Nesze!szer

Alvás vagy játék? A te macskád mit válszt?

2024. október 03.

 

sheba_pics.jpg

 


A következő forgatókönyv valószínűleg minden cicatulajdonos számára ismerős lehet: Veszel a macskádnak egy új labdát vagy kaparófát, és néhány perc múlva azt veszed észre, hogy a cicát jobban érdekli az üres doboz, amelyben a játék volt. Jelentem, a miénk tegnap konkrétan egy dobozban aludta át a fél éjszakát... Ugyanis a macskák hírhedten válogatósak, nemcsak az ételek, hanem a játékok terén is.
Miért nem vesznek tudomást a macskák a játékokról?
A macskák nem mutatnak nagy érdeklődést a játékok iránt, ami a ragadozók természetes életmódjának köszönhető, beleértve a napi akár tizenhat órás alvást is (nálunk ez csak esős időben fordulhat elő). A játék számukra a vadonban való vadászatra való felkészülés egyik módja. Amikor azonban a macskák a lakásban vannak, ahol csak legyekre vadászhatnak, és ahol rendszeresen étel kerül a táljukba, a játék iránti igényük jelentősen csökken. Sokkal jobban szeretnek aludni, megfigyelni vagy a napi cicás wellness-rutinjukat elvégezni. Ráadásul a macskáknak megvannak a saját gondolataik, és ha egy játékot nem találnak érdekesnek akkor egyszerűen figyelmen kívül hagyják.
A macskák hihetetlenül függetlenek, és saját véleményük van arról, hogy mi a szórakoztató.” - mondja Dr. Leoš Železný állatorvos. „Ha egy játék nem elégíti ki az igényüket vagy nem megfelelő ingerként hat rájuk, nem fognak időt pazarolni rá.” Ez azonban nem jelenti azt, hogy a macskákat nem érdeklik a játékok. Csupán meg kell találni
azt, ami igazán leköti őket."

Hogyan válasszunk olyan játékot, aminek a macskánk nem tud ellenállni?
A megfelelő játék kiválasztása kiskedvenced számára olyan lehet, mintha a Szent Grált keresnéd. Íme néhány tipp, hogy növeld a siker esélyét:

 Próbálj ki különböző típusú játékokat: Egyes macskák a mozgó tárgyakat kedvelik, mások az illatos vagy hangokat adó játékokat. Kísérletezz különböző lehetőségekkel, hogy lásd, mi köti le cicád figyelmét.
 A játéknak nem kell drágának lennie: A macskák szeretik az egyszerű dolgokat – sokszor már egy doboznak, madzagnak vagy egy papírzacskónak is örülnek.
 Szabd a játékokat a macska viselkedéséhez: Ha cicád szeret kaparni, válassz olyan játékokat, amelyek támogatják természetes ösztöneit, például kaparófákat. A macskamenta szintén biztos pont lehet.

Lézer fény: Hová tűnt az a pont?
A lézerpointer sok macskatulajdonos körében népszerűnek számít, de még itt sem minden arany, ami fénylik - vagy világít. Bár a macskák élvezik a fény kergetését, gyakran frusztráltak lehetnek, mert sosem sikerül elkapniuk a zsákmányt. Ha úgy döntesz, hogy ezt a játékot használod, próbáld meg időnként egy olyan fizikai tárgyra irányítani a fényt, amit
cicád el is tud kapni - plüssegérre vagy jutalomfalatra. Ez értelmet ad a játéknak, és a
macskád elégedettséget fog érezni.
A hároméves budapesti Gombóc azonban még a lézerpointerrel sem tudott szórakozni. „Ő egy brit rövidszőrű, ami mindent elmond - ő egy igazi hercegnő.” - mondja Kovács Petra, Gombóc gazdája. „Különösen az elején kellett mindent megvennünk neki - több ágyat é házikót, kaparótornyot, plüss egereket, mozgó motoros egereket, és lézerpointert. Egyik sem igazán hozta lázba. A legnagyobb szórakozás számára a lehető legkisebb dobozban való
alvás, a kutyánk ugratása, vagy a madarak megfigyelése az ablakon keresztül. De még egy brit rövidszőrű is talál örömöt valamiben, és a mi esetünkben ez minden esetben a jó minőségű étel a tálkájában, ami nagyban megkönnyítette az életünket.” - foglalja össze a fiatal anyuka, Petra.

A minőségi étel a boldogság alapja
A brit rövidszőrű Gombóc megtanította Petrát arra, amit sok más macska is igyekszik érzékeltetni gazdáival. Ahelyett, hogy sok pénzt költenénk drága játékokra, amelyek kihasználatlanul maradnak, jobb, ha a minőségi ételbe fektetjük ezt az összeget. A megfelelő étrend elengedhetetlen a macska egészségéhez és jólétéhez, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, különösen a felnőtt cicák esetében. A minőségi táplálék kiegyensúlyozottan
biztosítja a macskának az összes szükséges tápanyagot, támogatva az egészségét, a fényes szőrzetét és a vitalitását.
Az étrend közvetlenül befolyásolja a macska életminőségét. A rossz minőségű eledel különböző egészségügyi problémákhoz vezethet, míg a jó minőségű, tartalmazza a szükséges rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítva ezzel mindent, amire a macskának züksége lehet.” - mondja Dr. Železný. „Az ideális kombináció a száraz és nedves eledel, amely nemcsak tápanyagokat, hanem a folyadékot is biztosítja. Például a Sheba márka megújított ízválasztékkal rendelkezik, így még a legigényesebb macska ínyencek számára sem válhat unalmassá. Ugyanakkor a kiváló minőségű állateledel tálalásakor is mindig tartsd be a csomagoláson feltüntetett ajánlott napi adagokat. A szeretet ugyan átjárja a gyomrot, de a túltáplálás elhízáshoz vezethet, ami szintén nem tesz jót kedvencünknek.” - teszi hozzá az állatorvos.
És akkor jövök nektek a pro tippel. Nálunk a legkedveltebb cica játék egy, azaz egy darab gyöngy. A ráfordítás netto 5 Ft volt kb, egy dekoros boltban vettük, valamit kidíszíteni. Na kérek, Kókuszkának ez a legkedvencebb játéka. Persze, csak miután megette a maga alutasakos adagját...

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr9918491706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása