szó ne érje a ház elejét)
A két kétcsillagos megtartja MICHELIN-csillagjait:
A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand megtartotta két-két MICHELIN- csillagát 2023-ban. Mindkét étterem a tavaly első alkalommal megjelent MICHELIN Guide Hungary kiadványban nyerte el kétcsillagos minősítését.
A Platán Gourmet a tatai vár falai mögötti pincékben elrejtett intim étterem, ahol a nyitott konyhában Pesti István és kis csapata kifinomult, innovatív fogásokat alkot tökéletesen kiegyensúlyozott ízekkel és textúrákkal. (Én is írtam már róla nektek)
Széll Tamás és Szulló Szabina elegáns étterme, a Stand szintén egy rálátással rendelkező, üveghomlokozatú konyha köré épül. Gyönyörűen megalkotott fogásaik tekintélyes mélységet és kifinomultságot nyújtanak, és mialatt
modernek megalkotásukban, a tradicionális ízek az örökségük iránti szenvedéllyel ragyognak mindegyiken keresztül. De nem dumálok tovább, jöjjön a lista!
MICHELIN GUIDE
7 étterem büszkélkedhet egy-egy MICHELIN-csillaggal:
Mind a hét 2022-ben elismert étterem megtartotta csillagjait erre az évre is. Budapesten a Babel a tradíció és a modern megközelítés tökéletes ötvözete mind megjelenését, mind konyháját tekintve - én nagy csodálójuk vagyok. A visszafogott megjelenésű Borkonyha Winekitchen több mint százféle bort kínál, és hagyja a
csúcsminőségű alapanyagokat ragyogni az intenzív ízvilágú fogásokban. Elegancia és kifinomultság jellemzi a Costes hangulatát az átgondolt dekorációtól a gondosan felépített kiszolgálásig. Az Essência étteremben a
portugál konyhafőnök-tulajdonos Tiago és magyar felesége, Éva három menüben ötvözik örökségüket: egy portugál, egy magyar és egy kóstolómenüben, amely az előbbi kettőt ötvözi. A Rumour konyhafőnöke nyugodt precizitással és szenvedéllyel alkotja meg innovatív fogásait a nyitott konyha köré épült pulton. A Salt egy boutique hotelen belül helyezkedik el, a polcokon sorakozó színes befőttek és fűszerek hozzájárulnak a remekül felépített, meglepetést jelentő fogásokhoz. A fővároson kívül, Esztergomban található a 42 Restaurant, modern megközelítéssel kombinálja a hagyományokat olyan fogásokban, amelyek néha
játékosak és mindig telve vannak ízekkel.
Új étterem csatlakozott a Bib Gourmand listához:
Hét étterem kapott Bib Gourmand minősítést visszafogott árakkal társított kiváló konyhájáért – egy a tavalyi ajánlottak közül lépett előre, hatan pedig megtartották minősítésüket.
Anyukám Mondta, Encs - imádom őket, hétvégén is bandáztunk....D
Casa Christa, Balatonszőlős
Kistücsök, Balatonszemes - csodálatom Balázs és a csapat munkéját
Macok, Eger - gyermekem azóta emlegeti amit tőlük evett
Mór24, Balatonfüred - zsenik
Morzsa, Pécs - ő
Sparhelt, Balatonfüred
A pécsi Morzsa a legújabb, amely a tavalyi fő válogatásból előrelépve elnyerte a Bib Gourmand minősítést. Az újhullámos pékség-bisztró részben sétálóutcában helyezkedik el és relaxált, városi stílust áraszt. A kenyerek és péksütemények frissen kerülnek ki a kemencéből, a nagyra becsült, egész nap elérhető
kistányérok pedig telítve vannak ízekkel.
14 étterem csatlakozik a fő szekció ajánlott éttermeihez:
A kiadvány fő szekciójában ebben az évben 59 étterem kerül bemutatásra, melyek közül 14 első alkalommal csatlakozik a válogatáshoz.
MICHELIN GUIDE
Bobajka, Tarcal
Botanica, Dánszentmiklós
Csopaki Resti by Laurel, Csopak
FLAVA, Budapest
Fricska 2.0, Budapest
GÓRÉ, Kisharsány
MoszkvaTéЯ Bistro, Budapest
NOON, Balatonfüred
Piac 42, Esztergom
SHO, Budapest
Solid, Budapest
Tati, Budapest
White Salon, Budapest
Zincenco Kitchen, Budapest
Egy új étterem került a MICHELIN Green Star minősítéssel elismertek
közé:
Azok közül, amelyek tavaly MICHELIN Green Star minősítést nyertek, mind a négy étterem megtartotta azt a 2023-as évben is, egy – a tavalyi évben a fő szekcióban már bemutatott – étterem pedig újan került melléjük.
A MICHELIN Green Star a szakma előterébe emeli ki az éttermeket, amikor a fenntartható gasztronómia érdekében bevezetett gyakorlatokról van szó. Ezek között megtalálható az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok, valamint a megújuló energia használata, a szénlábnyomuk csökkentése, az
európai textilek és a helyben készült kerámiák alkalmazása.
Az idei év díjazottjai:
Almalomb, Hosszúhetény
Graefl Major Kétútköz, Poroszló
Onyx Műhely, Budapest
Salt, Budapest
Villa Kabala, Szigliget
Magyarország új zöldcsillagos étterme, a Villa Kabala kizárólag saját veteményeskertjükből és helyi gazdáktól és beszállítóktól származó terményekkel dolgozik. Maguk állítják elő kenyereiket, lekvárjaikat, sonkáikat és
söreiket, és rendelkeznek egy exkluzív családi pincészettel a szemközti dombon. Emellett helyben pörkölik a saját kávéjukat, és még saját edényeiket is elkészítik a fazekasműhelyükben! Szállodájuk ugyanezt az ethoszt követi, és kizárólag újrahasznosított tárgyakkal van berendezve.
MICHELIN GUIDE
3 különleges elismerés is kiosztásra került:
Mialatt a MICHELIN Guide kulináris elismerései az éttermek teljes egészére vvonatkoznak, a MICHELIN különleges elismerései azokat az egyéneket emelik ki, akik végtelen szenvedélyüknek és elismerésre méltó képességeiknek köszönhetően teszik felejthetetlenné az éttermi élményt.
Az idei év nyertesei:
Ebben az évben a kiváló kiszolgálásért adott Welcome and Service Award elismerést Fölföldi Péter és Terjék Petra kapják (a szigligeti Villa Kabala
étteremből), akik lenyűgözték a MICHELIN Guide felügyelőit hiteles szívélyességükkel és lelkesedésükkel. Az étteremben a kiszolgálás csevegős és barátságos, ugyanakkor professzionális – tapintható büszkeséggel mutatják be saját készítésű termékeiket. Emellett szívesen vezetik körbe a vendégeket a birtokon, és fogadják őket a hotelükben, amelyet az otthonuk kiterjesztésének
tekintenek.
A Sommelier Award díjat Rácz Imre kapta (a budapesti Spago by Wolfgang Puck étteremből) a munkája iránt mutatott szenvedélyéért és a vendégekkel ápolt kedves és szimpatikus kapcsolatáért. Szereti megosztani tudását, és ugyanolyan élvezetessé teszi a borok kiválasztásának folyamatát, mint az elfogyasztásukét. Mialatt borlapja nemzetközi, kiemelten támogatja a folyamatosan fejlődő magyar borászatot.
A Young Chef Award elismerést Zaida Zincenco nyerte el (a budapesti Zincenco Kitchen étteremből) azért a képességéért, hogy olyan csodálatos fogásokat készít, amelyek a klasszikusokat elegáns, alkalomadtán leleményes érintéssel ötvözik. Imádja a „vacsoraklub” stílusú étkezést, és ezt sikeresen újrateremti nyugodt apartmanéttermében, amely otthonos, meghitt hangulatú. Ragyogó mosolyával és a legnagyobb büszkeséggel Zaida olyan ételeket mutat be, mint a tojásos nokedli és a tokhal édesköménnyel és kaviárral.