Nesze!szer

Egy étteremben sem mindegy, mit iszol....csak felelősen!

2021. október 31.

 

 

 

20211019_122729.jpg

Ez megint egy olyan postom lesz, ahol a felelősebb gondolkodás a téma. A mindennapi vízről szeretnék beszélni nektek. Mert szinte alap, hogy ásványvizet fogyaszt az ember. Amivel mit csinálunk? A sok-sok műanyag palackot növeljük csak, vagyis azok számát. Nem vagyok boldog ettől, sőt. Otthon is van kancsóm, amivel, ha nem felejtem el, szűrt vizet készítek. De mi a helyzet, amikor egy étterembe megyünk? Rögtön pattintja is a pincér az üveget vagy kis műanyagból tölt.... ám ezt is lehet máshogy, felelősen!
„Amikor megnyitottuk az éttermet, több régi álmunk vált valóra” - meséli Mókusz Szilveszter, az el Asador de Pata Negra egyik tulajdonosa. -„Szerettük volna a tapasbárokon túlmutató igazi spanyol gasztronómiát Budapestre hozni, ezért is áll középpontban nálunk a híres spanyol faszenes kemence, az Asador, amelyben természetes tűzön készülnek el az ételek. A mediterrán ízek mellett viszont számunkra nagyon fontos volt a fenntarthatóság is, így merészen arra gondoltunk, hogy helyben szűrt, saját „palackozású” vizet szeretnénk az ételeink mellé kínálni. Így ismerkedtünk meg BWT-technológiákkal, amelyek segítségével kialakítottuk az éttermünk komplex vízkezelését.
Az Asadorban készített húsok, halak, zöldségek mellett természetesen ibériai sonka, kasztíliai sajtok és spanyol borok is szerepelnek a kínálatban. Ha pedig valaki vizet inna az étkezéshez vagy akár kísérőként a bor mellé, akkor szénsavas és szénsavmentes változatban is kérheti a helyben szűrt és gyönyörű formatervezett üvegbe kerülő vizet. A vezetékes vizet a BWT pult alá építhető víztisztítója kiváló minőségű Magnesium Minaralizered szűrt vízzé alakítja, amelyhez szűrés során magnéziumot is ad a vízszűrő, és csökkenti az olyan nem kívánatos íz és illatrontó anyagokat, mint a klór. Az étterem Budapesten első ízben.....vagyis kortyban  valósította meg ezt a koncepciót immáron már 5 éve, amellyel a tulajdonosok egy spanyol étteremben találkoztak először a 2010-es évek közepén. És milyen jó, hogy találkoztak ezzel! 
Ezzel a megoldással jelentősen csökkentettük ökológiai lábnyomunkat, nincs szállítás és rengeteg hulladéktól kíméljük meg a Földet, ami számunkra nagyon fontos tényező. A vendégeink pedig kifejezetten kedvelik a vizünket” - folytatja a tulajdonos. -„Viszont utána már úgy gondoltuk, hogy akkor az összes vízkezelő megoldást szeretnénk kiaknázni, így többek között a jéggéphez is tisztított vizet használunk, amely aktívszenes vízszűrőjével eltávolítja a rossz ízeket és szagokat, így áttetszőbb jeget kapunk, amely ily módon az italok ízét sem befolyásolja már.

ahol_a_viz_az_ur_2.jpg

 


De miben lehet hasznára egy étteremnek még a tisztított víz? Igazából mindenben. Az el Asador de Pata Negra konyhájában a levesek, mártások is ebből készülnek el, amely hozzájárul az ételek ízvilágához.. Ha jó minőségű, kezelt vizet használunk, a kombi gőzpárolókban és a sütőkben, megóvhatjuk a vízkőtől és egyéb lerakódásoktól. Továbbá a szűrt vízzel készülő ételek is élvezeti értékét is befolyásolhatja a víz minősége, illetve annak ásványianyag összetétele. Például egy házi kenyér esetében sem a túl lágy víz, sem a túl kemény víz nem jó, ráadásul a csapvíz klórtartama is hatással lehet az élesztőgombákra. Amúgy a vendéglátóipar számára kezelt víz megakadályozza, hogy vízkő rakódjon le a drága készülékekben vagy eltömítse az érzékeny mikro fúvókákat.
Ki gondolná, hogy a mosogatásnál sem mindegy, hogy milyen a víz? Nyilván fontos a mosogatógép és a mosogatószer minősége is, de a vezetékes víz könnyen hagyhat vízkő és egyéb foltokat, csíkokat az
edényeken. A BWT vízkezelő megoldásával nem csupán lágy, hanem sótalanított vizet nyerhetünk, amely
segít abban, hogy a tányérok, poharak és evőeszközök megfelelőképpen csillogjanak, a vendégnek ezáltal is tökéletesebb élményt nyújtva.
És ahogy az étkezés végén, itt is felbukkan a fekete leves, vagyis a kávézás kérdése. A maximális kávéélményhez a ma már nem csak a speciality kávézókban, hanem egyre több étteremben is szűrt vizet használnak. Ebben is élenjár a BWT technológiája, a Water+More Best Max Premium vízszűrő patronnal, amely segít megóvni a
kávégépet a vízkőlerakódásoktól, ezáltal csökkenti a vízkő okozta meghibásodási lehetőséget, de leginkább elmélyíti, kiemeli, hangsúlyozza a benne készülő kávé igazi aromáját és zamatát. Nem véletlenül
használnak barista-versenyeken is ilyen vizet a kávé-különlegességekhez. A BWT fenntartható és környezetbarát AquaBar koncepciója és a többi komplex vízkezelő megoldás nem csupán új, hanem már meglévő éttermek számára is elérhető, választható, tökéletesen alkalmazható. Hoztam a témához egy filmecskét is, tessék, csak tessék, de felelősen fogyasszátok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr9316735216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása