Nesze!szer

Nagy a feneked? - egyél édességet!

2011. január 12.
 
 
 
 
Fogyós nasik a szépségért
 
Aki azt gondolja, ha le akar dobni néhány kilót, akkor nem ehet édességet, nagyon téved. Van néhány alapszabály, amelyet azért be kell tartani.
 
Ne gondold azt, ha valamire light van írva, az nem hízlal. Ez sokszor csak marketing, esetleg kevesebb cukor vagy liszt található benne.
A lényeg mindig az összetevőkön múlik. A bio sem jelenti azt, hogy bátran falhatjuk a csodákat, ez a felirat mindösszesen azt tükrözi - egészséges.
Még néhány fontosság! A méz szintén nagyon healthy, de hízlal. A barna cukor pedig nem más, mint maga a fehér cukor színezve - csak melaszt adnak hozzá.
A gyümölcsök sem azt mondják: egyél engem, lefogysz tőlem! Mert ezek bizony tele vannak gyümölcscukorral (fruktóz). Persze a savanykásabb alma, a kivi, a grépfrút, a meggy kiváló.
De menekülj, ha fogyós időszakban banánnal vagy szőlővel kínálnak. És akkor lássunk néhány gyors, bármikor fogyasztható édességet, amelyek egyáltalán nem hízlalnak:
 
Habcsók
Karácsonyi édesség gyanánt tartják számon, pedig nem kéne. A legegyszerűbb és leggyorsabban fogyasztható finomság. Akár már az is elég, ha felvered a tojásfehérjét és
kellő mennyiségű édesítőszert adsz hozzá - a legjobb a por állagú. Ezt is csodálatos este a tévé előtt falatozni, erről egész pontos emlékünk van tegnap estéről.
Amennyiben arra vágysz, hogy meg is süsd, adjál hozzá egy csepp citromlevet, némi sót és egy icipici kristálycukrot is. (Ettől még nem borul fel semmi, hidd el!) Aztán sütőpapírra halmozva, alacsony fokon süsd ki őket. Vigyázz, ne égjenek meg. Mesésen roppan majd, boldogság íze van.
Amennyiben cifráznád, keverhetsz hozzá cukrozatlan kakaót, vagy akár kókuszreszeléket is, sőt, színezheted mesterséges aromával.
 
Zabpelyhes tallér
Ez egy jó kis cucc, amelyet elkészítve bármikor magaddal vihetsz a táskádban. Este sem hízlal, hisz az összetevők egyáltalán nem durvák, sőt! Reszelj le a nagy lyukú reszelőn 1 kg savanykás almát a héjával együtt. Utána keverj hozzá 500 gramm zabpelyhet, 100 gramm drabálisra vágott diót és 100 gramm olvasztott vajat. Dobj rá 2-3 teáskanál fahéjat, csipetnyi szegfűszeget és sót. Adj hozzá annyi édesítőszert, amelytől édesnek érzed. Gyúrd össze kézzel az egészet. Ezután sütőpapírra vagy akár alufóliára formáljál tetszőleges méretű tallérokat. 180 fokos sütőben 30 perc alatt teljesen készre sül, de az is lehet, hogy te hamarabb leszel meg. Ha a szeletelős változatra gerjedsz, kenjél ki egy tepsit és zuttyintsd bele a masszát.
A zabpehely kiválóan beindítja az emésztésedet, tehát még ki is söpri belülről azt, aminek már nincs ott a helye. Ja, és isteni finom is!
 
Palacsinta

Na, ez a világ legkönnyebben elkészíthető édessége. Itt aztán semmi ördöngősség nincs, mert ki az, aki ne tudna palacsintát sütni? A variáció csak annyi, hogy ne sima vagy tönkölylisztből készítsd, vételezzél Update lisztet. Mi leginkább simán tejet, ásványvízet, édesítőszert és tojást teszünk bele, meg egy pöttynyi sót. Annyit érdemes azért tudni, hogy ebből a lisztből a palacsinta picit gofrisabb lesz, de csodás nasi ez is. Fogyaszthatod kakaóval (édesítővel keverve a hollandot), túróval, diabetikus lekvárral. Mi a sárgabarack lekvár és dió párossal ízesítettet kedveljük legjobban, főleg hétvégén reggelire. Nyami! 

 

Nesze!P

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr732579228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csabi. 2011.01.12. 21:24:46

"Este sem hízlal"
ez mi?:)))

retinax 2011.01.12. 21:27:29

Nekem nem nagy a seggem, de ha így fogyókúráznék, biztos az lenne.
Az olajos magvakat, köztük a diót is inkább hanyagolni kéne fogyókúrában. 100 g dió 654 kcal-t tartalmaz, ami kb. két és fél kakaós csigának felel meg. Ez a napi normál szükséglet harmada egy kis nasiban. Akkor már inkább egy kakaóscsiga, ha úgyis fogyózok :))).
A sütirecept is fogyókúrás, tíz deka vaj olyan 750 kalória, tíz deka dió 654, a többit már nem is számolom, de megvan belőle a kétnapi, nem fogyókúrás kalóriabevitel...
Ugye ez csak vicc volt?

beautyka 2011.01.12. 21:41:27

@retinax: Kell a vidámság! Hello! De ne számolj máár annyit! Minden nap benyomok egy kakaóscsigát mégse hízom...

gumo nonez 2011.01.12. 23:20:26

egy mondatban ez a béna poszt: cukor helyett tegyél bele valami édesítő kemikáliát és kész a jaj isteni finom nasi.

háténimmár 2011.01.13. 03:38:50

Aki le akar fogyni az ne átvágja magát kemikáliákkal, hanem tanuljon meg végre normál mennyiségekben gondolkodni és főleg ne esténként nasizni.
Ha nasizni akar, rágjon el egy almát. Vagy répát, karalábot.
Ha kanalazná a "nasit" akkor reszeljen le 1-2 répát és egy fél kanál mézzel keverje el.

De legfőképpen felejtse el a NASI szót, attól mindenkinek nagy a segge.
Egyen édességet nyugodtan, főétkezés után, az étkezés részeként az asztalnál ülve.
És ne pótcselekvésként.
Műanyagot meg egyáltalán ne. És édességnek sem diós-vajas-zabpelyhes kalóriabombát válasszon, még ha annyira nagyon ÖKO-GEO-BIO hangzású is.

Murderface 2011.01.13. 06:01:04

Semmit nem érnek az édesítőszerek önmagukban. Ha fogyni akarsz, akkor az energia-kivitelnek nagyobbnak kell lennie, mint a bevitelnek. Ezt csak táplálkozással egészséges keretek között nem lehet megoldani. Szóval, irány a konditerem...
2 év alatt ~40 kilót fogytam 4 egyszerű trükkel:
1. Nasinak csak gyümölcsöt, zöldséget toltam.
2. Rendszeres időközönként sokszor keveset ettem. Ahhoz a kurva főzelékhez meg nem kell 3-4 szelet kenyér, hanem elég 1. Maximum 1.
3. Főztem magamra, vagy normális étteremben ettem. Mekis kajákat, kólát-fantát el lehet felejteni. Ráadásul még olcsóbb is, ha főzöl magadra.
4. Legfontosabb: heti 2x2 óra konditerem vagy úszás, és minden nap 10-15 perc séta (két megállóval előbb szállsz le a BKV-ról munkába menet, gyalog mész el az ABC-be, akármi).

Semmiféle Norbiápdét, meg táplálkozási szakértő nem kell ezekhez, csak átnézni mit tanultál középsuliban biológiából, kémiából, meg fizikából, és azt értelmezned kell saját magadra. A cukor a szénhidrátoknak csak egy része. Van egy rakás ismerősöm, aki szarakodik az édesítőszerrel, a light-kólával, meg a norbiápdét kajákkal, aztán mégis egyre kövérebb lesz, mert betol egy nap alatt egy egész kiló kenyeret, meg csak mereszti a valagát az irodában és otthon is.

gaymans 2011.01.13. 08:35:30

@Murderface: ott pont nálad. Ennyi. Mozgás, normális(abb) kaja és ésszel a mennyiségekkel. A poszt meg úgy szar ahogy van, ettől csak hízni lehet, az ilyen nasiktól a tv előtt.

jet set 2011.01.13. 09:03:17

Mekkora egy szar poszt!
Told az édesítőszert ezerrel!
Egyszerűen nem kell annyit enni és mozogni kell! Egy felnőtt ember nagyon kevés kajával is elvan, különösen, ha nem mozog.

zanzibear 2011.01.13. 09:32:19

Szabályok:
az alábbiakat tedd rendszeresen:
- aludd ki magad
- kerüld/oldd a stresszt
- mozogj (sétálj, kocogj)
- mérsékeld a szénhidrátbevitelt
- kerüld az üres és gyors szénhidrátokat
- figyelj az összes kalóriabevitelre
- kerüld az esti szénhidrátbevitelt
- sok zöld zöldség (brokkoli for president)

Édességfogyasztási szabályok:
- bármilyen édességből kb. 10dkg a napi enerigafogyasztás negyedét adja, de ha önmagában eszed, akkor maximum másflk-két óra alatt átrohan a szervezeten, és így a belőle bevitt energia kb. 80%-a zsírba raktározódik
- az édességek előtt/után magas fehérjetartalmú élelmiszer (sovány hús, sovány sajt) és/vagy savanyú ital (pl. cukormentes limonádé) vagy fogyasztása elnyújtja az édesség (szénhidrátok) feldolgozásának az idejét is, így jobban a felhasználáshoz igazodik a lebontása, tehát kevesebb kerül zsírba, és több megy el a lassú felhasználásra.
- tej (tejcukor+tejsavót együtt tartalmazó termékek), cukros joghurtok stb. túlzott fogyasztása, vagy ezek tésztával, édességgel fogyasztása felgyorsítja az energia zsírba épülését

(Mindezt a nap nagyrészében passzív életmódúakra kell érteni. Ha valaki megeszik egy szelet tortát, és utána megy fát vágni, akkor abból nem lesz sok zsír :) )

mindentkapni · http://www.mindentkapni.hu 2011.01.13. 09:35:30

Az édesítőszerek tele vannak aszpartammal, ami tudtommal rákkeltő, és nem ürül ki a szervezetből...

zanzibear 2011.01.13. 10:22:39

Az aszpartám rehbilitálva van. Hihetetlen mennyiséget kéne ahhoz megenni, hogy valóban rákkeltő legyen. Nem az aszpartám, hanem valamelyik bomlásterméke lenne az egyébként.
en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy

Reviews have found no association between aspartame and cancer. These reviews have looked at numerous carcinogenicity studies in animals, epidemiologic studies in humans, as well as in vitro genotoxicity studies. These studies have found no significant evidence that aspartame causes cancer in animals, damages the genome, or causes cancer in humans at doses currently used.[4][47][49] This position is supported by multiple regulatory agencies like the FDA[56] and EFSA as well as scientific bodies such as the National Cancer Institute.[55]

Concern about possible carcinogenic properties of aspartame was originally raised and popularized in the mainstream media by John Olney in 1970s and again in 1996 by suggesting that aspartame may be related to brain tumors. Reviews have found that these concerns were flawed, due to reliance on the ecological fallacy[57] and the purported mechanism of causing tumors being unlikely to actually cause cancer. Independent agencies such as the FDA and National Cancer Institute have reanalyzed multiple studies based on these worries and found no association between aspartame and brain cancer.[49]

mindentkapni · http://www.mindentkapni.hu 2011.01.13. 10:25:52

Ha elkezdesz kutatni utána, 50-50%-ban fogsz találni pro és kontra érveket. Kinek mi áll érdekében... Mindenesetre nem árt az óvatosság. Az életben nincs Load Game varázslat :)

zanzibear 2011.01.13. 10:30:03

@mindentkapni:
...és számtalan édesítőszer van, köztük alapvető különbségek vannak,
- vannak a nem cukor nevű cukrok, amik másképp dolgozódnak fel a szervezetben (pl. fruktóz, maltit, invertcukor, módosított keményítő stb.)
- vannak a cukoralkoholok (szénhidrátba beszámítanak), pl. szorbit
- vannak a különféle mesterséges, cukrot nem látott ("energiamentes") édesítők pl. a szaharin, a nátrium-ciklamát, az aszpartám stb.

Most nagy divat a "nyírfacukor", vagy Xylit vagy Xucor, ami tömegarányosan azonosan használandó a cukor helyett, ugyanakkor elképesztően drága, és voltaképpen nem nagy durranás, kb. fele az energiatartalma, mint a normál cukornak.
A gyümölcscukor (fruktóz) sem túl olcsó, de mivel édesebb, kevesebb kell belőle, másrészt kevésbé mozgatja meg az inzulintermelést, viszont mivel a normál cukornál egyszerűbb, ezért gyorsabban is emel(ne) vércukorszintet, így inzulintermelést is emeli.

zanzibear 2011.01.13. 10:31:18

@mindentkapni:
Nem fogadom el az úgyis minden 50-50%-ot, mégiscsak egy valóság van.
Ha nincs bizonyított rákkeltő hatása, akkor nincs neki.
Nyilván semmiből nem kell tonnákat enni, még a brokkolitól is biztosan lehet valamilyen mérgezést kapni, ha megesel húsz kilót egyszerre :)

mindentkapni · http://www.mindentkapni.hu 2011.01.13. 14:57:06

@zanzibear: A google az "aspartame" és a "cancer" összefüggésben 914000 találatot eredményezett. Jó, biztosan nem mindegyik arról szól, hogy rákkeltő lenne, mindenesetre elgondolkodtató. Én magam sem vagyok még erről meggyőződve, mivel ellentmondásos cikkeket lehet olvasni, és már azon túl vagyok, hogy bármit elhiggyek. Jó tudni, hogy vannak alternatívák az édesítésre, amelyeket említettél az előző hozzászólásodban. Én csak óva intenék mindenkit, hogy tartózkodjon az aszpartam fogyasztástól (nemcsak a "light" vagy "diétás" cuccok, de egyéb termékek is, pl. gyümölcslevek is tartalmazzák). A végére egy érdekes cikk:

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/04/26/how-does-aspartame-damage-your-brain.aspx?source=nl

zanzibear 2011.01.13. 15:22:55

Nem ez a fő csapda az édesítőkben, hanem az, hogy a szervezet az ún. Vagus-reakción keresztül ha édes ízt érez a száj, ugyanúgy beindítja az inzulinkiválsztást, mintha valóban valami édes dolgot evett volna. Ez pedig üti a fogyókúrát. Tehát akármilyen energiamentesen édesített valami, abból sem szabad nyakló nélkül inni súlytartás vagy fogyókúra alatt.
süti beállítások módosítása