Fogyós nasik a szépségért
Aki azt gondolja, ha le akar dobni néhány kilót, akkor nem ehet édességet, nagyon téved. Van néhány alapszabály, amelyet azért be kell tartani.
Ne gondold azt, ha valamire light van írva, az nem hízlal. Ez sokszor csak marketing, esetleg kevesebb cukor vagy liszt található benne.
A lényeg mindig az összetevőkön múlik. A bio sem jelenti azt, hogy bátran falhatjuk a csodákat, ez a felirat mindösszesen azt tükrözi - egészséges.
Még néhány fontosság! A méz szintén nagyon healthy, de hízlal. A barna cukor pedig nem más, mint maga a fehér cukor színezve - csak melaszt adnak hozzá.
A gyümölcsök sem azt mondják: egyél engem, lefogysz tőlem! Mert ezek bizony tele vannak gyümölcscukorral (fruktóz). Persze a savanykásabb alma, a kivi, a grépfrút, a meggy kiváló.
De menekülj, ha fogyós időszakban banánnal vagy szőlővel kínálnak. És akkor lássunk néhány gyors, bármikor fogyasztható édességet, amelyek egyáltalán nem hízlalnak:
Habcsók
Karácsonyi édesség gyanánt tartják számon, pedig nem kéne. A legegyszerűbb és leggyorsabban fogyasztható finomság. Akár már az is elég, ha felvered a tojásfehérjét és
kellő mennyiségű édesítőszert adsz hozzá - a legjobb a por állagú. Ezt is csodálatos este a tévé előtt falatozni, erről egész pontos emlékünk van tegnap estéről.
Amennyiben arra vágysz, hogy meg is süsd, adjál hozzá egy csepp citromlevet, némi sót és egy icipici kristálycukrot is. (Ettől még nem borul fel semmi, hidd el!) Aztán sütőpapírra halmozva, alacsony fokon süsd ki őket. Vigyázz, ne égjenek meg. Mesésen roppan majd, boldogság íze van.
Amennyiben cifráznád, keverhetsz hozzá cukrozatlan kakaót, vagy akár kókuszreszeléket is, sőt, színezheted mesterséges aromával.
Zabpelyhes tallér
Ez egy jó kis cucc, amelyet elkészítve bármikor magaddal vihetsz a táskádban. Este sem hízlal, hisz az összetevők egyáltalán nem durvák, sőt! Reszelj le a nagy lyukú reszelőn 1 kg savanykás almát a héjával együtt. Utána keverj hozzá 500 gramm zabpelyhet, 100 gramm drabálisra vágott diót és 100 gramm olvasztott vajat. Dobj rá 2-3 teáskanál fahéjat, csipetnyi szegfűszeget és sót. Adj hozzá annyi édesítőszert, amelytől édesnek érzed. Gyúrd össze kézzel az egészet. Ezután sütőpapírra vagy akár alufóliára formáljál tetszőleges méretű tallérokat. 180 fokos sütőben 30 perc alatt teljesen készre sül, de az is lehet, hogy te hamarabb leszel meg. Ha a szeletelős változatra gerjedsz, kenjél ki egy tepsit és zuttyintsd bele a masszát.
A zabpehely kiválóan beindítja az emésztésedet, tehát még ki is söpri belülről azt, aminek már nincs ott a helye. Ja, és isteni finom is!
Palacsinta
Na, ez a világ legkönnyebben elkészíthető édessége. Itt aztán semmi ördöngősség nincs, mert ki az, aki ne tudna palacsintát sütni? A variáció csak annyi, hogy ne sima vagy tönkölylisztből készítsd, vételezzél Update lisztet. Mi leginkább simán tejet, ásványvízet, édesítőszert és tojást teszünk bele, meg egy pöttynyi sót. Annyit érdemes azért tudni, hogy ebből a lisztből a palacsinta picit gofrisabb lesz, de csodás nasi ez is. Fogyaszthatod kakaóval (édesítővel keverve a hollandot), túróval, diabetikus lekvárral. Mi a sárgabarack lekvár és dió párossal ízesítettet kedveljük legjobban, főleg hétvégén reggelire. Nyami!
Nesze!P