Nesze!szer

Újévi fogyás célkitűzés: Inkább tervezz rövid távra mint az egész évre!

2023. január 09.

 

fitspo_ujev.jpg

 

 

Itt az idő, hogy kitűzzük céljainkat 2023-ra, hisz ez az első igazi hét az évben. Még akkor is, ha ez csak egy újévi szokás, hiszen terveket mindig készíthetünk. de az új év egy jó apropó, hogy újraprogramozzuk az agyunkat. De hogy csináljunk olyan programozást, ami működik is? - kérdezi Bella Trost, fitness bajnok és meg is válaszolja nektek (instája ITT)! 

Az első lépés a tervezésben mindig a cél pontos megfogalmazása. A második lépés kidolgozni, hogy milyen módon, milyen eszközökkel érhetjük el a célunkat és reálisan mennyi idő szükséges hozzá.

Ám egy egész éves pontos és megvalósítható tervet készíteni nehéz feladat. "12 hónap hosszú idő. Természetesen jó, ha van elképzelésünk, hogy mit szeretnénk elérni az év folyamán, de ami a legfontosabb, hogy mi az a motiváció, ami most kell ahhoz, hogy elinduljunk." - mondta Tom Brainbridge, az angliai BTN Academy főoktatója.

Általában a rövid távú tervekre sokkal könnyebb koncentrálni. Hogyha kitűzünk most egy célt márciusra, akkor egy egészséges nyomás alá tesszük magunkat. Három hónap egy jól áttekinthető időtartam, mely alatt nagyon sok mindent meg lehet csinálni úgy, hogy nincs idő arra, hogy hátra dőljünk és elnapoljuk a dolgokat. Minden nap számít és minden nap dolgozni kell ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célt, hiszen március nincs olyan messze. Viszont amennyiben 12 hónapra tervezünk előre, akkor a január nem olyan fontos, hisz' rengeteg idő van decemberig. Ezért van az, hogy a nagy újévi tervek gyakran nem valósulnak meg, elvesznek az idő ködében.

Ezt tudom saját tapasztalatomból is. Amikor még versenyszerűen sportoltam, akkor sikerült igazán rákoncentrálni a feladatra, ha tudtam, hogy a verseny belátható időn belül lesz. Egy 2-3 hónapos intervallum elég hosszú idő volt ahhoz, hogy formába jöjjek, de túl rövid ahhoz, hogy pihenőt engedélyezzek magamnak vagy bármiféle "csalásra", kihagyásra legyen mód a diéta- és edzéstervben. Minden nap 100 %-ban számított és teljes erőfeszítést kívánt a felkészülésben, mert az idő egészségesen szorított. Ha egy verseny 6 hónap múlva lett volna, nem tudtam volna úgy koncentrálni a napokra, az érzés miatt, hogy "van még idő".

Összegezve a fentieket, íme az egyszerű tanács: Ne gondolj arra, hogy mi lesz decemberben! Tűzz ki egy célt, mely cselekvésre késztet MOST januárban! Ha szeretnél elérni valamit a közeljövőben, akkor kezdj el rajta dolgozni most, mert a közeljövő mindjárt itt is van! Így nincs mentség, most kell hozzáfogni!

Boldog Új Évet!

 

bella_fogyas_ujev_1.jpg

 

Bella Trost tuti tippei: 

 

1. Tervezz rövid távra, max. 8-12 hétre, egy egész év helyett! Egy éves programra nagyon nehéz napi szinten koncentrálni. Egy rövidebb programot könnyebb napokra, hetekre lebontani, és ezáltal könnyebb követni. Amikor hetekre lebontunk egy tervet, előre megtervezhetjük például a pihenő napokat, és ha valami közbejön, könnyebben átcsoportosíthatjuk a teendőket úgy, hogy ne maradjunk le a programban. 

 

 

 

 

2. A titok a rendszerben van! Térkép nélkül is oda lehet jutni valahová, de térképpel egyszerűbb és gyorsabb. Edzésterv nélkül is lehet fejlődni, csak sokkal tovább tart, mintha egy tudatosan felépített rendszer szerint haladsz. Ha tudod, hogy mit akarsz elérni, de nem tudod melyik út lenne a legjobb, kérj segítséget egy szakértőtől – legyen szó diétáról, maraton felkészülésről, üzleti tervről! Együtt dolgozni valakivel, aki ismeri azt a bizonyos térképet rengeteget segíthet.

 

 

3. Dokumentáld a fejlődésed! Ha a spárgádon dolgozol, ha körömépítést tanulsz, ha fogyókúrázol, fotózd/videózd le, hogy hol kezdted az első nap, és minden héten örökítsd meg a fejlődést! A legjobb motiváció, ha a saját szemeddel látod, hogy miként haladsz. És ha nem fejlődsz úgy, ahogy szeretnéd, akkor jön a következő pont.

 

 

 

 

4. Változtass a terven, ha szükséges! Ha mindent megtettél, és néhány hét után még sem látsz fejlődést, beszélj egy hozzáértővel, hogy mit kellene változtatni ahhoz, hogy jobban haladj! Semmi nem ciki! Ha te nem fejlődsz úgy, ahogy “kellene”, lehet, hogy mindössze arról van szó, hogy neked más a tempód, vagy valamit máshogy kell megközelíteni. 

 

 

 

 

5. Ne add fel! Önfegyelem és akaraterő mindenhez kell. 2-3 hónap egy belátható idő, és ha eléred a kitűzött célt, hidd el, az érzés megéri. És ha jól érzed magad a sikerélménytől? Tűzd ki a következő célt a következő 2-3 hónapra … így eljuthatsz az év végére. A sok rövid távú terv hozzásegít a hosszú távú terv megvalósításához. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr818021888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása