Nesze!szer

És akkor elönti az ember lányát.... de mi is az a mióma?

2024. július 12.

 

mioma_nyito.jpg

 

 

Volt már, hogy a barátnőd azt mondta: bocs, nem tudok menni, mert megjött... Vagy ültél már végig egy ebédet és utána úgy érezted, ultra ciki, de el sem jutsz a mosdóig és nehogy meglássa valaki, mennyire erős a vérzésed? Sok ilyesmi hátterében a mióma állhat, de akár egy erős derékfájás oka is kereshető nőgyógyászatilag, és akár a teherbeesést is megnehezítheti ez. Sokan nem is tudják, milyen nehéz dolog ez a mindennapokban.

Most hiánypótló kutatást és érzékenyítő filmeket készített aa Felelősen Magadért Egyesület (FEME). A méh jóindulatú daganatos megbetegedése minden 4. fertilis korú nőt érint, és bár már számos kezelési lehetőség létezik, a méheltávolítások közel 70%-ára mióma miatt kerül sor Magyarországon. Az egyesület célja, hogy tabuk nélkül beszéljen erről a betegségről, és a nők tudják, milyen lehetőségeik vannak, ha miómát diagnosztizálnak náluk. Ennek szellemiségében a FEME kutatást indított érintett nők körében, hogy valós visszajelzések alapján edukációs filmeket készítsen, mely felhívja a figyelmet arra, hogy mennyi nehézséget, lemondást, fájdalmat és félelmet jelent a mióma a mindennapokban.

Az egyesület miómával érintett nőkkel készített mélyinterjút arról, hogyan élték meg a diagnózis pillanatát, milyen hatással van a betegség az életükre, párkapcsolatukra, családalapítási terveikre, milyen lelki terhet jelent ez számukra a mindennapokban. A kutatásban különös figyelmet fordítottak az érintett nők saját méhükhöz való viszonyára, illetve arra, hogy milyen jelentős fizikai és mentális súllyal nehezedik az érintett nők vállára a méheltávolítás lehetősége.

A kutatás a következő fontos tényekre világított rá:

  1. Sokan még mindig természetesnek gondolják a fájdalmas, erős menstruációt, holott ezek a tünetek közel sem azok, számos betegség húzódhat a hátterükben. Bár a mióma leggyakrabban 35 éves kor felett alakul ki, már a húszas éveinkben sem szabad félvállról venni a jelentkező szimptómákat. Az időben történő diagnózishoz az első lépést nekünk kell megtenni: figyeljünk a testünk jelzéseire, és forduljunk időben nőgyógyász szakorvoshoz!
  2. A mióma diagnózisa félelmet ébreszt a nőkben, aggódnak, hogy rosszindulatú megbetegedéssel állnak szemben. Szerencsére 1% alatti az esély a rosszindulatú méhizom daganatra.3 Ugyanakkor a mióma vezető tünetei, mint az extrém erős és fájdalmas vérzés, rendszertelen ciklus, derékfájdalom, fájdalmas együttlétek jelentős életminőség romláshoz vezethetnek.

  3. A mióma a mindennapokban plusz energiát, odafigyelést és lemondást követel. A megkérdezett nők megerősítették, hogy a FEME küldetése, a hiteles, érthető és naprakész tájékoztatás nélkülözhetetlen az érintettek számára, hogy tudják, milyen terápiás lehetőségeik vannak, illetve mit tehetnek életmóddal a tüneteik enyhítése érdekében.

  4. A miómával érintettek félnek, hogy a betegség tönkreteszi a párkapcsolatukat, szociálisan elszigetelődnek, mert a ciklusuk első napjaiban nem tudnak részt venni hosszabb túrákon, mozi esteken, kirándulásokon. Szoronganak amiatt, hogy a mióma miatt nehezebben esnek teherbe, és rettegnek a gondolattól, hogy elveszíthetik a méhüket.

  5. A méheltávolítást csak legvégső esetben választanák a megkérdezett nők. Ezért is lehet sokkoló az adat, miszerint Magyarországon évente közel 13.000 nő esik át méheltávolításon, melyek ~70%-ára mióma miatt kerül sor.. Annak ellenére, hogy ma már számos kezelési lehetőség érhető el. A méh eltávolítása nemcsak jelentős fizikai, de lelki terhet is jelent az érintett nők számára, hiszen a méhnek erős szimbolikája van: a nőiességet, az anya-gyerek kapcsolatokat kötik hozzá elsősorban - és sprituálisan ugye a teremtést magát.

  6. A beteget körülvevő szociális kapcsolatok minősége sokat számít a megküzdésben. Így nemcsak az érintettek tájékoztatása fontos feladat, de az általános érzékenyítés is, hogy a nők mellett a férfiak is megismerjék, mennyi nehézséget, lemondást és fájdalmat jelenthet a betegség a mindennapokban.

 Az egyesület két kisfilmet is készített, két érintett korosztálynak is, hogy minél többekhez eljusson, nem vagyunk egyedül és van kiút a miómából! Nézzétek meg és tudjátok, lehet beszélni róla és gyógyítható is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr5218434023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása