Nesze!szer

Húsvéti sonka a hentes fiától még a nyúlon innen!

2024. március 07.

 

 

_dsc6370_f_1.jpg

 

 

Bármilyen fura is, de mindjárt itt a Húsvét. Ugyanis idén igen korán van az ünnep, bár ezt már a boltokban megjelent dekoroknál láthatjuk is. Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente is. Édesapja hentesüzletéből származó, családi recept alapján füstölt és főtt sonkát kínál vendégeinek az ünnepi időszakra más ínyencségek mellett, a hagyomány jegyében.
A Húsvét évszázadok óta egyike azoknak az ünnepeknek, melyek alkalmával a családok, barátok összegyűlnek, hogy megünnepeljék a tavasz és az újjászületés időszakát. A sonka az ünnepi asztal egyik központi eleme, melyet a család és barátok együtt élvezhetnek és melynek fogyasztása olyan hagyomány, melyet évszázadok óta ápolunk. (Nálunk is igen fontos topik a családban, hogy ki milyen vesz, főz stb...)  Lendvai Levente pedig pontosan tudja, hogy milyen a jó húsvéti sonka. De nem csak a sonka, hanem bármilyen más húsalapú étel. Édesapjának a mai napig hentesüzletei vannak, így gyermekkorát is a húsok bűvöletében töltötte, sőt, a szakmájához is ezek a tapasztalatok mutatták meg az utat.
A konyha világa úgy jött, hogy édesapám sok helyre szállított húst, én meg mentem vele. Nálunk apukám minden évben négy vagy öt disznót vágott, amit fülétől a farkáig feldolgoztunk. Nálunk sosem került dobozos, vákuumcsomagolt hús az asztalra. A nyári szünetek nagy részét is a hentes üzletben töltöttük, segítettünk zacskózni, ha kellett.” - emlékszik vissza fiatalkori nyaraira Lendvai Levente. „Keresztapám és édesanyám anyukája vonalán vidéken a mai napig a kertben 150 nyúl, körülbelül 100 csirke, kacsa, galamb, néha kecske és disznó is szokott lenni. Mindez nagyban tágította a látókörömet gyerekként, sőt, a mai napig is azt teszi. Nálunk a húsvéti időszak otthon az, amikor frissen a füstről lejön a sonka, és akkor azt fel tudjuk szeletelni, és még nyersen meg tudjuk enni.” - tette hozzá.
A MOL-Campus 28. emeletén megnyílt étterem fiatal séfje nem csak a sonkakészítésben támaszkodik az ősök hagyományaira, hanem minden másban is. A világjárvány ideje alatt kezdett el idős emberekkel beszélgetni és recepteket gyűjteni tőlük és az volt a cél, hogy egy adott élményt, egy adott gondolatot, egy adott ételt egy szikrában vissza tudjon adni, miközben modern konyhatechnológiát használ. Az ízvilágában családi örökséget hordozó húsvéti kosár most bárki számára megrendelhető az ünnepi időszakban, mely a különleges sonka mellett almás-tormát, kacsa rillettet, és csokoládét tartalmaz, melyet borral vagy pezsgővel lehet kiegészíteni. A megrendelt kosarakat március 29-30-án lehet személyesen átvenni az étteremben.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4718348047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása