Oké, megint kávés tartalommal jövök nektek, de ugye ez a mindennapjaink... mindenreggeleink része. Idén április első hétvégéjén zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tizenharmadik KávéBár Bazárt, melynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul
kóstolgathatnak közel ötven kiállító termékeiből.
A világ legjobb termőterületeiről érkező különleges kávékból készülnek az espressók, filterkávék és különféle tejes italok. Egyre több standon lehet prémium kávékapszulákat is kipróbálni és hazavinni, de a hazai pörkölők közül jó páran érkeznek szuperexkluzív, limitált premierkávékkal – ezekből szintén tudnak a
vendégek kóstolni is vásárolni is. Egyes standokon pedig olyan exkluzív kávégépek is felbukkannak, melyek ára a középkategóriás autókéval vetekszik - szerintem ne engedjétek, hogy a közelükbe férkőzzek, mindenkinek jobb lesz ez.
Bemutatkozik Molnár Attila és a Chemex közös fejlesztése, az innovatív ChemAer kávékészítő eszköz, amely széles közönség számára elérhető kávékészítő okoseszköz. A nemzetközi sportvilág ismert szereplője, Shane Tusup két gasztronómiai újdonságával is a KávéBár Bazáron debütál: a Black Diamond kávé és a DMND gin a standjukon lesz kóstolható. A Cafe&Bar Talk Showban pedig kiderül, miért fordult a kávé- és bárvilág felé a nemzetközi sportvilág jól ismert szereplője. Csodás pajtásom, Szűcs Péter (Peter’s Planet) a Coffee Talk Show egyik vendégeként mesél egzotikus közel-keleti és dél-amerikai kávéélményeiről, és hozzá
csatlakozik Tóth Sándor, akinek Szekszárdon kávéháza, Costa Ricán pedig kávéfarmja van. Trendek, kihívások és lehetőségek – ezekről beszél a szakma a Kávésztorik-kerekasztalnál is, de több bemutató és vezetett cupping is a program része lesz.
A kóstolás mellett versenyek és mesterkurzusok a hétvégén
A két nap során számos kísérőesemény zajlik a Millenáris indusztriális B csarnokában. Szombaton rendezik a profi kávékóstolók versenyét, a Pro Cup Tasters Championship bajnokságot. Az izgalmas és szórakoztató versenyen profi baristák mérkőznek meg, a nyertest pedig Athénba repítik a szervezők a júniusi World of Coffee expóra. Vasárnap próbára tehetik magukat az amtőrök is ebben a kategóriában. Az Amateur Cup Tasters Championship versennyel indul a nap, melyet a professzionális szabályok szerint bonyolítanak le, és a profik versenyéhez hasonló kihívást jelent. Szintén vasárnap zajlik az ALPRO Plant Based Coffee Championship,
ahol a baristák kreatív italokat készítenek, és tökéletes lattékat öntenek tej helyett növényi alternatíva felhasználásával. Szombaton este 8 órakor zár a rendezvény, az utolsó két órában a Studio54 Bar Session zajlik, ahol az ország legjobb bárjaiból érkező bartenderek készítik el a ’70-es ’80-as évek legnépszerűbb koktéljainak
újratervezett verziói – igazi glam bárhangulatban.
Csúcsminőség nemcsak a csészében
A bárparty mellett limitált létszámú, de ingyenes vezetett kóstolókon ismerkedhetünk a legújabb italpiaci trendekkel – persze pohárral a kézben. Top prémium és újgenerációs sörök, rumok, ginek és whiskyk is kerülnek a kóstolópoharakba. Különleges ízpárosításokra számíthatnak azok, akik részt vesznek a szombati kávé-
csokoládé kóstolón, de a bean to bar csokoládék világáról vasárnap is lesz izgalmas kísérőprogram. Na, kivel koccintunk?!