Nesze!szer

Forralt bor variációk

2018. december 06.

 

 

bor_1_1.jpg

 

Ma igazán hideg van kint, este pedig felnőttkén is meglephetjük magunkat valamivel Á, a csoki hizlal, a mandarin meg magos... na jó, ezek csak kifogások. Igazából forralt bort szeretnénk inni este. Össze is szedtük nektek a legjobb recepteket, amit használni szoktunk. Ja, és mindig jó borból készítsed, akkor lesz igazán finom. Egészségetekre!


1. A tökéletes forralt bor Jamie Olivertől
Hozzávalók:
2 mandarin
1 citrom
1 lime
20 dkg cukor
6 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
3 babérlevél
1 szerecsendió reszelve
2 csillagánizs
1 rúd vanília
2 l vörösbor
A mandarint, a citromot és a lime-ot meghámozzuk, a mandarinok levét egy nagy lábasba facsarjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt héjakat, majd a szegfűszeget, a fahéjat, a babérleveleket, 10-12 eszelésnyi szerecsendiót, a félbevágott vaníliarudat és annyi vörösborral öntjük fel, amennyi ellepi. Közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad, ekkor felforraljuk és további 4-5 perc alatt sziruposra főzzük. Hozzáadjuk a maradék bort és a csillagánizsokat, és kis lángon még kb. 5 percig főzzük. Majd gondosan elfogyasztjuk!


2. Klasszikus forralt bor
A klasszikus forralt bor általában hasonlóan szokott alakulni: nagyjából 7,5 dl jó minőségű forralt bort
 önts fel feleannyi vízzel, tegyél bele egy rúd fahéjat, ízlés szerint cukrot, szegfűszeget, citrom- és narancskarikákat, majd kezdd el főzni.
Van, aki szerint forralni tilos, hiszen akkor kipárolog belőle az alkohol, de olyan is van, aki szerint éppen ez a lényeg. Ezt a döntést rád bízzuk!

 


3. Áfonyás-rozmaringos forralt bor
Ehhez a különleges forralt borhoz főzz össze egy üveg bort, fél csésze vizet, fél csésze cukrot, negyed csésze brandyt, 2 csésze fahéjrudat, 2 evőkanál áfonyát (lehet aszalt is), 4 szem csillagánizst, fél teáskanál szegfűszeget, egy csipet kardamont, egy késhegynyi vaníliamagot, kevés szerecsendiót,
 és 8 mandarin levét.
Lassú tűzön melegítsd össze őket, hogy a cukor szépen felolvadjon, majd tálaláskor minden pohárba tegyél áfonyát és egy szál rozmaringot.

 

bor_4_1.jpg


4. Forró boros csokoládé
Mert ha van valami, amivel még jobbá lehet tenni a forralt bort, akkor az természetesen a csokoládé. Ebben a receptben a két kedvenc téli italunk találkozik, és nem is okoznak csalódást: egy edényben, Lassú tűz fölött melegíts össze másfél csésze tejet és 1/3 csésze apróra tört, jó minőségű csokoládét (csak hozott a Miki valamit).
Kevergesd folyamatosan, amíg a csoki fel nem olvad, és sűrű krémet nem kapsz. Ekkor önts bele egy csésze vörösbort is, és melegítsd össze az egészet. Tálald forrón, és ha szeretnéd, még egy kis kókusztejes tejszínhabbal is megfejelheted az ízorgiát.

bor_5_1.jpg

5. Forralt fehér bor
Igazságtalan dolog, hogy amikor forralt borról van szó, mindig csak a vörös jut az eszünkbe, holott fehér borból legalább olyan mennyei dolgokat lehet készíteni. Itt van például ez a kipróbálásra váró recept: egy üveg fehér bort önts fel egy pohár narancslével, tegyél bele egy felszeletelt narancsot, 8 evőkanál cukrot, 1 evőkanál mézet, 5-6 szegfűszeget, 4-5 csillagánizst, és néhány rúd fahéjat. Forrald össze az egészet, és már tálalhatod is! Ismerős, mégis valami egészen új!

Nesze!Emma

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr6214442892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása