Nesze!szer

10 ok, amiért menjél el idén nyáron Paloznakra

2017. június 12.

 

 

paloznak_nyitsajat.jpg

 

1. Paloznak a Balaton-felvidéken van. Ennél nyomósabb okunk nem kell, hogy legyen, de folytatjuk még. Ez egy kis falu tulajdonképpen. 400 fő lakja összesen. Csendes, gyönyörű és jó fej arcok lakják. Szép. És hamar leérsz a vízbe csobbanni egyet, ráadásul nem tömegnyomoros típusú rész.

 

polgi.jpg

 

2. A polgármester kedves, kis motoron száguld, összetartanak a helyi polgárok. Segítik egymást, szuper kis prospektusokat csinálnak és csudi közösséget alkotnak. Ha még nem láttál ilyet, irány Paloznak! - garantáltan kikapcsolod majd a híradót esténként, ha ott töltesz néhány éjszakát. Átjár majd a pozitív csí!!!

 

hom4_2.jpg

 

3. Nemrég indult el az úgynevezett Paloznaki Tekergő program. Kaphatsz cangát (nem Csepel), térképet, útvonalat (több is van, más és más nehézségi fokozatok) és már indulhatsz is a szőlők között tekerni (ITT nézd meg). Nem kell otthonról hoznod a paripát, bérelhetsz. És ha Paloznakon szállsz meg, fele árban kapod. Van egy javasolt olyan túraútvonal, amely során helyi iparművészekhez térhetsz be, meg szuper kilátókat és igazi távcsövet is. Cool feeling, csak naptejet vigyél magaddal! 

 

hom1_3.jpg

 

4. A Homola pincészet elég jó borokat készít ott. Sőt! 2009 óta van itt szőlőjük és nincs ok panaszra. A 100% Balaton, a 100% Rizling és a 100% Habzó Rozé is a nyári időszak nagy kedvence lehet. És amit nagyon bírunk, hogy csavaros kupakkal is dolgoznak (csavarzár hivatalosan), tehát nem kell cipelned magaddal mindenhová a dugóhúzót, berakod a piknik kosárba mondjuk a 100% reduktív valemelyikét s egy csavarintással nyitod is. Menő! 

hom5_4.jpg

 

5. Itt van az egyik legszebb kilátás a Balatonra. Pontosan és gyakorlatilag szinte Csopak és Paloznak határán. Egy tábla is jelzi, ráadásul a Hello Wood program keretében tavaly kis pihenőt is készítettek fiatalok oda. Ha gizdázós képet szeretnél a haverok arcába tolni az instára, hát itt csinálj egy szép selfiet. (Jó, ha csak Anyunak szeretnéd megmutatni, arra is szuper!)

 

hom6_5.jpg

 

6. A Sáfránkert vendéglő olyat az az ízlelőbimbóknak, hogy az valami nagyon durva. Durván jó. Jó értelemben vett vidéki konyha - de magas színvonalon. Szezonális alapanyagok, termelői beszállítók, nagymama ízei is, de közben mézes-libamájas csodák a tányéron. Az egész étterem iszonyat őszinte, nem megjátszós, de szuper. És nem feszengős, jöhetsz rövid nadrágban is. Ja, a gyereknek is van kis rajzolós sarok és grill ételekből is jól állnak!

hom7_5.jpg

 

7. Nem tudtuk kihagyni, de ha arra jársz, mindenképpen egyél egy körtés pitét. Ne hagyd ki. Egyáltalán ne! Ha fogyózól, akkor se. Isteni, isteni és isteni még egyszer. A karamell is mellette és a hab is. 8 napon túl gyógyuló gasztronómia emlék! 

 

hom3_6.jpg

 

8. A Homola borterasz mindent visz. De tényleg. Laza, nem kínosan feszengős - meg ne hallja a másik mit beszélek típusú. Stílusos. Fekszel a nyugágyban, kortyolgatod a fröcsit, nézed a szőlőt és a Balatont. Kell ennél több? Igen, talán egy következő kör. 

hom9_7.jpg

 

9. Kell, persze. Van a teraszon egy dj a szőlőben program. Menő. Szuper jó bulikat csinálnak. A lemenő nap fényében elég jó feeling a zenékre ropni és az új pezsgőből kortyolni például. 

homola_boros.jpg

 

10. Ha úgy a hócipőd tele mindennel, akkor a Balaton-felvidéknél úgy általában nincs jobb hely. Persze, mindenkinek más. Nekünk ez a "rivijéra". Mert itt három kedvencünk találkozik: a bor, a Balaton és a napsütés. Néhány nap Paloznakon, vagy csak egy pár óra is olyan, mint egy vérátömlesztés.. fehér borral.

Ps: lesz idén is persze jazz fesztivál, de az közhelyes lenne, ha erről írtunk volna. De azért ott leszünk! 

Képek: Az Ihatóbb Magyarországért és saját. Egészségetekre! 

homolavege.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1112587057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása