Nesze!szer

Tudtad, hogy nálunk nőknél nem egyszerű felismerni az ADHD-t?

Emma Watson ismertette meg a világgal

2023. október 05.

 

 adhd_felnott_noknel.jpg

 

Volt egy barátnőm, aki egyszer postolta: ő ADHD-s. Miatta is kezdett érdekelni a téma. Aztán egy másik ismerősöm is írta, végre tudja mi van és ugyanezt írta magáról. Így nyilván egyre jobban érdekelni kezdett a téma, főleg, hogy magamon is kezdtem beazonosítani bizonyos jeleket. Ám azt is megtanultam, hogy vezető pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy a nemek közötti előítéletek miatt sok figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő nőt nem diagnosztizálnak. Az ADHD, vagy figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, nemcsak gyerekeknél fordul elő, hanem felnőtteknél is, beleértve a nőket is. Azonban a nőknél gyakran figyelmen kívül marad vagy aluldiagnosztizált, mivel a tünetek különbözhetnek a férfiakétól. Ebben a postban most  Dr. Bohács Krisztina segít nekünk eloszlatni néhány kételyt és válaszol néhány fontos kérdésre is.



Az ADHD leggyakrabban a fiataloknál merül fel, de felnőttkorban is fennmaradhat. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az Egyesült Államokban több mint 8,4 millió nőt diagnosztizáltak ADHD-val, ami az összes nő mintegy 3,4 százalékát jelenti. Sok nő a 30-as évei végén vagy a 40-es évei elején jár, amikor ADHD-t diagnosztizálnak nála. A jelenlegi felnőttkori ADHD általános előfordulási gyakorisága 4,4%.
Az elmúlt évek kutatásai azt mutatják, hogy az ADHD másképp jelentkezik nálunk és ez kérdésessé teszi a hagyományos diagnosztikai módszereket.„- magyarázza Dr. Bohács Krisztina. „Az ADHD tünetei felnőtt nőknél másképpen jelentkeznek, mint a férfiaknál. Az ADHD-s nők nehezebben koncentrálnak, nehezükre esnek a szervezési feladatok és elúsznak a feladataikkal, vagyis időgazdálkodási nehézségeik vannak. Mindez gyakran társulhat túlérzékenységgel és hangulatingadozással. Az ADHD-s férfiak hajlamosak arra, hogy frusztrációikat és az állapottal kapcsolatos küzdelmeiket kiadják magukból. A nők a maguk részéről elfojtják a dühüket, fájdalmukat,
titkolják küzdelmeiket, ami hosszú távon kihat a mentális egészségükre. A nőknél az ADHD tünetei inkább a figyelemzavarhoz, álmodozáshoz vagy feledékenységhez állnak közelebb. Mivel ezek a tünetek sokkal kevésbé markánsak, mint a hiperaktivitás, ez lehet az oka annak, hogy a fiúknál majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak ADHD-t, mint a lányoknál.”


ADHD tünetei nőknél
-Figyelmetlenség és szervezetlenség: nehézség a napi feladatokra való összpontosításban, szervezési és időbeosztási nehézségek.
- Impulzivitás és nyugtalanság: impulzusok alapján való cselekvés a következmények átgondolása nélkül.
- Érzelmi érzékenység: gyakori hangulatingadozások, fokozott érzelmi reakciók, stressz és intenzív érzelmek kezelésének nehézségei.
- Szociális kihívások: nehézségek a kapcsolatok fenntartásában és a társas helyzetekben való eligazodásban, meg nem értettség érzése.
- Időérzékelés: a feladatok elvégzéséhez szükséges idő alulbecslése, nehézség az idő beosztásában, gyakori késés.
- Multitasking problémák: több feladat egyidejű kezelésének nehézsége, túlterheltség.
- Feledékenység: határidők elfelejtése, holmik elvesztése.
- Alacsony önbecsülés és önértékelés: önbizalomhiány, a kihívások kerülése.

Most figyeljetek! Nálunk a  nem diagnosztizált ADHD-val való együttélés könnyen párkapcsolati problémákhoz, alvászavarokhoz, karrierbeli visszaeséshez, sőt étkezési zavarokhoz, szorongáshoz, depresszióhoz
is vezet. Ezért is fontos hogy az esetleges problémát felismerjék és kezeljék!  Ráadásul azok a nők, akik soha nem kapnak diagnózist, végül saját magukat hibáztathatják: frusztráltnak érzik magukat a sikertelenségük miatt, gyakran úgy érzik, hogy erőfeszítéseik hiábavalóak, túlterheltek, kimerültek és azon tűnődnek, vajon
miért csinálnak mindent rosszul. Pedig semmit. Csak nem nézte meg senki, hogy nem az ADHD áll-e a dolgok hátterében.
Fontos megjegyezni, ha valaki a felsorolt tünetek alapján ADHD-t gyanít, a megfelelő diagnózis felállításához elengedhetetlen, hogy mentálhigiénés szakemberhez forduljon. A Gibson-teszt például, mely egyszerre méri az agy hét kulcs kognitív képességét, ideális diagnosztikai eszköz a megfelelő szakember kezében, agytréninggel pedig nagy hatékonysággal fejleszthetők a problémák leküzdéséhez szükséges kognitív képességek.”- tanácsolja a szakértő.

Szerezd vissza az életed! Az ADHD kezelése felnőtt nőknél
Az ADHD kezelése a mi esetünkben általában gyógyszeres és terápiás kezelés kombinációját jelenti. A gyógyszerek, például a stimulánsok, segíthetnek a hiperaktivitás és az impulzivitás kezelésében. A terápia (például az agytréning) segít a megküzdési stratégiák kidolgozásában és az önbecsülés javításában, ezáltal a tünetek kezelésében, a fókuszáltság és az időgazdálkodás fejlesztésében. Életmódbeli változtatások, stresszkezelés és feladatok megfelelő ütemezése is támogathatja a tünetek kezelését, az önbecsülés javítását. A jó alvás, az egészséges táplálkozás és a testmozgás is kulcsfontosságúak az ADHD-s nők számára. Fontos az is, hogy kizárjunk más egyidejű orvosi vagy pszichológiai állapotokat, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak.
Számos híres nő – mint például Emma Watson, Zooey Deschanel és Michelle Rodriguez színésznők, Solange Knowles zenész  - nyíltan beszél az ADHD-val kapcsolatos tapasztalatairól, hozzájárulva ezzel a tudatosság növeléséhez és a betegséggel kapcsolatos megbélyegzés
csökkentéséhez.
Az életminőség javítása érdekében ADHD gyanúja esetén érdemes mielőbb segítséget kérni, képzett egészségügyi szakemberhez fordulni! A női ADHD tüneteinek kezeléséhez támogató környezetre van szükség. A nyílt kommunikáció kulcsfontosságú szerepet játszhat abban, hogy úrrá legyenek a tüneteken, és könnyebben boldoguljanak a mindennapi életben.”- összegzi Dr.Bohács Krisztina.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr5218228435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása