Nesze!szer

Jössz egy pásztorórára a Várba? Megint itt a Mesterségek Ünnepe!

2015. augusztus 15.

 

mestersegek_unnepe_kezd.jpg

 

 

Nyugi, a fenti cím csak szójáték. Ugyanis a Mesterségek Ünnepe idén a pásztorokat állítja a középpontba.  Augusztus 20-án kezdődik a nyár kedvenc családi fesztiválja, a MESTERSÉGEK ÜNNEPE. Huszonkilencedik alkalommal népesül be a Budai Vár: a hazai mesterek és kézművesek javában készülődnek a Mesterségek Ünnepére, ahol idén a pásztorélet kerül előtérbe. Négy napon keresztül, augusztus 20 – 23. között a még élő, ám ritka kézműves hagyományokkal ismerkedhetnek kicsik és nagyok, feltárul a régmúlt emberének találékonysága, ízlése és kitartása. Mindemellett nép- és világzenei koncertek, táncházak, kézműves vásár és gyermekprogramok is várják a látogatókat.

Az Újvilágkertben mesék, koncertek, bábszínházi előadások, tánc- és énektanulás, izgalmas pásztorjátékok váltják egymást. A közönség találkozhat a Langaléta Garabonciásokkal, Gulyás László mesemondóval, a  Szigony zenekarral, valamint Fekete Dávid vásári bábjátékos Vitéz László bábelőadásával. És ha mindez nem lenne elég a legfiatalabb látogatóknak, szorgoskodhatnak is a kis gyerekkezek. Lesz csuhézás, gyékényezés, agyagozási lehetőség, de aki szeretne, készíthet báránykát, ostort, kukorica-állatkát is. A Savoyai-teraszon is népi játékok szórakoztatják majd a kicsiket. Már hagyomány, hogy külföldi kézművesek is részt vesznek a Mesterségek Ünnepén. Az idei díszvendég Spanyolország; mestereik a kézműves hagyományokat és kultúrát kiemelten ápoló régióból, Extremadurából érkeznek. A Budai Várban egyebek közt spanyol ékszerkészítők, üvegfestők, cipészek, bőrdíszművesek, fazekasok alkotásaival ismerkedhetünk meg. Külföldi mestereket még más országokból is várnak a rendezők: ízelítőt kap a látogató Algéria, Törökország, Kirgizisztán és Üzbegisztán népművészetéből is.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett Mesterségek Ünnepén további meglepetések várhatóak, mivel új kiállítóterek nyílnak, és neves művészek színesítik a repertoárt. Színpadra lép mások mellett az általunk igen kedvelt Lajkó Félix, a Muzsikás Együttes, Szirtes Edina és a Fabula Rasa, az Etnofon, a Kerekes Band. Lemezbemutató koncertet tart Kubinyi Júlia, izgalmasnak ígérkezik a torontói Kodály Néptáncegyüttes, a lengyel Jantar Népdal együttes műsora. A mulatság a fesztivál teljes ideje alatt két színpadon folyik majd, újra felépül az impozáns Korona Színház, melyben remek kamarazenei és utcaszínházi produkciók mellett divatbemutatót is tartanak.

A Mestersége Ünnepének elmaradhatatlan része a vendéglátás: a látogató ínycsiklandozó falatokkal, a kézműves gasztronómia remekeivel csillapíthatja éhségét: a hagyományos finomságok mellé odakerülhet a tálcára a zalai dödölle, a töki pompos, és a kürtőskalács is; külön csemege lehet a kézműves sajtok pazar választéka.

Családi jegy 2015-ben is váltható, a 2, 3 és 4 gyermekkel érkezők számára külön kedvezményes csomagok vehetők igénybe. Aki nem szeretne sorban állni a belépőkért, a jegyét előzetesen a Ticketportal weboldalán is megrendelheti. A legkitartóbbak ünnepelők részére négynapos belépőjegy is lesz, a 14 év alatti gyermekek és a nyugdíjasok pedig kedvezményes jegyet válthatnak. 4 éves kor alatt a belépés díjtalan.

 Na, töki pomposra fel, mi ott leszünk!

www.mestersegekunnepe.hu

facebook.com/mestersegekunnepe

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1007706750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása