Nesze!szer

Teafaolaj: jó, ha mindig van otthon

2024. március 03.

 

 

tebamol.jpg

 

Illóolajakról nem keveset írtam már nektek, hisz gyakorlott vagyok a témában. Minap épp a tefaolajra volt szükség itthon, össze is szedtem ezen apropón felbuzdulva néhány dolgot róla, amit nem biztos, hogy tudtál eddig. 

A gyógyhatásokkal rendelkező ausztrál teafa, a Melaleuca alternifolia olaja fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatása miatt sokoldalú szerepe van a mindennapokban. Baktériumölő, gombaölő, vírusölő, parazitaölő tulajdonságait széles körben alkalmazzák. 

Az ausztrál bennszülöttek titka
Hiába létezik világszerte több mint 200 mirtuszfélék családjába tartozó faj, ebből csak a Melaleuca alternifolia rendelkezik különleges gyógyhatású tulajdonságokkal. Nevével ellentétben nem fa, hanem örökzöld cserje, melynek leveleit az Ausztráliában élő őslakosok feltehetően már évezredek óta felhasználták gyógyító forrázatok és pakolások készítésére. Ezt a kivételes gyógynövényt James Cook tette ismertté Európában a 18. század második felében. A Brit Királyi Haditengerészet kapitánya és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál bennszülöttek a teafa levelekből főzetet készítenek, innen ered a ;teafa" (Tea tree) elnevezés is. A teafa illóolaját először 1925-ben desztillálták, a híressé vált cserjét azóta kimondottan a leveleiből kinyerhető értékes olaja miatt termesztik.

Nem mindegyik teafaolaj gyógyhatású
A teafaolaj hatékonyságát nemcsak az évezredes hagyományok és tapasztalatok bizonyítják, de számos klinikai vizsgálat és kutatás eredménye is alátámasztja. A Melaleuca alternifolia leveleibőlvízgőz lepárlással kinyert illóolaj fertőtlenítő, csíraölő tulajdonsága a terpinén-4-ol komponensre vezethető vissza. Nagyon érdemes odafigyelnünk arra, hogy milyen teafaolajat vásárolunk, hiszen a legtöbb termék alapvetően csak illóolaj és nem felel meg gyógyhatás tekintetében a kritériumoknak. Terápiás szempontból azok a teafa illóolajok az értékesek, melyek terpinén-4-ol tartalma magas és eléri a 35%-ot, a cineol hányada viszont alacsony és nem éri el az 5%-ot, mivel e vegyület irritálhatja a nyálkahártyát.


A teafaolaj felhasználási területei
Egy valóban gyógyhatású teafaolajat széles körben használhatunk bőrfertőzések, száj és
fogínygyulladás, szájfertőzés, körömgomba, hajkorpásodás, vágott és horzsolt sebek, pattanásos bőr (akne) kezelésére.

Bőrfertőzések, vágott és horzsolt sebek, pattanásos és aknás bőr, valamint körömgomba kezelésére Bőrproblémák esetén érdemes naponta 10-15 cseppet fél pohár (kb. 1/2 db) langyos vízben elkeverni, az oldatot steril vattapamaccsal, vagy gézzel az érintett bőrfelületre felvinni. Mivel a teafaolaj a vérző sebet sem csípi, emiatt a sebkezelésben, az elsősegélyben nélkülözhetetlen. A teafaolajat csak hígítva használjuk, ne vigyük fel töményen a bőrfelületre.

Száj és fogínygyulladás, valamint szájfertőzések esetén
Száj- és fogínygyulladás esetén javasolt 5-10 cseppet 1 pohár (kb. 1 dl) langyos vízzel elkeverni, naponta többször gargalizálni, illetve öblögetni. Azonban vigyázzunk, hogy nehogy lenyeljük az elkészített oldatot!

Mikor és hogyan ne használjuk?
12 éves kor alatt nem javasolt az alkalmazása, valamint akkor sem, ha ismert érzékenyégünk vagy allergiánk van a teafaolajra vagy a colophonra. A teafaolajat nem szabad bevenni (lenyelni) és inhalációra sem alkalmazható, valamint a szem közvetlen környékén és a fülben is kerüljük a használatát. Csak hígítva. Amennyiben a gyerek lábára használnánk, a körmére, vigyük fel mi. 

A teafaolaj nélkülözhetetlen tagja a háztartásunk házipatikájának, sokoldalúan segíti a kisebb mindennapi egészségügyi problémák megoldását. Érdemes tehát beszerezni egy kis fiolával minden családnak. Csípésekre is nagyon jó nyáron, de mindig nézzük meg, milyen veszünk és ne az olcsóság döntsön! 

 

További infók: www.tebamol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr9918343407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása