Az életünk egy folyamatos tesztelés. Mert bármerre is jár az országban az ember, keresi a jó éttermet, jó cukrászdát. Erre már a Dining Guide is rájött, ugyanis az idén ők is nyitottak ebbe az irányba. Édes egy meló lehetett ez, na. Szóval Magyarország legnívósabb gasztronómiai kalauza, a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz idei újításként nem csak az éttermeket, de a cukrászdákat is listázta. A 10 legjobb cukrászda között
több a vidéki, mint a budapesti. Az étteremkalauz munkatársai és a szerkesztőség egy-két tagja is tesztelt, de fontosnak érezték az idei külföldi zsűri elnök Enrico Cerea és a tavalyi zsűri elnök Giancarlo Perbellini szakértő véleményét is, hiszen mindketten 3-4 generációs családi TOP cukrászdákat üzemeltetnek Olaszországban. Nekik
köszönhetően nemzetközi szaktekintélyek is részt vettek a folyamatban.
Mit nevezhetünk cukrászdának?
Fontos tisztázni, mielőtt a legjobb hazai cukrászdákra rátérünk, mit tartottak a tesztelők cukrászdának. Azokat a intézményeket tesztelték, ahol a vendégek desszerteket, tortákat, süteményeket, apró süteményeket, fagylaltokat, parfékat, kávé féleségeket és üdítő, frissítő italokat tudnak fogyasztani és igényük szerint azt onnan elvinni. A Dinig Guide szerkesztősége 100 cukrászda meglátogatását követően választotta ki azt a 65 cukrászdát, melyek végül bekerültek a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2018-as kiadványába, mely már kapható az újságárusoknál.
Ezek után íme a lista! Hova érdemes menni, ha valami finom süteményre vágyunk? Honnan rendeljünk tortát? És honnan érkezzen következő Karácsonykor a bejgli, ha lusták vagyunk otthon elkészíteni?
2018-ban a Nespresso-Dining Guide Az Év Cukrászdája Díj nyertese a Mihályi Patisserie Az idén márciusban 10. születésnapját ünneplő, egykor Desszert Szalon néven futó váci cukrászműhely ma már nemes egyszerűséggel a Mihályi Patisserie nevet viseli, és 2018-ban a Nespresso - Dining Guide az év cukrászdája díj nyertese.
Az alapító Mihályi László a klasszikus, minden értelemben vett cukrász, az úgynevezett francia cukrászati stílus magyarországi megteremtője, úttörője. Dolgozott számos helyen Ausztriától Norvégián át Shanghai-ig, de megfordult és többször tanult Japánban és Franciaországban is. Elhivatott ember, aki a külföldön megszerzett tudást és tapasztalatot építette be karrierjének sok-sok előkelő állomása után a váci cukrászdába. Ez a cukrászat egyedülálló az országban, hosszú évek óta töretlen a sikere. A desszertek választékában megtalálhatóak a tökéletesen elkészített magyar klasszikusok, a mára már ikonikussá vált Dobos desszert, vagy a “Csík” somlói, a Rákóczi túrós és az Eszterházy Art Cafe, de a választék részét képezik a formabontó megvalósítások, például a nagyon sikeres, ma már 10 éves Barangoló desszert és a francia és olasz inspirációk. Mi is barangoltunk már arra, imádtuk is a helyet, sőt, nyilván vissza is térünk.
A TOP10 CUKRÁSZDA A VOLKSWAGEN-DINING GUIDE TOP100 ÉTTEREMKALAUZ 2018 SZERINT:
1. Mihályi Patisserie – Vác
Auguszt Cukrászda (Fény utca) – Budapest - sokat írtunk már róla nektek, nem véletlenül
Bergmann Cukrászda – Balatonfüred - a tuti hely, ahová mindig betérünk
Desszert.Neked – Budapest
Desszertem – Miskolc
Dolcissima – Budapest
Gerbeaud – Budapest - sok pénzt vigyetek, de megéri
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda – Sopron - imádatunk tárgya!
Solier - Gödöllő - most hétvégén esetleg?
Százéves Cukrászda – Gyula
A felsorolás nem rangsor. Csak a legjobbat választottuk ki, a többieket ABC sorrendben tesszük közzé.
TOP 10 VIDÉKI CUKRÁSZDA A VOLKSWAGEN-DINING GUIDE TOP100 ÉTTEREMKALAUZ 2018 SZERINT:
1. Mihályi Patisserie – Vác
Arácsi Cukrászda – Balatonfüred
Bergmann Cukrászda – Balatonfüred
Desszertem – Miskolc
Harrer – Sopron
Jókai Cukrászda– Pécs
Solier – Gödöllő
Százéves Cukrászda – Gyula
Villa Gréta – Siófok - ide mindig és mindig vissza fogunk térni.
és a non plus ultra:
Mónisüti – Gyenesdiás
Rendhagyó szereplő a listánkon Kövérné Kalmár Mónika vállalkozása, aki elsősorban macaront és tortákat készít megrendelésre, valamint a térség vendéglátó helyeire. Hogy csak néhány helyet említsünk, ahol Móni süt: Sopronban az Esszencia Kávézó, Szombathelyen az Art Cafe, Zalaegerszegen a Kávélabor, míg Budapesten a Pazar Caffe. Egyszemélyes vállalkozásból lett sikersztori.
Csajok, egy a fontos. Egyetek finom és minőségi desszerteket. Mi ezt tesszük és hiszünk abban, a jól megválasztott alapanyagokból készült finomságok egyáltalán nem hizlalnak.