Nesze!szer

Nyár, bor, jó ételek, gasztrokultúra, Paloznak: Homola

Homola varázslat

2023. június 26.

 

 

homola_nyito1.jpg

 

A Homola pincészetet többször láthattátok már nálam, mert igen kedvelem azt, amit ők mutatnak a világból, az elszántságból, borkultúrából és hozzáállásból no meg a Balatonból. Anno a Dj a szőlőben rendezvénnyel nagyot nyitottak, azt kell mondjam. Nem állnak meg ott, hogy ennyi és ennyi dűlőnk van, adunk sajtot a borhoz, ők bizony művészetet is tálalnak a fenséges kilátáshoz és felemelő életérzéshez, ezt a jazz piknik résztvevői is tudják Ezen a nyáron különleges gasztrokulturális programokkal is jönnek, mesélem is, merthogy náluk jártam és csodás volt, pincétől nem a padlásig, hanem a hordó tetejéig, a Sáfránkert vendéglőig. 

 

A túránkat a borteraszon kezdtük náluk, isteni helyi finomságok és sajtótájékoztató körettel. Szerencsére Balatonon mindig van új a nap alatt, jöttem rá a csodás tájat bámulva! Ráadásul nem(csak) nyáron! A közeljövőben a Homola Pincészet is egy új, többfunkciós terével bővül az északi partj kulturális desztinációs palettája: az épülő élményközpont négy évszakon keresztül fog kulturális élményláncokat kínálni látogatóinak, melyben a nemzetközi vendégelőadások és tárlatok mellett a kulturált borfogyasztás és egyedi gasztrofelfedezések élményét kínálják a Paloznakra látogatóknak.  Nem titkolt céljuk, hogy a térségbe érkezők megismerkedjenek a paloznaki életérzéssel, a helyi értékekkel, ehhez társítanak változatos kulturális programkínálatot a nyáron.
Évek óta zajlik az organikus gazdálkodásra való átállás a pincészetben, kiemelten fontos a környezeti és emellett a társadalmi fenntarthatóság – emiatt nagy hangsúlyt fektetünk a zöldítésre. Az új rendezvénytér átadásáig a Borteraszon és a Sáfránkert Vendéglőben is szeretnénk alternatívát kínálni a gasztrokulturális palettán, a tömegkultúra mellett. Szeretnénk, ha a térségbe érkezők megismerkednének a paloznaki életérzéssel, a helyi értékekkel, ehhez társítunk változatos kulturális programkínálatot a nyáron – a nagyközönség számára már ismert Jazzpiknik és a DJ a szőlőben sorozatunk mellett – mondta Homola Szabolcs. És ha valami, hát ez nagyon szimpatikus, hogy van élet Balatonon a sajtos-tejfölös árának szidásán túl is és lehet kulturális élményeket is szerezni, sőt. 

 

homola_sajto_heima_023.jpg


Ez itt a kert – Beszélgetések fenntarthatóságról, borról, gasztronómiáról
Június 30-án „Ez itt a kert” címmel egyedi gasztrokulturális programra várja a közönséget Homola Pincészet. Én ezt már kinéztem instán az egyik ismerősömnél, de mondom is, mire gyere ide Az érdeklődők betekintést nyerhetnek majd a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába, a borászati márkaépítésbe, kiemelt téma lesz a fenntarthatóság, valamint megismerhetik a térségre jellemző eredetvédelmet, a Csopaki Kódexet. Kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt a borászati és gasztronómiai szcéna neves képviselői: Horkay András, DipWSET nemzetközi borakadémikus, a CEWI társalapítója és vezetője; Harsányi Dávid, a BGE marketingkommunikációs docense; Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője; Dr. Árvai Anita (Ancsi!), a Veganeeta Home gasztroinfluenszere; Török András, az Andriska Pékbisztró vezetője és Lovász József Domi, a Sáfránkert Vendéglő és a Homola portfólió új gasztronómiai vezetője. A beszélgetéseket Havas Dóra vezeti majd, éljen. A régió neves pincészeteinek tulajdonosai és borászai is jelen lesznek: Kovács Tamás (St. Donát Ökológiai Birtok és Borászat), Jásdi Attila (Jásdi Pince), Bakó Ambrus (Petrányi Pincészet) és Homonna Attila (Homola Pincészet). A délutáni program során a beszélgetéseken felül, minipiacon, interaktív edukációs játékokon és pikniken vehetnek részt akik eljönnek, a záróprogramot borkóstoló kíséri és hát mindenki poharában tudhatja azt, amiről előtte hallott Ja, az esemény ingyenesen látogatható, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával valósul meg, ami azért elég jó kis élményeket adhat az idei nyarunkhoz több helyütt is. 


Paloznaki Fűszerkert

És megint van új még mindig a nap alatt, idén debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert”, de ne a turbolyára és a bazsalikomra gondoljatok, inkább art irányba menjetek. A szervezők célja ugyanis az volt, hogy a Balaton-felvidék régió kulturális elemeit összekapcsolják. A sorozatban a képzőművészet, a gasztronómia és a Balaton egy egyedi gasztrokult est keretében találkoznak: a július 1-jei nyitóesemény fókuszában a Balaton festője, Egry József élete és munkássága áll. A Képező galéria és közösségi tér alapítóinak – Bada Éva, Csiszár Beatrix és Pénzes Boróka – célja az, hogy kiállításokkal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal közelebb hozzák az emberekhez a képzőművészetet. Megmondom őszintén, Egry József életéről olyan érdekes dolgokat hallhattunk Boróka előadásában, hogy nekem balatoni gyerekként is leesett az állam. Úgy érzem, ő egy James Dean és Jude Law keveréke volt, igen egyszerű családból jött és szimplán zseni volt. Ami még érdekesség, hogy kicsit az Angol beteg életét is hozta, mert az első világháború alatt tüdőgyulladást kapott és bizony a hadikórházban született bele egy dzsentrilányba, nyilván ennek mindenféle szépségével  és általa szeretett bele a Balatonba és a "festői" környezetbe. 
(A sorozat további előadásai;
július 13., 19.00 – Szinyei Merse Pál Fonyódon
július 27., 19.00 – Fürdőzők
augusztus 18., 19.00 – Bor, mámor, szerelem. Festők és múzsáik - én legszívesebben mindre mennék, mert nagyon érdekes volt a kis ízelítő, amit hallhattunk.)

 

homola_sajto_heima_037.jpg


Akkor most menjünk mélyre és hűvösbe, a pincészetbe - ami tulajdonképpen sok minden együtt. (Látogatásunkkor hatszáz foknál eggyel sem volt több...D)  A Homola új épületegyüttese a legmodernebb borászati technológiákat magában foglaló, két színpadával többfunkciós rendezvénytereknek ad helyet. A szőlészeti épület a szőlőtőkék között simul a Balaton-felvidéki tájba, láttatni engedi a környék természeti adottságait és az egyedi panorámát. Olyannyira, hogy maga az épület csupán egy szinten mutatja meg magát a felszínen, ahol főként a közösségi- és fogadóterek kaptak helyet. A pincészet további szintjei lefele irányulnak, három süllyesztett szinttel, ott nyílik egy másik birodalom. A felszínen tehát nem az épületen van a hangsúly, hanem az azt körülvevő lugason, szőlőtőkéken és kerten. Egy modern, 21. századi kert, ami képes lépést tartani a klímaváltozással, a balatoni éghajlat alakulásával, de magában hordozza az elmúlt évszázadok kertépítési és tájépítészeti hagyományait, esztétikai minőségét egyaránt. Az épület egy hatalmas üvegfelületekből álló télikerttel egészül majd ki, így kapcsolódik a szabadtéri színpadokhoz, mely által elmosódik a határ a kint és a bent között, a pincészet közösségi terének szerves része a kert. Egyébként 2023-tól a Homola Pincészet által művelt teljes terület organikus átállás alatt van. Az érintett területek 15 hektáron fekszenek: Paloznakon a Sáfránkert- és Hajnóczy-, Alsóörsön a Gölye- mál-, Tihanyban pedig a Lapi-dűlők. A borok természetesek, a borászat számára évek óta fontos, hogy természetközpontú és fenntartható szőlészeti és borászati eljárásokat használjanak, így a lehető legtisztábban tükrözzék a termőtájat. „Harmóniában élni a természettel anélkül, hogy kárt okoznánk. Ez az elv vezérelt, amikor évekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy megkezdjük a folyamatot. A világ mai környezetvédelmi körülményei mellett ez a legfontosabb célkitűzés, a fenntartható gondolkodás és tervezés egyetlen módja” – vallja Homola Szabolcs. Az organikus művelésre való átállás részeként a Homola borok szűkebb, de annál fókuszáltabb, magas minőségű portfólióval lesznek jelen a piacon. A természetesség egyre kiemeltebb jelentőséggel bír a pincészet filozófiájában, a borok többnyire minimális beavatkozással készülnek, spontán – hozzáadott élesztő nélkül – erjednek, hosszan érlelődnek, a legtöbb tétel derítetlen és szűretlen. A fő fajták: az olaszrizling, mely kiegészül a rajnai rizlinggel, a sauvignon blanc, a kékfrankos és a syrah. A pezsgőkészítés – mely a birtok saját furmint és chardonnay fajtáira épít – egyre szorosabban kapcsolódik a Homola Pincészethez, a jövőbeni tervek szerint pedig meghatározza majd a portfóliót. Mindenfélét kóstoltam, tartályból, hordóból és hát lett új kedvencem is és már értem a szándékukat, a nyitást a fiatalok felé. (Itt egy kis galéria sok képpel és mondom is tovább!)

 

 

Boszorkányosan ügyes konyha a Sáfránkertben

Paloznaknak az egyik ékköve a Sárfánkert étterem, ezt régóta tudom, fogyasztottam itt már. A szezonalitás és a jó alapanyagok nagyon fontosak a számukra és most erősebb grill hangsúlyt is kapott az étterem. A Sáfránkert Vendéglő és a Homola portfólió új gasztronómiai vezetője Lovász József „Domi”, aki Juhász József új kreatív séffel együtt valósítja meg gasztronómiai koncepcióját. Lovász Domi újragondolt víziójában egy olyan helyet és hozzá tartozó fogásokat álmodott meg a Sáfránkertbe, amelyeket az otthon melege inspirált. Hagyományos, minden sallangot nélkülöző, klasszikus ételek szerepelnek az étlapon, a legjobb minőségben elkészítve. Klasszikus, mégis izgalmas ízeket ígérő ételeivel a családi étkezések hangulatát, a balatoni hétvégéket, a természet adta menedéket és feltöltődést, valamint a helyi „slow food” ételkultúrát szeretné megidézni - de a gyerek sem marad éhen szerencsére. A sharing concept, azaz közösségteremtő étkezés elvét vallják, így a barátokkal, családdal közös étkezéseken együtt kóstolhatják meg a menü különlegességeit, így fokozva a home feelinget. (Már, aki jó emlékkel gondol vissza ugye...D) Ezt erősíti a Sáfránkert teraszán kialakított fűszerkert, ahonnan az összes, az ételekhez használt fűszernövény származik, frissen szedve, közvetlenül a vendégek előtt - és mondjuk az ilyesmi az én csemetémet is érdekli, tehát akár 3,5 nyugodt perce is lehet az embernek. A Sáfránkert specialitása lesz idén a keszthelyi tokhalból készült fehér halleves, továbbá olyan egyszerűbb, házias ízek találhatók a jól eltalált étlapon, mint a csirkepaprikás tanyasi galuskával, valamint a grillezett velőscsont retek relish-sel, pirítóssal. Ez utóbbit teszteltem is. (Tesztelném most is, csak nem ott vagyok és nincs itthon ilyen.) Pedig hűűű... és hát a pisztráng is annyira, de annyira finom volt, hogy azt bárhol, bármikor. A zöldfűszer, a citrom kihangsúlyozta az egyszerű, de mégis erőteljes ízt. Egyébként, ha arra járnál, piknik ételekkel is várnak és bármikor leülhetsz a szőlőben eszegetni. Mi imádjuk az ilyen dolgokat, szóval tuti, hogy valamikor majd kipróbáljuk, mert helyi termelőktől kerül a kosarakba minden és kóstoltam is egy olyan csípős kolbászt még fent a borteraszon...  nyilván kívánta maga után a bort, de én itthonra is szoktam Homolát venni, kedvelem az ízvilágukat a poharamba. Szóval kiránduljatok erre, gasztrokulturálódjatok a nyáron! Én imádom, hogy már kicsiny hazánkban is létezik ez a kikapcsolódási- borozási forma, amivel élményt, új tudásanyagot is adsz a barátaidnak, családodnak, szerelmednek és magadnak! 

 homola_sajto_heima_008_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1118153904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása