Nesze!szer

Ki a kertbe, de gyorsan!

2024. március 20.

 

 

gardenexpo2024_4.jpg

 

Kert, terasz, de akárcsak egy balkon is, a Papp László Budapest Sportarénában évente megrendezett, idén március 22-24. közt megvalósuló GardenExpo kerti életmód kiállítás mindenre megadja a tökéletes és az adott évben legdivatosabb választ. Legyen szó arról, melyik pergola vagy kültéri ülőgarnitúra a legformatervezettebb, melyik fűnyíró a legpraktikusabb vagy melyek a legfrissebb trendek a növények és virágok frontján. Magyarország legnagyobb és legismertebb, a kültéri életstílussal foglalkozó seregszemléje ismét várja az érdeklődőket, hogy a megannyi kérdésre választ adjon és szemet gyönyörködtető, ugyanakkor praktikus megoldást mutasson.

 

A kertet évszázadokkal ezelőtt a lélek kivetülésének is tartották, és abban elődeinknek valóban igaza volt, hogy mindenképpen tükröződik a kinézetén a személyiségünk és az egyéni élethelyzetünk. Van gyerekünk vagy kutyánk? Családban vagy egyedül élünk? Introvertáltak vagy extrovertáltak vagyunk? Odahaza dolgozunk vagy bejárunk a munkahelyre? Talán egyedül a nappali tudja ebben felvenni az exteriőrrel a versenyt, de annak is sokkal kötöttebb, általános funkcióknak kell megfelelnie, a kerttervezés szabadságfokát semmi sem éri el. Összeszedtük, az idei évben melyek azok a legdivatosabb lehetőségek, amelyekkel saját képünkre és igényeink szerint formálhatjuk a mini oázisunkat  - már és amennyiben nem betonozunk mindent is le. 

A természetes anyagok divatja hódít

Néhány éve még el sem lehetett képzelni a kertet kifejezetten vidám és színes műanyagbútorok nélkül, manapság azonban egyértelműen a naturális matériák dívnak, amelyek a modern mediterrán stílussal is jól társíthatók. Ilyen például a terrakotta, amely padló- és falburkolatként, de térelválasztó elemként is remek szolgálatot tesz, és kiválóan passzol a fehérre meszelt falakhoz, valamint a csíkos, akár neutrális, akár élénk színekbe hajló vászonnapernyőkhöz és textíliákhoz. A fával sem lehet mellé nyúlni, sőt, minél rusztikusabb hatású, most annál jobb! És ugyanez mondható el a korrodált fémfelületekről is. Az ipari hatású burkolatelemek érdekes kontrasztot teremtenek a virágokkal és üde növényekkel, de ha ódzkodunk tőle, akár kiegészítők formájában vagy kerti műalkotásként is felbukkanhatnak itt-ott, kevésbé szembe ötlőn. A kiegészítők divatjában még mindig nagyon dominálnak az esetleges formájúnak tűnő, szinte naiv mintájú kerámiatárgyak, amelyek épp a szokatlanságukkal csempésznek luxust és kifinomultságot a kertbe. De nem szabad elfeledkezni a rattanról, a jutáról és a különböző kőzetfélékről sem!

Akkor jó a növény, ha burjánzik

Már nemcsak a biológusok tartják úgy, hogy a szép pázsit nem túl előnyös, a biodiverzitást a tájépítészek is előnyben részesítik. A különböző kaspós megoldások, magaságyások, a konténeres kertészkedés mind a városi dzsungel megteremtésének eszközei. Népszerűek a futó- és kúszónövények, a beporzó kertek, a teraszos ültetési megoldások. A vadság, a dráma és mozgalmasság ma inkább erény, a mérnöki pontosság, minimalizmus és monokultúra inkább elkerülendő a ház környéki flóra kialakításakor. Ebbe az irányba illik bele az úgynevezett természetes gyep is, a nyírt gyep alternatívája, amikor sok különböző faj kombinációjával alakítjuk ki a közlekedésre szolgáló aljnövényzetet.

 

Na jó, nem kertelek tovább. A március 22-23-24-én a Budapest Arénában megvalósuló GardenExpón a kiállító gyártók és forgalmazók standjai mellett nyereményjátékokkal és számos programmal is készülnek a szervezők, köztük szakmai előadásokkal a nagyszínpadon. A kilátogatóknak lehetőségük lesz a jelenlévő szakemberektől is kérdezni, legyen szó a tökéletes medencéről vagy jacuzziról, kerti gépekről és szerszámokról, grillsütőről, öntözéstechnikai vagy kültéri világítási megoldásokról. A belépőjegyeket érdemes elővételben, kedvezményesen beszerezni. 

www.gardenexpo.hu 

www.facebook.com/gardenexpo

www.instagram.com/gardenexpo_budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr6918357721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása