Nesze!szer

Miért is izzadunk?

2013. október 16.

izzadás6 (1).jpg

Azt gondolná az ember, ha vége a nyárnak, végre nem kell kellemetlen illatokkal találkoznunk. Hát, azt kell mondjuk az elmúlt hetek tapasztalataiból kiindulva, sajnos, ez nagyon nem igaz. Így egy néhány nappal ezelőtti rossz élményünk adta az ötletet, gyűjtsünk össze néhány tényt és tévhitet az izzadásról. Nyugi, nem lesz izzasztó elolvasni. Inkább hasznos.

- Tudtad, hogy akár 10 liternyi folyadékot is izzadhatunk? És igen érdekes, hogy a hónalji izzadás ennek csak parányi része, pedig ez zavar bennünket legjobban (összesen 6 ml).

- A verejtékezés testünk természetes folyamata, amely hőháztartásunk fenntartásában segít. Napi akár 1 liter folyadékot is elpárologtathatunk, de amennyiben (és ugye mindenki!) sportolunk, vagy stresszelünk (és ugye senki!), akár 10 literre is felkúszhat az adat. 

- A bőrben található verejtékmirigyek száma 2 és 5 millió között van. Bennünket ez mondjuk igen megdöbbentett és az is, hogy az izzadás mértéke ezek mennyiségétől is függ. 

- A hónalj környékén sok kellemetlen tünettel találkozhatunk, hisz ez a területünk nem igazán képe szellőzni. Amennyiben kóros, természetellenes izzadást tapasztalsz, fordulj orvoshoz, mert ez egészségügyi probléma jele is lehet. (Egyébként a női ciklussal együtt változhat némileg az illat is...)

- A különböző deók elfedhetik a kellemetlen szagokat, viszont az izzadásgátlók segíthetnek csak a hónalj verejtémirigyeinek szabályozásában, minimalizálva ugye a verejték mennyiségét. 

- Az izzadás témaköre tele van tévhittel. Az egyik leggyakrabban felmerülő tévhit, hogy az alumíniumsó, mint ezidáig egyetlen igazán hatásos izzadásgátló tényező: rákkeltő. Egyrészt ezt eddig egyetlen kutatás sem bizonyította, de ami még fontosabb, az alumínium bőrön át nem is tud bejutni a szervezetbe. Ez azért hurrá, nem?!

- Sokan szintén tévesen gondolják, hogy az izzadás nagy szerepet játszik a méregtelenítésben. Hát, azt kell mondjuk, a bőrgyógyászok szerint ez az állítás sem helytálló. Kevéske méreganyag ugyan távozik az izzadással, de ennek mennyisége sajnos igen csekélyke. Ásványi anyagok távoznak ilyenkor, a són kívül például a kalcium, a magnézium és a vas. A méregtelenítés még mindig a máj és a vers feladata. Ha imádsz szaunázni, az nem baj, de tudd, hogy ilyenkor leginkább vizet és ásványi anyagot veszítünk, amit rövid időn belül pótolnunk kell. 

És akkor most jöjjön egy kis játék. 5 db Rexona Maximum Protection csomagot sorsolunk ki a választ helyesen beküldők között! Ide írjátok meg: neszebeauty@gmail.com

- Mekkora szerepet tölt be a hónalji izzadás a hőháztartás szabályozásában? 

A válaszokat október 20-ig várjuk! (Reméljük, nem izzasztunk meg nagyon benneteket ezzel a kérdéssel.)

rexona_csomag_k.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr145535147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása