Nesze!szer

Hulladékmentesség irányába megy a Nestlé is

2024. június 05.

 

nespresso_summer_2024_vertuo_pop.jpg

 

Ma van a környezetvédelmi világnap. Sokat írtam már nektek arról, mennyire fontos is ez. Vagy lett volna fontos eddig, mert már az utolsó órákban vagyunk gyakorlatilag. Viszont szuper dolog hogy most már a nagy cégek is ráébredtek, bármennyire is a profit az úr, nem zsigerelhetjük tovább ki a bolygónkat. Most a Nestlé is elindult ebbe az irányba. Éljen!

 

A vállalat erőfeszítéseik eredményeként a Nestlé csomagolóanyagainak 83,5 százaléka már most újrahasznosíthatóságra tervezett világszerte, de a svájci élelmiszeróriás tervei szerint 2025-re ez a szám több mint 95 százalékra nő majd. Ennek érdekében a vállalat tovább kutatja a jobb csomagolástechnológiai megoldásokat és támogatja a hulladékgazdálkodási infrastruktúra fejlesztését.

A Nestlé nettó zéró kibocsátási vállalásának teljesítéséhez folyamatosan fejleszti termékeinek csomagolását, hogy azok ne a hulladéklerakóban, vagy ami még rosszabb, a környezetben végezzék, hanem minél tovább körforgásban maradhassanak. A körforgásos szemlélet a tervezéstől kezdve a termékek előállításán át a csomagolási hulladék kezeléséig áthatja a vállalat szemléletét. Az erre irányuló erőfeszítések eredményeként 2023 végére a Nestlé által világszerte használt műanyag csomagolásoknak már 83,5 százaléka alkalmas az újrahasznosításra. Ezt elsősorban az összetett csomagolóanyagok átalakításával, egyanyagúvá (monomaterial) tételével érik el, amelyek újrafeldolgozása a megfelelő szelektív gyűjtési, válogatási és hasznosítási infrastruktúra rendelkezésre állása esetén jóval egyszerűbb.

Körforgásban tartott csomagolóanyagok

2023 végére a Nestlé által felhasznált csomagolások alapanyagának 41,5 százalékát újrahasznosított vagy megújuló anyagok tették ki. Az európai gyárakban alkalmazott zsugorfóliában a vállalat 50 százalékban újrahasznosított polietilént (rPE) használ, és célja, hogy folyamatosan növelje az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított polipropilén (rPP), valamint az rPE mennyiségét számos márkája, köztük a Nesquik, a KitKat és a Purina termékek csomagolásában is.

„Folyamatosan dolgozunk a csomagolóanyagaink átalakításán, újrahasznosíthatóságra tervezésén, a teljes felhasznált csomagolóanyag mennyiségének csökkentésén, valamint a megújuló vagy újrahasznosított anyagok használatának növelésén – mondta Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária fenntarthatósági vezetője, majd hozzátette: –  Ezeken túl Magyarországon is segítjük a hulladékgazdálkodási infrastruktúra fejlesztését, hogy a különböző csomagolások, kávékapszulák, fóliák újrahasznosítása és körforgásban tartása minél hatékonyabbá válhasson.”

Az újrahasznosítható csomagolóanyagok tényleges újrahasznosításához a hulladékgazdálkodási infrastruktúra bővítésére is szükség van. Ezért a Nestlé az önkormányzatokkal, kormányokkal, iparági és civil szervezetekkel (még olykor velem is, mint civil szervezet része), valamint a fogyasztókkal együttműködve dolgozik az újrahasznosítást szolgáló infrastruktúra kialakításán és fejlesztésén mindazon országokban, ahol jelen van, így Magyarországon is. A vállalat támogatja az ENSZ műanyagszennyezés megszüntetéséről szóló egyezményét, valamint az átgondolt, hatékony, kötelezően alkalmazandó kiterjesztett gyártói felelősségvállalás és a betétdíjas visszaváltási rendszerek kialakítását.

Fenntartható csomagolóanyagok Magyarországon

A Nestlé munkatársai Magyarországon is döntő szerepet játszanak a csomagolások fenntarthatóbbá alakításában. A büki PURINA gyárban is zajlik az úgynevezett monomateriál, azaz egyanyagú csomagolások tesztelése és fejlesztése. Szerencsen elsőként a Nesquik termékek csomagolását alakították át olyan módon, hogy azok újrahasznosításra készen kerüljenek a boltokba. Ezután a kávékategóriában is alkalmazni kezdték ezt a megoldást, 2022 közepétől pedig az adagolt Nescafé kávék is újrahasznosíthatóságra tervezett csomagolóanyagba kerültek. Az üreges csokoládéfigurák (nyúl és tsai...D) gyártására specializálódott diósgyőri gyárnak pedig mostanra már minden csomagolóanyaga újrafeldolgozásra alkalmas.

Kapszula-visszagyűjtés

A Nespresso minden egyes szelektíven gyűjtött és hozzá visszajuttatott használt kapszulát újrahasznosít, és mára minden magyarországi vásárlója számára elérhetővé tett valamilyen kapszulaleadási lehetőséget, a Boutique-okban, illetve futárszolgálaton keresztül egyaránt. Fontos eredmény, hogy 2023-ban több mint 50 százalékot ért el a hazai használt Nespresso kapszula-visszagyűjtési és újrafeldolgozási arány, amely jóval meghaladta a globális átlagot.

A körforgásos modell jegyében egyre több NESCAFÉ Dolce Gusto kapszulagyűjtőpont érhető el Magyarországon; a hazai kávérajongók már 37 Media Marktban adhatják le használt műanyag kapszuláikat. És reméljük, teszik is. Teszitek? 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4418422059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása