Nesze!szer

Tudtad? Amikor mosogatsz, erdőt is telepítesz!

2021. október 20.

 

 

 

 

ultessunk_jobb_levegot_procter.jpg

 

 

Néhány napja érdekes csomagot kaptam. Ebből a csomagból akár fát is ültethetek magamnak, magunknak. Számomra ez azért is fontos, mert Balatonon például látom, micsoda pusztítást visznek véghez és kedvenc fáimnak gyakorlatilag se híre, se hamva. Így figyelek rá, hogy a világban bárhol több és több kis ültetvényből legyen erdő, lombkorona és maga az élet. De mesélem is, hogy miért kaptam a csomagot, ugyanis ez egy fantasztikus kezdeményezés figyelemfelhívójaként jött. 

A Procter&Gamble Magyarország újabb társadalmi felelősségvállalási kampányt indít ’A Föld a mi otthonunk’ globális programjuk keretében, hogy helyi szinten is támogassa a klímaváltozás elleni küzdelmet. A vállalat a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve 1 hektár erdő telepítését tűzte ki célul Magyarországon. A fák és erdők megkötik az emberi ipari tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok egy részét, ezért kiemelten fontos szerepük van a Föld túlmelegedése elleni küzdelemben.
A klímaváltozás napjaink egyik legfontosabb kihívása, melynek káros hatásai megkérdőjelezhetetlenül jelen vannak a világban. A globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok döntően az emberi ipari tevékenységek negatív hozadékai. A Föld felszínének átlaghőmérséklete a 18-19. századi ipari forradalom óta folyamatosan és egyre gyorsabban melegszik, és lassan eléri azt a kritikus 1,5 fokos hőmérséklet-emelkedést, ahonnan az okozott károk visszafordíthatatlanná válnak.
A klímaváltozás elleni harcban a fák szerepe rendkívül jelentős, mert az oxigéntermelésen felül megkötik az emberi tevékenységek által kibocsájtott szén-dioxid egy részét, és hozzájárulnak a hőmérséklet szabályozásához. 1 fa élete során 20 millió köbméter levegőt tisztít meg, és évi 1 ember oxigénigényét fedezi. A zárt fás területek akár 5-6 fokkal is hűthetik a környezet levegőjét. 1 Általános nagyvárosi tendencia, hogy míg az autók száma nő, a fáké csökken. Budapesten évente mintegy 15-20 000-rel több az autó az utakon, ezzel párhuzamosan 2000 fával csökken a faállomány. Ez a tendencia komoly problémát jelent, hiszen 1 autó éves szén-dioxid kibocsájtását 30 fa képes megkötni.
Nemcsak globálisan dolgozunk azon, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, de sokat teszünk helyi szinten is a környezet védelme érdekében. Lakossági felmérések 2 szerint hazánkban a légszennyezés az egyik legfontosabb környezetvédelmi probléma, emellett Magyarország területéről 2001 és 2020 között 214 hektár erdő tűnt el, 3 ezért úgy véljük, hogy az erdőtelepítésnek hazánkban is kiemelten fontos szerepe van.” – állítja Montague-Katus Adrienn, a P&G kereskedelmi marketing menedzsere.


Ültessünk jobb levegőt!
Ősszel tervezik telepíteni a Procter&Gamble első hazai erdejét
A Procter&Gamble Magyarország újabb felelősségvállalási kampányában a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve 1 hektár erdő telepítését tűzte ki célul az országban. 1 hektár erdő zárt állományban 1 év alatt 70-100 tonna szennyeződést közömbösít. 4 A MyForest kalkulációja alapján minden földi lakosra számítva nagyjából 200 fát kellene ültetni, hogy megduplázzuk a jelenlegi erdők számát, és így hozzájáruljunk a globális felmelegedés lassításához.

 

A Kárpát-medence élővilága különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira, ezért fontos tudatosan tenni a megóvásáért. A MyForest egy olyan kezdeményezés, amely először Magyarországon, majd nemzetközi szinten kíván platformot létrehozni a földön található erdők számának megduplázása érdekében, hogy megfékezzük a globális felmelegedést. – mondta el Sywa Ágnes, a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvány kurátora. – Minden magánszemély és vállalat támogatását szívesen fogadjuk, és örömmel állunk az olyan céges kezdeményezések mellé, mint a P&G hazai programja, amelynek eredményeképpen egy újabb erdő telepítésére lesz lehetőségünk.”
Ültessünk jobb levegőt!
Az erdőtelepítéshez bárki hozzájárulhat: október 1. és november 30. között az Auchan, Kifli.hu, Metro, Penny, Rossmann, Spar és Interspar valamint a Tesco üzletek és online webshopok
valamelyikében a megadott időszakban bármely P&G termék vásárlása után (Ariel, Lenor, Jar - én ezzel mosogatok, Pampers, blend-a-med, blend-a-dent, Naturella, Always, Discreet, Pantene, Head&Shoulders, Aussie, Herbal Essences, Mr. Proper, Gillette, Ambi Pur, Old Spice, Tampax, Bear Fruits, Oral-B, Swiffer) a vállalat a hazai élőhelytelepítést támogatja, amelynek keretében több ezer fa elültetése a cél. Minden egyes elültetett fa, minden új hektár erdő
kiemelkedő jelentőségű a levegőszennyezés csökkentése szempontjából. A résztvevő üzletekről további információ a program weboldalán található.

A problémák megoldása globális összefogást igényel, de emellett mindannyiunk felelőssége, hogy a saját környezetünkben bevezetett apró változtatásokkal és szokásokkal hozzájáruljunk a károk mérsékléséhez és élőhelyünk megóvásához. A Föld a mi otthonunk, óvjuk meg közösen! Akár egy mosogatással is, vagy azzal, hogy felelősen vásárolunk, olyat, amivel jót is teszünk! 

További információ: www.ultessunkjobblevegot.hu

 

ultessunk_jobb_levegot_1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2616729124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása