Nesze!szer

6+ 1 ok arra, hogy télen is menj Badacsonyba!

2018. november 28.

 

 

szentorbannyito.jpeg

 

A Balaton úgy általában a magyar ember szívének csücske. Ám, aki ott él, annak szeptembertől kezdődik az igazi szezon, amikor elmentek a turisták. A hétvégén Badacsonyban jártam és elmondom nektek, miért érdemes ellátogatni oda, akár szélben-fagyban-hóban is. Mert a Balaton ilyenkor is nyitva van ám! 

badacsony_nyit_1.jpg

 

1. Badacsony szép. Nagyon szép. Isteni a táj, sokat lehet túrázni, sétálni a hegyen, kaptatni fel- és alá és ilyenkor már nincsenek dajdajozó vörösboros kólát kérő vendégek, hanem inkább a kulturált, kellemes vendégsereg a jellemző, aki értékeli a jót. A nyitókép például a Tölgyes kúria csodás teraszán készült, ahonnan ködmentes időben a tavat is látod. Végy a kezedbe egy pohár proseccót és élvezd az édes semmittevést, főúri szinten! 

 

eteles3.jpeg

 

2. Istenieket lehet enni. Szerencsére már a Balaton körül is lassan, de bizonytalanul kihalófélben van a szocializmusban szárba szökött étkezési szokás, miszerint a húslevesben főzzük a zöldséget halálra, a főételnél meg az a lényeg, hogy lógjon le a tányérról - az íz nem számít. Persze, a másik véglet a két pötty valami van a nagy laposon. De itt, Badacsonyban, a fine diningot olyan szinten művelik, hogy az csoda. A  Bonvino csukaropogósa édeskáposztával mindent vitt, de a Fahéjas-halas rétes juzu habbal, alma gyöngyökkel olyan konyhaművészet, amelyre évekig emlékezni fogunk, mint ahogy az Istvándy pincészet sütőtök levesére füstölt hallal. Hallatlanul finom volt!

3. Helyi alapanyagokat kóstolhatsz. Igen, a badacsonyiak figyelnek arra, hogy a Balaton környéki termelők ételei kerüljenek az éttermekben (is) az asztalokra. Nem spanyol a paradicsom és a körte sem importból származik a tányéron. Mi a Gasztrohegy rendezvénysorozat részeként látogattunk oda és a halas hétvégére úsztunk be. És milyen jól tettük. Az uszonyosok is mind a tó vízgyűjtő területeiről származtak és még a zalai rákokról is beszélgettünk a főfogások mellett. Nem volt itt pangasius egy szál se és a füstölt tokhal lett az új mániánk! 

boraszos.jpeg

 

4. Jó fej emberekkel találkozol. Oké, nekünk ez szempont. Igen, mert igazán jókat lehet beszélgetni helyi emberekkel, vendéglősökkel, mint például a Borbarátokban, vagy akár a Szt. Orbánban az asztal mellett. Munkáról, irodalomról (durva, mi?!) és akár az ország jelenlegi helyzetéről, hogy milyen fontos, hogy akár egy térségben is, vállalkozók, egymást segítsék. A panziós szállást ad, az éttermes kiváló ebédet, a borteraszos pedig szép kilátást a kortyolgatás mellé. Egymást ajánlják, egymást segítik, még Szigligettel is összefognak. Még akár úgy is, hogy közösen hoznak össze egy Gasztrohegy programsorozatot. Az útmutatón pedig minden hely szerepel a Kisfaludytól a Tilia borvendéglőig és így teljes a paletta, hogy jöjjön a vendég a nyári hőségen kívül is. (9 hely szerepel a Gasztrohegy keretében és 7 tematikus hétvége lesz, ahogy a megálmodó Kardos Gábor mesélte)

 

 

laposas.jpeg

 

5. A borok isteniek, helyiek és még azt elmondják neked, ki készítette és hogyan. A badacsonyi borvidéknek régi nagy kedvelője vagyok, bejönnek a vulkanikusok, a régi és az új vonalból is. Szeremleyt is szoktunk családilag fogyasztani és a Laposa Zsófiék modern hangjait is szeretem a pohárban. Itt is imádom, hogy megismerhetem mindig azt, aki készítette a szőlőleveket. Mesél a dűlőkről, fajtákról, az évjáratról és annyi mindenről, amit imádunk. Mindig más úgy inni vagy enni valamit, hogy annak lelke van és nemcsak levesszük a szupermarketben a boltból, vagy kihozza a tescós bácsi. 

6. Van itt fesztivál és program bőven. A badacsonyiak tök jó fejek és elindítottak egy Gasztrohegy programsorozatot, amit feljebb már említettem. Havonta más ételek kerülnek terítékre az összes kiemelt helyükön. Most a Halak a hegyen programon jártunk, de az év végén, de terveink szerint az Év végi disznóságokra is visszamegyünk, bár a tavasz is igen kecsegtető. Ami jó, hogy számos stáció gyalogosan is elérhető és van két fuvarozási lehetőség is, ahová ingyen juthat el az ember, elektromos kisbusszal. Ez menő, nem?

A Badacsony nyitva facebook oldalon minden programot megtalálsz ITT.

+ 1: Az insta fanatikusok igényeit is maximálisan kielégíti a hely. Simán hozhatsz ide esküvőt, igazán szépségesek lesznek a képeitek. De egy sima insta fotó is klassz lehet, ha ez a kedvenc műfajod. Laposáéktól is menőzhetsz, de akár a St. Orbánból, vagy a Kisfaludyból, igen jó a látkép a hegyről. És télen nem lóg be a fura német néni se a fotódba! (Na jó, ezt félig komoly volt, a lényeg, meseszép a táj!)

 képek: Szindbád  és saját

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4214396334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása