Nesze!szer

Napirendet a cicáknak!

2024. június 13.

 

kokusz1.jpg 

 

Nálunk igen komoly napirend van a macskával. Kókusz reggel hatkor felettébb komoly nyávogásba kezd hogy be szeretne jönni. Furcsább napjainkon ugyanezt négykor cselekszi meg, kisebb, nagyobb sikerrel. De egy az biztos, ő korán felveszi a munkát és mi minden áldott napot fontos rituáléval kezdünk: úgy mint simogatás és etetés. 
 

A bársonytalpú barátainkkal való együttélés tízezer éves történelme során a kapcsolat jellege ugyan sokat változott, a cicák mindenesetre egyértelmű hatással vannak a velük együtt élő emberekre. A lelki egészség mellett fizikai állapotunkat is bizonyítottan javíthatja egy kiskedvenc társasága. Ráadásul a macskák kiválóan alkalmazkodnak gazdájuk életmódjához, mi több, kifejezetten szeretik, ha a megszokott módon, rendszer követően zajlanak a mindennapok. A Whiskas most ezen napi rituálék fontosságára hívja fel a figyelmet, a felelős állattartás szellemében.

 

Az embereket és a macskákat szokatlan és erős kapcsolat köti össze. Hogyan lehetséges, hogy egy az embertől annyira különböző lény, mint a macska, ennyire bensőséges társunk lehet? A tudósok világszerte kutatják ezt a kérdést, és fokozatosan tárják fel e kölcsönös kapcsolat lenyűgöző aspektusait.

 

A kölcsönös alkalmazkodás pozitív hatásai

 

Tudományos kutatások igazolják, hogy az ember és a macska közötti kapcsolat pozitív hatással lehet az emberi egészségre. A macskatulajdonosoknál kisebb a szívbetegség okozta halálozás kockázata, és gyakran kevésbé érzik magukat magányosnak. Ez annak a terápiás hatásnak lehet a következménye, amelyet a cicák az emberekre gyakorolnak. Egyes tanulmányok szerint a macskasimogatás nyugtató hatása csökkentheti a vérnyomást. Mondjuk ez azoknak a jó, akiknek magas, az enyémet szerencsére nem viszi lejjebb, de álló nap kap a buksijára egy-két simit, ha itthon vagyok és elmegyek mellette. 

 

A macskák eredendően territoriális állatok, ami alapjában határozza meg viselkedésüket. És én ezt iszonyatosan bírom bennük, őket nem kell a határhúzásra okítani. A vadmacskákkal ellentétben azonban háziasított társaik képesek az emberrel való együttélésre a megfelelő körülmények között - ez azt jelenti, ha jól viselkedsz gazdaként...D. Ez azonban mindkét fél részéről komoly alkalmazkodóképességet igényel. Az embernek több szempontból is „macskásítani” kell az otthonát és az életét, a macska pedig átlépi saját korlátait: így jöhet létre egy olyan kölcsönösen jól működő kapcsolódás, amiben egyik fél érdekei sem sérülnek.

 

A macska emberhez fűződő kapcsolatában talán éppen az a szép, hogy nem függőségi helyzetből indul. A macskák a mai napig képesek lennének túlélni a „vadonban”, nem azért társulnak hozzánk, mert ez a túlélésük záloga. A macskák az egymás mellett élésünk során kifejlesztettek olyan képességeket is, amivel kifejezetten velünk, emberekkel tudnak hatékonyabban kommunikálni. A nyávogást felnőtt macskák egymás között például szinte egyáltalán nem használják, ez nekünk, embereknek szól, csakúgy, mint számos más hang, amit macskáink kiadnak.” - teszi hozzá Bánszky Noémi macskaterapeuta.

 

Fontos rituálék a kis cukikkal

 

Az egyik legfontosabb, ami az ember és a macska együttélését megkönnyítheti, az a napi rituálék és a rendszeres napirend kiépítése.Nyilván ez nem úgy értendő, hogy tegyük ki a  hűtőre neki, hogy jobban lássa. Egyszerűen éljük meg közösen. 

 

Felelős és tudatos cicatartóként tudnunk kell rutinokat bevezetni és tartani a macskánk életében, hiszen számukra ez biztonságot ad. Ugyanakkor az is fontos, hogy kis lépésekben, de időnként változtassunk, szoktassuk hozzá a cicánkat ahhoz is, hogy időnként nem csak a kőbe vésett módokon történhetnek a dolgok.” ​ - kommentálja a macskaterapeuta, Bánszky Noémi.

 

Ezeknek a rituáléknak a két alapvető eleme az együtt töltött idő és az etetés. Az közös időtöltés magában foglalhatja a játékot, az összebújást, vagy egyszerűen csak a közös térben tartózkodást is. Taníthatunk a cicánknak trükköket is jutalomfalatok segítségével, de akár olyan etetőből is adhatjuk ezeket, amikből nem lehet egyszerűen kiszedni a falatokat, hanem gondolkodni és ügyeskedni kell a megszerzésükhöz. ​ Az etetés fontos rituálé a macskák számára, de egyben szociális és érzelmi tevékenység is. A macskát etető személy fontos és megbízható a macska számára. Így ez a rituálé segíthet kialakítani és fenntartani egy erős kapcsolatot a macska és gazdája között.

 

 

 

 

Itt az idő dorombolni

 

Ezt emeli ki a Whiskas is, ami új „Itt az idő dorombolni” kampányt is indított, hogy ​ felhívja a figyelmet az etetési rituálék fontosságára. A Whiskas elkötelezett a macskatulajdonosok felelős állattartásra való nevelése és a hontalan macskák számának csökkentése mellett. Jó, hogy nemcsak beszélnek róla, hanem tesznek is érte. Miauuu!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr9818426395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása