Nesze!szer

Szabad egy teára? Akár ajándékként is!

2021. december 01.

 

20211124_113514.jpg

 

 

Eljött a nagy teázások ideje. Ez az az ital, ami megfűszerezi az ember téli estéit és közelebb hozza a barátokat, szeretteket. Én nagy teás vagyok, de időnként postolok is róla, szóval ezt tudjátok. És néhány éve Magyarország teanagykövetével is készítettem interjút nektek. Varga Marianna évekig élt Londonba, ahol kertészmérnök létére 6 évig dolgozott egy csodálatos teaboltban, ugyanis ez volt élete álma. Én ezt teljes mértékben me is értem. Aztán Marianna hazajött, de a tea, teázás iránti szenvedélye nem hagyott alább és megalapította a Kamélia kert nevű vállalkozást. Évközben csodálatos tea szeánszokat tart és tanítja és adja át a hihetetlen tudást, amit Angliából hozott haza magával. Ugye az alap az, hogy teából igazán jó csak a szálas lehet. És tanulni kell ennek a művészetét, sőt, nem telerakni ezeket a finomságokat irtó sok cukorral, de persze ahány ház, annyi szokás. 

És most jöjjön egy kis érdekesség:

tea szó a hasonló angol szóból származik, melynek eredete, a  (茶) Amoyi (廈門 (Hsziamen Eucsien) dél-kínai szó. A britek Kínából Európába tengeri úton szállították a teát. Abból, hogy egyes népek hogyan hívják a teát, eldönthető, hogy mely kereskedelmi úton találkoztak azzal először. Például a szankrit, orosz, farszi(iráni) illetve néhány észak-európai nyelvben a teát csáj-nak ismerik, ami mutatja, hogy a teájukat valószínűleg nem a tengeri, hanem szárazföldi úton kapták, valószínűleg a selyemúton, északról. A teát csá-nak (茶) hívják mandarin kínai nyelvjárásban. A portugál nyelvben elnevezése chá. Dublinban a cha kifejezést gyakran használják a teára, és a char gyakori szleng volt a Brit Nemzetközösségben szolgáló katonai erőknél a 19. és a 20. században, mely átkerült a hétköznapi használatba is. Napjainkban Amerikában számos kávézó kezdett el tejes, édes, fűszeres teát árulni chai néven, mely távoli rokona az indiai receptek alapján készülő italoknak, de azoknál sokkal kevésbé fűszeres. Európában a legnagyobb karriert Angliában futotta be a tea, ahol valósággal társadalmi eseménnyé nőtte ki magát az Ötórai tea szokásában - ami számomra igazán megnyerő és előkelő is valahogy.

tea_doboz.jpg

 

De vissza  Mariannához, hisz tőle sokat tanultam a teázásról. Ha valakinek Mariannához adok ajándékba egy utalványt, az utólag mindig azt mondja nekem: egy életre szóló élményt kapott a workshopon. Mert ez tényleg igazán lebilincselő, bensőséges és titkokkal teli dolog, egy ilyen szeánsz. Mi, a barátnőimmel is szoktunk teás estéket tartani, itthon pedig nincs téli este egy-egy nagyobb bögre finomság nélkül. Kell is a folyadék az embernek, hisz, ha belegondolunk, csak a tea és a víz az, ami igazán tisztít és kiviszi a szervezetből azt, ami nem is való oda, sőt. Most a Kamélia kert választékából mazsoláztam nektek néhány ajándékdobozt, amiket teljes mellszélességgel merek  ajánlani, ajándékként, akár a Mikulás csizmájába vagy a karácsonyfa alá.
Van közöttük olyan, ahol a csodás teakeverék mellé bögrét adsz, vagy igazán finom, prémium csokoládét. Én most ezt a gyertyás-csokisat ajándékozom majd... de nem mondom kinek, mert pont Miku napján van a névnapja...  Ebből ugye nem nehéz kitalálni, mi is a keresztneve. Az általam választott gift box neve Csendes éj és ITT találod meg.
Tavaly Anyu férje is teát kapott tőlem, ami igazi törődés volt a részére, hisz egy hosszabb betegség utáni felépülés idején voltunk és minden este ebből ivott. Kiváló tea és szeretet került a bögréjébe. Szóval a variációk sora végtelen, kinek és miért adhatsz a Kamélia kertből teát. Ne felejtsd, ez az ital az, ami összehoz és a szeretet érzését adja. Átölel pihe-puhán, mint egy igazán finom sál. Boldog teázást mindenkinek! 
A Kamélia Kert díszdobozos ajándékait ITT találod, jó böngészést! 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8216770206
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása