Nesze!szer

Fenntartható búzából kedvenc édes kekszünk is!

2022. július 04.

 

 

mondelez_harmony_program.jpg

Egyre több témát hozok nektek a fenntarthatóság, környezetvédelem témában, de még mindig okoz kihívást számomra is, hogy a zöld szempontokat mind beépítsük a mindennapjainkba. Megmondom őszintén, egy bio zöldségnek, vagy terméknek sokszor horror ára van és hát ugye nem fogyasztunk minden áldott nap ilyet. . A jó hír, hogy az egyik legkedveltebb hazai kekszmárka, a Győri Édes is már fenntartható termesztésből származó hazai búzából készül. Ez azért is szupiság, mert kb minden héten egyszer vagy kétszer teszek ebből a gyerek uzsis dobozába. 

 


Környezettudatos búza
Mi a közös a Győri Édes, a Pilóta, a Háztartási és az Albert keksz között? Hogy generációkon átívelő történelmük van és a mai napig közkedveltek. De a tradíció mellett összeköti őket az a jövőbe mutató szemlélet is, amivel készülnek. Ennek kulcsa pedig nem más, mint a környezettudatosság. Ugyanis a fent említett finomságok legfontosabb összetevője, a búza, felelős gazdálkodásból származik, ráadásul hazai termelőktől érkezik, így a gyárhoz való földrajzi közelsége miatt még kisebb ökológiai lábnyomot hagy - magyarán nem utazik annyit.
A Győri Édest gyártó Mondelēz csoport 10 évvel ezelőtt indította el azt a Harmony Program nevű kezdeményezést, ami a fenntartható búzatermesztést tűzte zászlajára. Az alapelveket mezőgazdasági és környezetvédelmi szakemberek, nonprofit szervezetek, valamint maguk a termelők dolgozták ki. Legfontosabb céljuk az volt, hogy megóvják a természetet és a bolygónkon élő fajok változatosságát, azaz fenntartsák a biológiai sokféleséget.


Kevesebb műtrágya, több beporzó
A Harmony Program középpontjában a környezeti terhelés minimalizálása áll, ami a gyakorlatban nem jelent más, mint kevesebb növényvédő szert és műtrágyát, illetve a vizek és a talaj természetes állapotának megőrzését. Vagyis sokkal élhetőbb körülményeket az emberek számára is. Ez nem minden, hiszen a gazdák külön figyelmet fordítanak a beporzókra is. Az ökoszisztéma és az élelmiszertermelés fenntartásában kulcsszerepet játszó méhek saját legelőket kapnak, amelyeken az élősködők elleni küzdelemben nélkülözhetetlen rovarok is otthonra találnak.
A program folytatásaként a Mondelēz International a Harmony szállítói lánc mentén szeretne minél nagyobb mértékben hozzájárulni a 2050-re tervezett nettó zéró kibocsátás eléréséhez, valamint biztosítani, hogy a vállalat továbbra is vezető szerepet vállal az európai biodiverzitás megőrzésében az éves Snacking Made Right riportban kiemelt célkitűzésekkel összhangban.

Számomra az is szimpatikus hogy igyekeznek elkerülni a szükségtelen kezeléseket, tehát nincs mindennel teleszórva a búza. Édes jóság ez, sok ilyen felelősen gondolkodó vállalatot még! 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2717871755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása