Nesze!szer

Donna Karan spirituális utazása

2011. október 02.

 

 

Kedves Nesze! olvasó, korábban már bemutattuk Neked, hogyan él Esteé Lauder magyar származású menye, vagy éppen az ékszertervező, Nadja Swarowski, most pedig egy igazi divatikonnal, Donna Karan-nal ismerkedhetsz meg. Elképzelhető, hogy a név hallatán kicsit gondolkodóba esel, hogy honnan olyan ismerős, talán az egyik Szex és New York epizódban találkoztál vele? Még az is lehet, hogy már a saját szemeddel láttad, esetleg már próbáltál is Donna Karan ruhát! Nem hiszed? Akkor ha csak annyit mondok Neked, hogy DKNY? Na, így már ismerős ugye?

Biztosan merem állítani, hogy nincs olyan nő, aki ne hallott volna a divattervező kollekcióiról, tekintve, hogy a divatlánc tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A 62 éves Donnáról kevesen tudják, hogy nagy szerelmese a reikinek, éppen ezért megjelenésében is inkább néz ki egy afrikai falucska földi főpapnőjének, mint a 7th Avenue gurujának. Hogy miért épp Afrikát említem? Nos, több éve már, hogy Karan-nek volt egy személyes küldetése, aminek folyamán járt Afrikában, Ausztráliában, hogy találkozzon az őslakosokkal és Balin hogy balii jógikkal gyakoroljon. “Úgy gondolom, hogy előző életemben nomád életmódot folytattam” mondja. Úgy döntött, nyit a különféle ősi gyógyítási művészetek felé, miután egyszer alávetette magát egy piócákkal való gyógyításnak, hogy “kiszívják belőle a tisztátalanságot” ahogy ő fogalmaz.

Donna Karanból teljes harmónia árad. Mindig is a divat tűzgolyójának tekintették, kipihentségének oka, hogy 18 éves kora óta jógázik. Nem visel sminket, megjelenése egyszerű, mégis elengáns; egy kényelmes, földszínű csőtopot és szoknyát visel, vastag Afrika ékszerekkel és egy pár lapos szandival, melyek közül számos darab megvásárolható a szomszédos Városi Zen központban, ami természetesen Karan tulajdona. Mindamellett, hogy egy olyan helyről beszélünk, ahol Deepak Chopra – a világhírú spirituális író - és a dalai láma is járt, a központ egyben kiállítóterem is. Karan itt olvasztja össze az emberbarátiságot és a kereskedelmet, emellett még gondolkodik azon is, hogy mindehhez hozzákapcsoljon egy organikus táplálkozási vonalat. “Azt szeretném, hogy a nyers sütijeim olyanok legyenek, mint Paul Newman spaghetti szósza.” mondja mosolyogva.

 

 

Donna története, mára már jól ismert divatkörökben; egy szabó (Gabby Faske) és egy kiállítóterem modelljéből lett divatkereskedelmi előadó (Helen) lányaként született Forest Hills-ben, Queens- ben és Long Island-en nőtt fel. Miután végzett a Parsons-on társtervezője lett Anne Klein-nek, majd főtervezője 25 évesen, mikor Klein idő előtti halála bekövetkezett – egy héttel azután, hogy Karan életet adott lányának Gabrielle-nek (akit nagyapja után csak Gabby-nak hívtak). Karan első bemutatója – melyet saját maga tervezett, varrt, miközben gyermekét is próbálta ellátni – azonnal sztárrá tette. És ez még csak a kezdet volt. Azonban a sikernek is megvolt az ára, hiszen nagyon bánja azt, hogy anyaként sosem volt otthon. Annak ellenére, hogy Donna otthonülő anyának készült,a dolgok azonban másképp alakultak. Gabby-val ugyanazt az életformát éli, mint amit anno anyja vele is, aki Karan-t a nagyikkal és a nővérével hagyta és elment dolgozni, hogy támogassa a családot, miután Karan apja meghalt egy autóbalesetben, amikor ő 3 éves volt. Talán éppen ez az örökség az, ami az egyik legerőteljesebb reklámját belengi a tervezőnek, ami egy csinosan felöltözött üzletasszonyt mutat, aki egy hotelszobában pihen egy üzleti út közben a gyermekével. “Ez az élet” mondja.

 

 

Sikerének titka mindig is úgy látszott, hogy veleszületett érzékkel bír a modern nő korszellemének és jelenlegi helyzetének megjelenítéséhez a divaton keresztül. DKNY, az első önálló kollekciója, amely 1985-ben egyfajta, ahogy ő hívja, “szükségletekre adott válasz” volt. “Amikor először elkezdtem tervezni” -mondja “minden nő úgy öltözött, mint a férfiak és akkor azt mondtam, hé srácok, legyünk nők, kombináljuk össze a kettőt – ne csak vagy - vagy legyen. Ünnepeljük a testünket. A testeink különbözőek. Nem értettem, hogy a nők miért viseltek férfi nadrágot. Meg akartam mutatni a női testet, miközben egyfajta biztonsági takarót adok nekik. Szükségük volt egy biztonsági darabra, a blézerre.”  És így született meg Karan legendás öltözködési rendszere – a híres “hét egyszerű darab”. Most jön egy kis divatiskola kedves Nesze Olvasó: lássuk az ördögi hetest! A már említett blézer, a body, a kabát, a blúz, a szoknya, a nadrág és “valami extra”. Ez volt 1985-ben, ma inkább a következőknek kéne lennie: tapadós naci, cocoon kabát, body, egy nagy pulóver vagy kabát, egy sellőfazonú szoknya, egy fodros nyaklánc, mert az minden öltözéket kiegészít és természetesen egy estélyi ruha.” Karan őszi kollekciója mindezt megmutatja, a lehető legelegánsabb módon. 25 év után is még mesteri fokon űzi a női igények kiegészítésének művészetét. A nőies öltözködés üzenete a mai napig erős maradt. “Gondolj arra, amikor egy nőt iktatnak be miniszterelnökként” megy tovább Karan, utalva talán a leglátványosabb kampányai egyikére, amely 1992-ben futott “egy hajszálcsíkos öltönyben egy szexi csipke darabot viselve alatta. Egyszerre keltett nőies és férfias érzetet.” És ez az a valami, amit ő a mai életből hiányol – a nő és férfi közti jin-jang egyensúlya – mióta szeretett férje, Stephan meghalt 9 évvel ezelőtt. “Ő volt a sziklám, mindent ő intézett” mondja. “ami lehetővé tette azt, hogy kreatív lehessek. De amit a legjobban hiányolok vele kapcsolatban, az az ölelés hiánya, mert a nap végén, alapesetben ez egy egyszerű mindennapi cselekedet. És ez már nincs...”

 

 

“Újraházasodnék-e? Igen.” mondja. “Szeretem ha van partnerem a bűnben. Nem gondolom magam szingli típusnak. Úgy gondolok magamra, mint partnerre, és ez nálam nem a munkára, hanem az életre is vonatkozik.”

Mint láthatod kedves Olvasó, a sikert mégsem adják ingyen, azért meg kell dolgozni. Azonban nem árt ha észrevesszük a lehetőséginket és meg is lovagoljuk őket, hogy azt csinálhassuk, amit szeretünk. Donna Karan is így indult el a tervezői pályán és mára már az egyik legnagyobb divatmárkát tudhatja magáénak “A jelek mindig jönnek” mondja. “Csak tudni kell bennük olvasni.” Jó olvasást nektek is!

Nesze!Berni

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr363271690

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ayurvastra- az egészséges ruházat 2011.10.04. 15:16:39

Ayurvastra              Egy olyan környezetbarát organikus textília, ami tradicionális ajurvédikus növényekkel és gyógynövényekkel van festve.Az Ayurvastra az 5000 éves indiai Ayurveda g...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balight 2011.10.03. 09:53:25

Balin nincsenek jógik, max. akik odatelepültek a turisták miatt. Hindu papok vannak.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.03. 10:46:09

"a sikert mégsem adják ingyen, azért meg kell dolgozni."

Hát igen. Van 1000 keményen dolgozó, abból egy befut. Jórészt mázli kérdése. Persze a képességnek meg kell lennie, hogy az ember megragadja az adódó lehetőséget. Bill Gates is kiváló példája ennek.

dorotel 2011.10.03. 11:32:48

A tervezőnő úgy nyilatkozott, hogy balii jógikkal volt, ezért jelent meg így.

balight 2011.10.03. 12:24:02

furcsa. Végül is írtam, h vannak ott is jógik, de ennyi erővel lehetett volna svéd jógikkal is, az se lenne kevésbé autentikus :D

Tomsik Pamacs 2011.10.03. 14:18:26

Immigropoly – Játék a vándorlásról

A játék célja, hogy a kiválasztott afrikai karakteredet különböző útvonalakon keresztül legálisan eljuttasd Európába, illetve, hogy az út során minél többet olvass az érintett városokról, egy-egy állomás érdekességeiről, a lenyűgöző afrikai tájakról, a vándorlásról, az Európai Unió bevándorlással kapcsolatos politikájáról.
Ezáltal játszva bővíthetitek a migrációval, Afrikával és az Európai Unióval kapcsolatos ismereteiteket. Továbbá a helyes válaszokért cserébe pontszámot kaptok, melyet 2011. december 19-ei állás szerint összesítenek, és minden útvonalon a három legtöbb abszolút pontszámot összegyűjtő versenyzőt egy-egy értékes könyvcsomagjával jutalmazzák.
A játékot az alábbi linken próbálhatjátok ki: immigropoly.ittvagyunk.eu/

Dobj ügyesen, legyen szerencséd és legyél Te a legjobb!
Sok sikert és kellemes játékot kívánunk!
süti beállítások módosítása