Nesze!szer

Utazzunk-e macskával?!

2024. augusztus 09.

 

 

macska_utazas.jpg

 

Annyiszor jut eszünkbe, hogy mi lenne, ha a macsekunk utazhatna velünk. Első lépésként beszereztem egy pórázt, hát aminek nem örült a legjobban, azt kell mondjam. De egy adag kajával tompítottuk a sokkot. Most szintlépésként hozom magamnak is a Whiskas szakértői postját a témában, hátha Kókuszkával is elindulunk egyszer az utcánál is messzebbre. 

 

 

Egy ilyen közös kaland nagymértékben erősítheti a kapcsolatunkat négylábú társunkkal. Felfedezheti a világot, új ingerek érhetik őt, valamint elkerülhetjük a macskaszitterséggel járó stresszt és költségeket. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a macskák ragaszkodnak a megszokott dolgaikhoz, így ismeretlen környezetben szorongóvá és stresszessé válhatnak. Előfordulhat, hogy kedvencünk utazási betegségtől szenved, továbbá kihívást jelenthet számunkra állatbarát szálláshelyet találni. Fontos, hogy mérlegeljük ezeket az előnyöket és hátrányokat, és minden szempontot figyelembe véve döntsünk, mielőtt útnak indulunk.

 

 

Hogyan szoktassunk egy macskát az utazáshoz

 

Ha utazásról van szó, érdemes már kiscicakortól elkezdeni a szoktatást, mégpedig a fokozatosság elvét követve. Kezdjük azzal, hogy a cicát hozzászoktatjuk a szállítódobozhoz: hagyjuk a dobozt nyitott ajtóval, hogy a cica a saját tempójában fedezhesse fel a helyét. Hagyhatunk benne jutalomfalatokat vagy játékokat, ezzel bátorítva macskánkat arra, hogy bemenjen. Amint hozzászokott a dobozhoz, kezdhetjük magunkkal vinni cicánkat rövid utazásokra. Ez lehet egy egyszerű séta a ház körül, vagy egy gyors „kirándulás” a legközelebbi boltba.

 

Mivel cicánkat időnként állatorvoshoz kell vinni, illetve elképzelhető, hogy utazni is fogunk vele, ezért nagyon hasznos, ha szükség esetén be is tudjuk küldeni a boxba, ő pedig kíváncsian várja majd, hogy most hová is megyünk. Természetesen érdemes odafigyelni arra, hogy ne csak állatorvoshoz vigyük lehetőleg, mert akkor egy idő után ezzel az élménnyel fogja összekötni a boxban utazást.” - mondja Bánszky Noémi macskaterapeuta.

 

Pozitív visszajelzés

 

Az utazások során ne feledkezzünk meg a pozitív visszajelzésekről - jutalomfalat, játék vagy dicséret - ezzel a macska pozitív kapcsolatot alakíthat ki a szállítódobozzal és az utazással. Időről időre hosszabbítsuk meg ezen „utazások” időtartamát. Próbáljuk meg kitenni cicánkat különböző közlekedési módoknak, új helyeknek, hangoknak és szagoknak, és mindig gondoskodjunk arról, hogy négylábú kedvencünk biztonságban és kényelemben legyen. Ne feledjük, hogy a türelem és a következetesség kulcsfontosságú ebben a folyamatban, talán magunknak sem árt némi citromfű tea indulás előtt, hátha nyugodtabban viseljük  mi is az esetleges nehézségeket. 

 

Egyes macskák nagyon félénkek, ezért nem értékelik túlságosan az utazást. Fel kell mérnünk, hogy a macskánk inkább otthonülő vagy kalandvágyó típus-e. A házias típusok számára az utazás inkább stresszt jelent, és jobb, ha otthon hagyjuk őket egy szitterrel. Ugyanakkor - különösen a bent tartott cicák számára - az utazás fontos lehetőség lehet arra, hogy új területeket fedezzenek fel, új ingerek érjék, kiéljék a kíváncsiságukat. Ezért fontos, hogy amelyik macskát csak lehet, szoktassuk hozzá az utazáshoz. Sok türelemmel és a folyamat kis lépésekre bontásával a legtöbb macska képes lenne arra, hogy megtanuljon utazni.” – teszi hozzá Bánszky Noémi.

 

img-fa797923b9ec579fbff19707ca6e8438-v.jpg

 

 

A rendszeres etetés elengedhetetlen

 

A rendszeres etetés betartása és a teli tál élvezete áll a Whiskas „Itt az idő dorombolni” elnevezésű kampányának középpontjában. A kiegyensúlyozott és rendszeres étkezés mellett macskánk nyugodt és stresszmentes maradhat, még útközben is. Gondoskodjunk arról, hogy elegendő jó minőségű eledel legyen nálunk, elkerülve az új táppal való kísérletezgetéseket, amit Kókusz sem annyira szeret, sőt. 

 

Néhány macska nem hajlandó enni ismeretlen környezetben. Ez a szervezet szokásos válasza a stresszre. Ha a macskánk nem hajlandó enni idegen környezetben, adjunk neki bőven időt, hogy egy kicsit megnyugodjon.” - mondja Bánszky Noémi.

 

 

 

 

Amennyiben a cica már elfogad ételt a boxban, elvesz egy-egy falatot utazás közben, vagy akár az új helyen is, akkor biztosak lehetünk abban, hogy oldódik.

 

Az etetési rituálét össze is köthetjük az utazás tréningezésével. Megtehetjük, hogy a cicát betesszük a szállító boxba, elvisszük egy számára még ismeretlen helyre, és ott kiengedve (vagy a boxban maradva) kapja meg a szokásos ételadagját. Ez segít abban, hogy hamarabb legyőzze a stresszt. Érdemes ilyenkor akár különlegesen finom falatokkal is megkínálni.” - teszi hozzá a szakértő.

 

Az étel fontos szerepet játszik az állat és gazdája közötti kötelék kialakításában és megerősítésében is, amelyen keresztül erősödhet a kölcsönös szeretet, bizalom és kapcsolat. Az alutasak legyen velünk és jó utat minden cicás gazdinak is! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8918463257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása