Nesze!szer

Egyél Dél- Balatonon, csak jót (t)eszel magaddal!... Na jó, igyál is!

2023. április 24.

 

 

balaton_port.jpg

 

kekajto_csapat.jpg

 

Az ugye alapvetés, hogy a Balaton mindig jó.. .mivel én félig itt nőttem fel, nekem télen-nyáron is és még partatlatlan is vagyok.. magyarán észak és dél is jöhet. Csak legyen Balaton. Most 2 olyan helyet fedeztem fel egy sajtótúrán, ahol még nem jártam... és két régi pajtásnál is vizitáltam. Na, de nem akarok itt elúszni,  inkább mesélem is, hogy kapjatok étkezési és kortyolgatási tippeket. Gyertek egy déli körre velem, még fürdőruha sem kell hozzá! 

 

 

 

Balatonmáriafürdőn igen ritkán járok, de imádom a vonaton olvasgatni a nevét. Na, ezt most már gyakrabban meg is fogom tenni, mert a Port Étterem&Panzió magával ragadott. Kifinomult, amik a tányérra tesznek, az egészen biztos.  A nyugati övcsatorna mellett igazi mediterrán hangulat uralkodik, aki nem járt itt azonnal beleszeret a vidékbe. Itt várt minket Balla György és a kibővített terasz. Az étterem idén kezdi 10, szezonját, az elmúlt évek alatt nem csak az itt élők és nyaralók kedvence lett, sokan már messzi földről elzarándokolnak ide egy balatonfenyvesi angus steakért, ”brassói” szűzért, vagy egy tapolcai pisztrángért - ezek azok az ételek, amiket az évek során tökéletesre fejlesztett Berki Zsolt séf és stábja. Bár 2020-ban megnyerték a balatoni beach food versenyt, egyértelműen nem a gyorsételek az ő irányuk: laktató, fantáziadús és helyi alapanyagok felhasználásával készült, magyaros fogásokat szeretnének adni.  A tulajdonos, Balla György és családja igazi
lokálpatrióta, minden helyi kezdeményezésben benne vannak, építik, szépítik, fejlesztik környezetüket. Idén 4 fogásos menüvel is készülnek, így egy degusztációs sor formájában kóstolhatunk bele a régió ízeibe, alapanyagaiba - szóval érdemes. A sajtóúton is a helyi alapanyagoké volt a főszerep, volt tapolcai pisztrángrolád szalonnás-szarvasgombás burgonyapralinéval, medvehagymakrémleves vadropógóssal, angus hátszínsteak balatonfenyvesi marhából, és mákos guba. Ez a menüsor a tavaszi étlapot tükrözi, júniustól indul a nyári menüsor. Menjetek, a hétvégétől már minden áldott nap nyitva lesznek!

 

 


Ezután a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok az, amit a figyelmetekbe ajánlanék, bár ezt instán megtettem már többször.   • A Kékajtó Szőlőbirtok és Borászat családi vállalkozás, melyet egy hosszú plátói szerelem hívott életre: a bor iránti rajongás és a csoda, ami mögötte van. 20 évnyi hazai és nemzetközi kóstolási tapasztalattal a hátuk mögött Németh Miklós és felesége, Gyöngyi belevágott a saját vállalkozásba (mondjuk volt vendéglátós múltjuk is) . „2015-ben alapítottuk a Kékajtó Szőlőbirtok és Borászatot, melyet azóta folyamatosan építgetünk. Ma már közel 10 hektárnyi területtel rendelkezünk Kőröshegyen a Balaton déli partján. Jelenleg ültetvényeink nagy része szerkezetátalakításon esik át, így 4 hektárról szüretelünk. Számunkra a legfontosabb szó: FENNTARTHATÓ. Szeretnénk, ha gyermekeink, majdan unokáink is szüretelhetnének azokról a tőkékről, amelyekről mi jelenleg. A biotermelés elsősorban nem a vegyszerekről, hanem a talaj, a talajélet és a növény szimbiózisáról szól. Együttműködve a természettel javítjuk a föld minőségét, mely egészséges erős növénnyel hálálja meg a gondoskodást, így magas minőségű termést szüretelhetünk. Tiszteljük a földet, termelésre használjuk, ezért számunkra kiemelkedően fontos megújuló volta. A szőlőben végzett munka azonban meghozza gyümölcsét, lényegesen kevesebbet kell ezáltal dolgozni a pincében” – mondja. A kilátóban a 2020-as Gyerekjáték Olaszrizlinget, a Színjáték Olaszrizling narancsbort és a
2021-es Zweigelt-et kóstoltuk. Én ezt a történetet az elejétől figyelem és csak tisztelni tudom az alázatot, amivel dolgoznak nap mint nap, Kőröshegyen. Ja, az új címkékre pedig külön felhívnám a figyelmet. A divatban jártasaktól jöhetnek a tippek, ki is készítette! 

Az Egy Csipet Nádas nálam bakancslistás volt. Ugyanis tőlünk nem messze van és a látott képekbe beleszerettem. Egyszer meg is indultunk már, de valami közbejött. Töreki felé kell menni, ami szerintem az egyik legszebb somogyi rész.  És nem tudtam csalódni. Csodahelyen jártunk4 A Nádas egy rejtett nyugis hely, ahol le tudod lassítani az időt és egy jó minőségű bor mellett könnyű, de gasztronómiailag kiváló ételeket tudsz fogyasztani madárcsicsergéssel körülvéve (április végétől nyitva vannak folyamatosan). „Célunk, hogy a hozzánk betérő vendégek egy élménnyel gazdagodjanak. Mindezt megfejelve az új pizza trenddel, a Nápolyi pizzával, amit a kertünkben lévő food truckban készítünk a vendégeinknek” – mondja a házigazda. A Nádasban a csodás Nübel sajtok (ugyancsak Törekiből) mellett a következő ételeket kóstolhattuk: vitello tonnato kovászos kenyérrel, bulguros avokádótatár marinált királyrákkal, ropogós malac császár sárgaborsópürével, St. Louis oldalas wasabis pankómorzsában, thai sült tésztával, csirkemell piccata lime-os-spenótos gnocchi-val, pisztrángfilé beluga lencsével,fehércsokis mákosguba, mascarponés répatorta friss gyümölcsei. Elképesztően jó volt minden, a milliő, a gintonicunk, a desszertek, minden is. Visszatérek ide a családdal, az tuti! Itt végre szétrohangálhatná magát a lányom és még szeretni fogja az ételeket is....D

 


A végére hagytam a legnagyobb csodát, ami nevében kicsi, történetében és karrierjében igen nagy. Ha valaki sokat tett a hazai gasztronómiáért, a Balatonért, az országunkért, az Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa. Mint némileg Balatonban érintett lány, régóta ismerjük egymást és csak csodálattal adózhatok kollégái művészete előtt. A Séfszobában jártunk, ami egy egyedülálló koncepció mentén kezdte el a működését  tavaly.. A szezonális menüsort egy külön erre kialakított látványkonyhás „nappaliban” lehet megkóstolni, ahol a kis számú vendég egészen közel kerülhet az ételek készítésének folyamatához. „A célunk egy olyan interaktív tér létrehozása volt, ahol sokkal személyesebb a kapcsolat, ahol a helyi borok és alapanyagok vannak fókuszban, ezekről
lehet beszélgetni, és ahol a vendégek kivetítőn is nyomon követhetik az ételek elkészítésének folyamatát” – mondja Csapody Balázs, a Kistücsök lelke. A Séfszoba bejelentkezéssel látogatható télen-nyáron, a menü általában 6 hetente változik. A bejelentkezés azért is fontos, mert itt a fenntarthatóság jegyében tényleg annyi étellel készülnek, amennyi vendég jön. A tálalásban középpontba kerülnek az étterem üveghulladékából előállított üveg tányérok, melyek Kohut-Görömbei Luca munkáját dicsérik. (Btw, menő ékszereket is kapsz a hulladékokból, nagyon szépek, bravo a kollab miatt!)
De térjünk vissza  a konyhára. Az aktuális menüsort a Kistücsök séfje, Jahni László és a Séfszoba séfje, Kasza Roland alakítják ki Balázzsal közösen. Most a kihagyhatatlan kovászos kenyérrel kezdtük, barna vajjal és ez nekem fixa ideám, hogy egy jó étteremben ezen a ponton lehet igazán megfogni a vendéget. Bennünket rendesen sikerült. Majd következett a sóska, cukkini, fokhagyma, burgonya, medvehagyma, póréhagyma (minden fogáshoz remek borral) ez után spárgák, madársaláta, bazsalikom kompozíció, majd tavaszi zöldségek, főételnek bárány, endívia, cous-cous, a fantasztikus desszert pedig pisztácia, lime, ibolya. Azért a bárányért és pisztáciás desszertért bármikor visszamennék, Kistücsök, még mindig óriásiak vagytok, köszönet minden falatért! 

Fotó: saját és Szindbád

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr218108126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása