
A vasárnapi ebéd több mint egy étkezés - ez a hét csúcspontja, amikor a család és a barátok egy asztal köré gyűlnek, hogy együtt élvezzék az ízeket és a társaságot. Sokaknak a nagymama húslevese, a frissen sült rántott hús vagy a házi rétes illata jelenti a vasárnap esszenciáját, mások pedig szívesen fedeznek fel új, kreatív fogásokat modern éttermekben. Mi általában bruncholni megyünk, de ha nem, akkor jövök néhány ajánlattal, hol ehettek igazán jót... és ígérem, nemcsak Budapest lesz benne!
TOP10 vasárnapi ebéd 2025-ben a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz szerint:
Rókusfalvy Fogadó, Etyek
Avalon Ristorante, Miskolc
Felix Kitchen&Bar
Kami Kisvendéglője
Kistücsök Food&Room, Balatonszemes
Kollázs – Brasserie & bar
Moszkvatér Bisztró
Spago Budapest by Wolfgang Puck
Szaletly Vendéglő és Kert
Szőlősi Kocsma, Balatonszőlős
Rókusfalvy Fogadó, Etyek
Az etyeki Rókusfalvy Fogadót, a térség egyik ikonikus vendéglőjét 25 évvel ezelőtt nyitotta meg Rókusfalvy Pál. A családi vállalkozás mára komoly presztízsű borbirtokká és országosan ismert vendéglátóhellyé nőtte ki magát. A Rókusfalvy testvérek, Pál és Gábor hosszú évek óta tartó, rendszeres programjaikkal nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Etyek – „Budapest szőlőskertje” – újra felkerült az ország gasztronómiai térképére. A Fogadó
étlapján tisztességes magyar ételek szerepelnek, amelyeket kifinomult, kortárs felfogásban,
elsősorban helyi alapanyagokból készítenek el. A vendéglő szíve-lelke a mindig kedves és jókedvű Rókusfalvy-Kun Ildikó és hát magam is sok mindent köszönhetek nekik, nem egyszer fordultam meg már erre. Avalon Ristorante, Miskolc
Ahogy az Avalon-nyaralás, úgy a hotel éttermeként működő, olasz alapokra építő Avalon
Ristorante is fogalommá vált az elmúlt években. A mediterrán lazaság és frissesség prémium színvonallal párosul, legyen szó bármely olasz gasztronómiai tájegység emblematikus ételeiről. A konyhát Gönczi Tamás head chef és Szepesi Gábor corporate chef közösen határozzák meg, autentikus olasz ízélmények és a festői szépségű Bükk
beható ismerete mentén.
Felix Kitchen&Bar
A Felix Kitchen&Bar az Ybl Miklós tervei alapján épült, egykori Duna parti szivattyúház arisztokratikus épületében kapott helyet. Gasztronómiai koncepcióját a spanyol éttermi világban gyakorlatot szerzett, tehetséges Katona Dániel séf alkotta meg. A séf nemzetközi alapokra épített, a modern trendeket követő, kortárs fine-bistro stílusú étlapja klasszikus hazai fogásokat is felvonultat. Az ország egyik legkomolyabb éttermi borkínálatáért Czinki
Tamás az egyetlen hazai Master sommelier felel.
Kami Kisvendéglője
A Kami Kisvendéglője Újpest határában működik, nevét Fülepi Kálmán séfről kapta. A séf-
tulajdonos gasztronómiai értelemben is a tisztességes, becsületes vendéglátás híve. Bár az enteriőrből és az olyan kiegészítőkből, mint a piros kockás terítő, klasszikus ételekre számítanánk, legnagyobb meglepetésünkre a fogásokat a séf újító és friss szellemben készíti, különböző nemzetközi irányzatok kombinálásával. A zöldségeket és a gyümölcsöket saját gazdaságukban Kami édesanyja, Ica mama és Kami unokatestvére termelik az étterem
részére. A környékbeli családok és baráti társaságok körében méltán népszerű
kisvendéglőben csütörtökön, pénteken és szombaton – alkalom szerint – kellemes élőzene
szól a vacsora mellé.
Kistücsök Food&Room, Balatonszemes
A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étteremről bőven írtam már nektek. Huszonéve látogatom őket és mindig, mindig csillagos hatos. Szóval aki teheti, keresse fel őket és kész!
Kollázs – Brasserie &bar
A Four Seasons Hotel Gresham Palace impozáns épületében, a szálloda egyik meghatározó
étterme a laza, de elegáns hangulatot árasztó Kollázs – Brasserie & Bar. A Kollázs francia brasserie stílust visz, de ételválasztéka és alapanyag-használata a nemzetközi vendégek örömére magyar ételekkel is kiegészül. A Kollázs az elmúlt években nagy változáson ment keresztül és idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Ételkínálata letisztult, jól igazodik a brasserie stílushoz, és a Dining Guide véleménye szerint mostanra érte el eddigi történetének legjobb, legerősebb formáját.
Moszkvatér Bisztró
A Moszkvatér a népszerű Arany Kaviár fine dining étterem tulajdonosainak, Nyíri Szásának és Molnár Attilának a bisztró stílusú, könnyed hangulatú projektje, amely az orosz konyha klasszikus ízeire épül. Az egység belső tere igényes és barátságos hangulatot áraszt. A Moszkvatér gasztronómiai alapfilozófiája a tradicionális orosz népi konyha ételeit kínálja kifogástalan minőségben. Az étterem fogásai közül kiemelkednek az olyan klasszikusok,
mint a híres kijevi csirkemell, a hússal töltött piráski és az autentikus marha sztroganoff. Csodálatos hely, imádni fogjátok!
Spago Budapest by Wolfgang Puck
A Spago by Wolfgang Puck konyháját egy Michelin-csillagos helyeken edződött szakember,
Szántó István executive chef vezeti. A Spago koncepciójának része, hogy az éttermek menükínálata mindig kiegészül a jellegzetes helyi ételekkel is; így készülhettek el a mára már ikonikussá vált fogásai, mint például a Szántó István adaptációjában született Gulyásleves, a 2022-es Oscar-gálát is megjárt Omlós Vadas Marhapofa és Somlói Galuska ’Dióhéjban’, valamint Wolfgang Puck emblematikus signature ételei, a Füstölt Lazacos Pizza, a Bécsi Szelet, a Skót Gőzölt Lazac ‘Hong Kong’ módra és a Császármorzsa, ahogy Wolfgang szereti. Az étterem eklektikus kínálata kiegészül egy kimondottan erős, kiváló minőségű sushiválasztékkal is.
Szaletly Vendéglő és Kert
A Stefánia úton, Zugló kapujában található a Szaletly Vendéglő és Kert, ahol a finom
érzékkel kialakított belső teret egy jó hangulatú kerthelyiség egészíti ki. Számomra öröm, hogy ezen az oldalon is van már néhány éve színvonalas hely. Az étterem újító szemléletű gasztronómiáját Bernát Dániel séf jegyzi. A kortárs magyar irányzat jegyében a konyha következetesen nyúl a hazai éttermi kultúra emblematikus ételeihez. Bernát Dániel egyedi, progresszív konyhai látásmódja példaértékű, jól értelmezhető ételekben valósul meg.
Szőlősi Kocsma, Balatonszőlős
A szerethető balatonszőlősi gasztrokocsma és borbolt nemrégiben séfváltáson esett át, hiszen Krasznai Norbertet az év elején Faller Dániel váltotta a konyhafőnöki pozícióban. A magas minőséget képviselő, kortárs gondolkodású és progresszív étterem koncepciója nem változott, inkább csak finomhangoláson esett át. Az ételek modern fine-bistro stílusban a térség alapanyag választékára koncentrálnak, valamint a séf vezetésével a közel-keleti és a
magyar ízek kombinációjára épülnek. Az ételek mellé Gellavilla borokat is kóstolhatunk, ami
nem véletlen, hiszen a pincészet alapítója az éttermet is üzemeltető Tálos Attila.
Jó étvágyat most vasárnapra!