Űrbéli kalanddal indult a reggelem, erősen látszik is a fejemen hogy megviselt a gravitáció. Na jó, nem lódítok. Édes egy rendezvényre voltam hivatalos és nem Csillagvárosba, hanem az egyik Stühmer cukrászdába. Merthogy bizony, a magyar csoki az űrbe megy és ezt Farkas Bertalan is megerősítette. Mesélem is ezt a sztorit, ami a bátorságról szól!
Magyar innováció a csillagok között
"Nekünk még a csillagos ég sem szab határt!"– így indult a Stühmer és a HUNOR-program különleges együttműködése, amelynek keretében a magyar csokoládé az űrbe is eljuthat. A történet 2024 áprilisában kezdődött, amikor egy kreatív ötletelés során felmerült a gondolat, hogy "mi lenne, ha a Stühmer csokoládé az űrbe menne?" Az ötlet merész volt, de hosszú egyeztetések után végül a Stühmer hivatalos támogatóként csatlakozott a magyar űrmisszióhoz.
Jó, de a csoki nem olvad meg az űrben?
A projekt következő nagy kihívása a NASA rendkívül szigorú előírásainak való megfelelés volt, hiszen egy űrutazásra szánt élelmiszer fejlesztése komoly elvárásokhoz kötött. „Amikor először felmerült az ötlet, hogy csokoládét küldjünk az űrbe, elsőre lehetetlen kihívásnak tűnt. A NASA szigorú követelmények elé állított bennünket, hiszen az űrben tapasztalható különleges körülményeknek kell megfelelnie a felrepített csokoládénak” – mondta el Mazurka Éva, a vállalat minőségirányítási vezetője, aki nagyon szimpatikus hölgy. A megoldás érdekében a Stühmer csapata többek közt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett el kísérletezni. Villámgyors kutatási folyamat után egy részben saját fejlesztéssel sikerült létrehozni egy olyan csokoládét, amely megfelel az extrém űrbéli környezet kihívásainak. Az alapot a Stühmer hagyományos Korfu szelete adta, amely összetételének és állagának köszönhetően ellenáll a nyomáskülönbségnek, a súlytalanságnak, és a hőmérséklet-ingadozásnak is. A különleges feltételeknek és biztonsági sztenderdeknek való megfelelésről Juhos Norbert, a HUNOR-program Mission Managere is beszélt, miközben kiemelte: a program számára kiemelkedő fontosságú volt, hogy a misszió keretében megpróbáljanak magyar élelmiszert is feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra.
Kapu Tibor üdvözletét küldi Houstonból - és nincs probléma
Kapu Tibor kutatóűrhajós jelenleg Houstonban tartózkodik tartalékos kollégájával, Cserényi Gyulával, ahol az Axiom-4 misszió küldetésspecifikus képzését végzik. „Az egyik legizgalmasabb része ennek az útnak, hogy nemcsak tudományos kísérleteket végzünk, hanem a személyes tárgyak mellett egy kis ízelítőt is vihetünk magunkkal a hazai különlegességekből” – üzente Tibor a kiképzőközpontból. „Gyerekként vadászpilóta szerettem volna lenni, de sosem gondoltam volna, hogy egyszer űrhajósként képviselhetem Magyarországot az űrben. Ez is azt mutatja, hogy ha merünk nagyot álmodni, bármi lehetséges!” Ráadásul Tibor is különösen lazának és jó fejnek tűnt, ahogy Szujó Zoltán is remekül vezette az egész rendezvényt.
Farkas Bertalan az első asztronauta az orosz ételekről mesélt
Farkas Bertalan határozott, vicces és karakán volt ma délelőtt. Magyarország első űrhajósa is örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy több évtized után ismét magyar nemzeti űrhajós repülhet az űrbe. Az űrhajós a felkészülésük
során Kapu Tibort és Cserényi Gyulát személyesen is segítette tapasztalataival. „Ez a termék nem csupán egy finom édesség. Ez a magyar innováció, a tradíció és a modern technológia találkozása. Az, hogy Tibor magával viszi ezt a csokoládét az űrbe, azt üzeni a világnak, hogy Magyarország képes maradandót alkotni – legyen szó akár a gasztronómiáról, akár a tudományról” – állítja az első magyar űrhajós.És még mutatott is nekünk a régi étlapból, amit ők kaptak az űrben és elmondta, az ételeknél az volt a legfontosabb, hogy ne morzsáljanak. Ez utóbbi alapvetően logikus is, hisz nyilván egy űrhajóban nem úgy takarítasz fel, mint otthon, az ebédlőasztalnál és a kutya sem jön a lepattanó falatkákra.
Sommázva ezt az édes bátor történetet, sok sikert kívánunk a tavaszi indulásra és büszkék leszünk, hogy odafent Stühmer csoki is fogyasztásra kerül a csillagok között. A NASA, a Pillanat és a magyar kreativitás legyen veletek!