Nesze!szer

Tudod, honnan ered az adventi kalendárium?

2021. december 13.

 

dallmayr_kalendar_2.jpg


A gyerekek számára az adventi várakozás ma már elképzelhetetlen az adventi naptár nélkül. A mai kalendárium egy müncheni édesanya találmánya, aki kisfiának, Gerhard-nak készítette az elsőt, hogy a fiúcska könnyedén számon tudja tartani, hogy hányat kell még aludnia karácsonyig. Egy lapra 24 csomagocskát rajzolt, ezekre pedig egy-egy süteményt helyezett. A december elsejétől számozott naptár nem csak a számolást segítette, hanem a falatnyi sütemények a kisfiú kedélyét is lenyugtatták, az apró ajándékokkal könnyebb volt kivárni az ünnepet. Gerhard Lang felnőve édesanyja ötletéből vállalkozást indított. Az első, még ablaktalan naptár a XX. század legelején látott napvilágot, a nyomtatott naptár két lapból állt: az egyik színes képeket, a másik versikéket tartalmazott, erre kellett a kivágott képeket ragasztani. A nyitható ablakú naptár 1920-ban, míg a csokoládéval töltött csupán 1958-ban jelent meg a piacon. A német otthonokban a boltokban árult kalendáriumok mellett sokszor kerülnek saját kezűleg készített, családi örökségnek számító naptárak is a falra, komódra. A különböző formájú, színű és anyagú zsákocskákba, zsebekbe, dobozokba, házikókba vagy épp borítékokba apró édességeket vagy kis értékű játékokat rejtenek, de nem ritka, hogy karácsonyi versek, idézetek, mesék kerülnek a kalendárium rekeszeibe.

dallmayr_kep.png

 

Ma már persze mi, itthon, csokikat rejtünk el, de a mese szokása nem veszett ki. Nálunk a suliban minden reggel egy újabb mese kerül elő az adventi kalendáriumból. Én az adventben ezt is szeretem, a szokásokat. Most újabb kávéra találtam rá, ezt kortyolgatom ráérősen mostanában, el is mesélem nektek, hátha más is örülne ilyesminek karácsonyra, ez a Dallmayr San Sebastian őrölt kávé fémdobozban.  A kávé aromájának megőrzése az egyik legnagyobb feladata a kávépörkölő, azt feldolgozó cégeknek. A Dallmayr magas minőségű kávéinak negyed kilós kiszerelése, és jól záródó fémdobozok pont azt a cél szolgálják, hogy a felbontott, frissen őrölt kávé a lehető legtovább megőrizze az aromáját. A 100% Arabica Dallmayr San Sebastian kávé Guatemala hegyvidéki részéről, a híres San Sebastian Fincá-ból származik, amit 1890-ben Salvador Falla Santos alapított. A Dél-Guatemalában, körülbelül 1.600 m magasan fekvő, buja erdőkkel szegélyezett Fuego vulkán termékeny lejtőin klasszikus módszerekkel zajlik a mai napig a kávétermesztés. A kávébogyók lassan érnek, a tökéletes érettség állapotában
kézzel szüretelik őket és nagy gondossággal dolgozzák fel. Az itt szüretelt nyerskávé az egész világon rendkívül keresett. A lágy, finoman telt, aromás kávét csokoládés ízjegyek teszik teljessé, nekem a rizstej különösen jól passzol az édességével hozzá. Ti adtok ilyen kis adventi finomságokat magatoknak?

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4116780206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása