Nesze!szer

5 tipp a lelki blokkok oldásához a design thinking segítségével

2023. június 13.

 

 

desing_thinking_illusztracio.jpg

 

Sándor-Molnár Helga nem más mint: önazonos vállalkozói stílus mentor. Mit is jelent ez?  "Egyéni vállalkozóként az önismeretünk, az üzleti folyamataink és a marketingünk egymástól nem különválasztható folyamatok. Ha az egyikben elakadás van az hatással van a másikra is. Mentorként segítek kialakítani azokat a fenntartható folyamatokat, amik mind a három területen szintlépést hoznak neked, bullshit nélkül, önazonosan."  - mondja magáról, teljesen önazonosan. És most 5 olyan tuti Design Thinkig tippet hoz nektek, amelyek akár a családi vagy üzleti életben is használhatóak, vagy csak azért hogy jobban érezd magad. De mi is ez a "D.. Thinking"? Most Helga mesél nekünk! 

A Design Thinking csak egy újabb módszer ami elég fancynek hangzik vagy egy valóban használható módszertan? Azt kell mondjam, hogy ez utóbbi. A Design Thinking azokat az alap lépéseket foglalja egy rendszerbe, aminek a metódusát már lehet, hogy te is használtad valamikor csak még nem tudtad, hogy így hívják?! Akár a családi életben, akár termékfejlesztésben akár stratégia alkotásban, értékesítés során de az oktatásban, tananyagok fejlesztésében is alkalmazható. Viszont mint minden módszer, amit valaha érdemes követni, az mind önmagunknál kezdődik.

A design thinking 5 lépése általában a következő:

  • Empatizálás: Az ügyfél igényeinek megértése és azonosítása.

  • Meghatározás: Az ügyfél problémájának pontos meghatározása.

  • Ötletelés: Az ötletek generálása a probléma megoldására.

  • Prototípus készítése: Az ötletek tesztelése és a legjobb megoldás kiválasztása.

  • Tesztelés: A prototípus tesztelése és az eredmények elemzése.

Ez így nagyon egyszerűnek tűnik, de a valóságban nagyon sok olyan (lelki) blokkot kell megdolgoznunk, ami a fejlődéshez vezet vagy vezethetne, ha nincsenek a blokkok. Ha például nem igazán szeretsz emberekkel kapcsolódni, akkor hogyan fogod tudni megkérdezni őket arról, hogy mi foglalkoztatja őket? Nem az a fontos, hogy te milyen problémát azonosítasz, hanem az, hogy azoknak a hangját halld meg akiknek a problémáját szeretnéd megoldani. Amennyiben te majd mindig mindent jobban tudsz, akkor az első lépésnél akadályba fogsz ütközni, hiszen ha nem vagy nyitott és befogadó lenni a másik ember érzéseire és gondolataira, akkor nem nyílik meg neked.

A 21. század legfontosabb túlélési stratégiái között pedig előkelő helyen szerepel az, hogy nyitott, befogadó, inkluzív legyél. A megfelelően rugalmas hozzáállás, a reziliencia és a kritikus gondolkodás tud előre vinni a siker felé. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy ez önmagadnál kezdődik. 

Mi lenne ha magadnál kezdenéd el alkalmazni a módszertant? Mi lenne ha te lennél először az az ügyfél? Mi lenne ha meghallanád a valós belső hangodat és elfogadnád, amit mond neked? 

Nézzünk meg egy példát:

1.Légy empatikus magaddal és vizsgáld meg mit mond neked! Határozd meg a problémát pontosan. Azért vagy náthás negyedik napja, mert (a gyerek hazahozta az oviból) hetek óta alig alszol és túlhajszolod magad a rengeteg feladatod miatt, a tested pedig próbál jelezni, hogy lassulj le, de te még jobban kizsigereled magad, mert azt gondolod, hogy megáll az élet ha nem vállalsz el mindent. 

2.Azért vagy túlterhelt, mert túl sokat vállalsz magadra és nem tudsz nemet mondani. 

3.Hogyan tudnál kevesebbet magadra vállalni? Csinálj egy listát azokról a lehetőségekről, amik felmerülhetnek. A lehető legextrémebb ötleteket is írd le. Engedd szabadjára a gondolataidat és nyugodtan vonj be másokat is a brainstromingba. Ne félj beengedni azokat a gondolatokat, amik a társadalmi elvárásoknak nem éppen megfelelőek (ameddig azok nem illegálisak ;) ).

4. Válaszd ki azt a megoldási lehetőséget ami a legreálisabb a helyzetedben. 

5. Próbáljátok ki a valóságban, hogy ez a megoldás jó-e, vagy kell még rajta bármit javítani? Figyeld magad, hogy mi történik és ha még mindig nem elég jó, akkor változtass.

Legyél a saját életed designere és ne félj változtatni azon, ami nem jó neked! Ezután pedig a módszertan lépéseivel a nyaralásodat is megtervezheted, de a vállalkozásod szolgáltatás csomagjait is akár. Hajrá!

(Helgáról többet ITT tudhatsz meg)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr6518145210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása