Nesze!szer

Élelmezési Világnap: te ügyelsz a részletekre?

2023. október 17.

 

 

image001_7.jpg


A víz az életünk alapja, nélkülözhetetlen természeti erőforrás, de sajnos nem kiapadhatatlan. Ezt jó ugye, ha tudatosítjuk. Tegnap ebben a témában vettem részt egy fontos eseményen, ahol komoly szereplők is jelen voltak. Mondom is. 
Napjainkban 2,4 milliárd ember él vízhiánytól sújtott országokban és a számuk a következő években várhatóan meredeken emelkedni fog. Mi simán kinyitjuk a csapot, de az az aszályok, a csapadékhiány és az emelkedő átlag hőmérsékletek már Közép-Európában is érezteti negatív hatását. Itt az ideje hát, hogy mindannyian bölcsebben vízgazdálkodjunk a vízzel, mert a mindennapi döntéseink is hatással vannak az állapotára és az elérhetőségére. A vízszennyezés és a pazarlás elkerülése, az újrafelhasználási módszerek alkalmazása, illetve a helyi, szezonális és friss élelmiszerek előnyben részesítése is fontos pillérei ennek a küzdelemnek. Jó lenne, ha mindenki felébredne már, mert ez az egy bolygónk van és tudjuk hogy nagy átalakulásban van Gaiai is. 
Egyik legfontosabb természeti kincsünk a víz – olyan, mint a levegő, amit belélegzünk. Alapköve a táplálkozásunknak és a mezőgazdasági termelésnek, ami több milliárd ember számára biztosít
megélhetést. Az innovatív és hatékony vízgazdálkodási megoldásokba való befektetés létfontosságú, és a
változásban, egy víztakarékos és ellenálló világ kialakításában, mindenkinek – kezdve a kormányoktól az
egyénekig – szerepet kell játszania” – nyilatkozott Nabil Gangi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális
Iroda megbízott vezetője. Tőle azt is megtudtam, hogy Magyarországnak is sokat köszönhet a szervezet, hisz innen indult egy kezdeményezés, ami ma már globális. 
Tegnap, az élelmezési világnapon, az ENSZ FAO a világ 150 országában változatos programok révén hívja fel a
figyelmet az élelmezés és a vízgazdálkodás kihívásaira. Üzenetük az Agrárminisztérium törekvéseivel is
egybe cseng.
Az élelmezési világnap kiváló lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a legfontosabb kihívásokat jelentő témákra. Az európai és közép-ázsiai régiót érintő fő kihívások közé tartoznak a vízhiány, az éghajlatváltozás, a talajerózió és romló talajélet, valamint a termőföldvédelem és tulajdon rendszerek problémái. A vízbiztonság és a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében célunk a mezőgazdaság fenntartható, az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok várható hatásait előrejelző és azokkal lépést tartó fejlesztése” – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért Felelős helyettes államtitkára.

szecsi_zoltan_cseh_laszlo.JPG


A FAO és az Élelmiszerbank nemcsak a szavak szintjén buzdítanak összefogásra. Idén már 18. alkalommal
indítottak útjára (én meg szemmel kísértem) az adománykonvojt a Hősök teréről, ami a belvárost is érintve az Élelmiszerbank XVII. kerületi raktárához vezetett. A 21 kamionból és teherautóból álló kocsisor 50 ezer kilogramm tartós élelmiszert szállított, többek között készétel konzerveket, margarint, tésztát, rizst, instant leveseket, lisztet és üdítőket. A 75 millió forint értékű szállítmányból a következő napokban 13 ezer élelmiszercsomag készül rászorulók számára és most a hideg időszak beköszöntével ez fontos lesz. 


Azt tudjuk, hogy az élelmiszerpazarlás és vízhiány sajnos kéz a kézben járó jelenségek, amik világszerte tovább fokozhatják a nélkülözők nehézségeit. Amikor kidobunk egy ételt, akkor az előállításához felhasznált vizet is elvesztegetjük és a gazdák munkája is értelmét veszti. A Magyar Élelmiszerbank azért dolgozik, hogy felkutassa a gyártók, a kereskedők és a vendéglátóhelyek feleslegessé vált készleteit, például a lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeket. Tudtátok, hogy itthon az élelmiszer harmada a kukában landol? Nem árt ezt is megjegyezni ha vásárlunk és a vízfogyasztásra is ügyeljünk mondta el két "vizes" bajnokunk is. Az élelmiszeradományokból álló karaván pedig elindult, nagyon sok rászoruló családnak segítve ezzel, az Alditól, a Tescóig, a Pennyig, Fornettiig sokan csatlakoztak be. Sok ilyen kezdeményezést még és sok felelősen gondolkodó embert! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr7118236365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása