Amennyiben az ember nem egy nagy (gasztro)guru, a svéd étkezésről leginkább az ikea húsgolyói jutnak eszébe. Ám, aki picit járatosabb a fájn dájning berkekben, az tudja, a legutóbbi vendéglátós robbanás az bizony északról jött. Néhány napja mi is tesztelhettük azt, ami keveseknek adatik meg. Ugyanis hazákba látogatott a MÁk étterem és a Mák&Mád baráti kör meghívására Daniel Berlin Krog, akinek az Michelin-csillagos étterme Skane Tranasban (nem pontosan írtuk, a billentyűzetnek nehezen megy a svéd). A hely, amit Daniel Berlin visz, annyira híres, hogy a New York Timesban is írtak róla és egyébként úgy június végéig nincs egy szabad asztaluk sem. Északon egyébként sokkal több zöldséggel dolgoznak, mint nálunk és valami hihetetlen letisztult kreativitás az, amit ízlelhet a vendég. Náluk nem 2-3 fogás egy vacsika, hanem olyan 15-20. Maga a séf fantasztikus, emberileg és főzésileg és egyáltalán. A Mák bistro mestereivel összedolgozva mutatta be az újságíróknak és bloggereknek egy este, mit is főz ő otthon, de mindezt magyar finomságokkal hangszerelve, például iItt-ott felbukkant egy kis mangalica is. És mindenhez mádi borok dukáltak. Daniel maga már nincs itt nálunk, viszont jó másfél hétig még fogyasztható a Mákban az a menü, amit nekünk prezentált. Egész egyszerűen elképesztő, kihagyhatatlan, csodálatos. Jelen sorok szerzője nincs barátságban a zellerrel, de ezt Daniel úgy készíti, hogy valami varázslat volt az egész. És volt szerencsénk a végén, nem a többiekkel, hanem külön egy privát asztalnál elfogyasztani a desszertet. Az volt a korona az egész vacsorára. Svéd korona, magyar segítséggel.
Mák bistro egész egyszerűen fantasztikusak vagytok, Daniel művészete pedig igen magas fokozatú! Pici ízelítő a fogásokból és néhány kép. Köszönjük, hogy részei lehettünk a csodának!
(képek: Pintér Árpád, a Mák bistro pedig a Vigyázó Ferenc utcában található)