Nesze!szer

Okosotthon trend - a trend, amire figyelni kell!

2021. szeptember 08.

 

 

okosotthon_trendek.jpg

 

A te otthonod okos? Mi még nem állunk jól, azt kell mondjam. De már van a családban amit fel tudunk mutatni okosotthon ügyben, szóval haladunk. Ez is egy lépés a felelősebb gondolkodás felé.

Egyes kutatások szerint 2025-re globálisan a háztartások ötödében lesz már okosotthon készülék*. A növekvő fogyasztói igények egyre kifinomultabb és fejlettebb intelligens megoldásokat hívnak életre, amiket többek között a zöld gondolkodás, energiatakarékossági szempontok és kényelmi funkciók hajtanak. Ezek összessége, - a szakértők szerint - az okosotthon piacának következő robbanásához vezethet. A haladó épületgépészeti megoldásokat kínáló Wavin most 8 okosotthon trendet mutat be, amire 2022-ben érdemes figyelni!


Zöld gondolkodásmód
A klímaváltozással összefüggő időjárási szélsőségek, - árvizek, tűzvészek, aszályok - a hétköznapi embert egyre jobban a környezettudatosság felé terelik. A trendek azt mutatják, hogy az emberek ezt a gondolkodásmódot az otthonukban is alkalmazzák majd; új eszközöket vetnek majd be. Okos vezérléssel például akár előre felkészülhetünk egy közelgő viharra úgy, hogy a szikkasztóban helyet biztosítunk a várhatóan lezúduló nagymennyiségű csapadékvíznek.

A régebbi építésű otthonok úgynevezett fel-okosítására is kifejezett igény mutatkozik. Hogy az ilyen típusú megoldások már most elérhetőek, arra jó példa, hogy a Magyarországon közkedvelt, kombinált padló-radiátoros fűtés rendszerek egésze is bekapcsolható okos vezérlésbe. Erősödik az a trend is, hogy az okosházak egy közös kommunikációs nyelven kommunikáljanak, azaz az ingatlanokba beépített részegységek képesek legyenek
kapcsolatot létesíteni egymással és egy nagy egészként optimálisabban működni.
Energiatakarékosság a hűtés-fűtésben Világszerte, többek között az egyre szigorodó kormányzati előírások miatt az új épületek többségének intelligensebb fűtési és hűtési rendszerekre van szüksége. 2021-től a hazai
energetikai szabályozásnak megfelelően az új építésű ingatlanok energiaigényének 25%-át megújuló energiaforrásból kell fedezni. Úgy tűnik, az ágazat az “intelligens fűtés” koncepciójától az ”otthoni energiagazdálkodás” felé fordul. Már a piacon vannak olyan okos- termosztátok, amelyek a felületfűtési és hűtési rendszereket együtt vezérlik, energiatakarékosak és képesek a megújuló energiaforrásokat is megfelelően kezelni.

Egészségtámogatás éjjel-nappal

Az intelligens otthonok képesek lesznek nyomon követni és észlelni az egészségünkben bekövetkező változásokat, amelyre óriási kereslet mutatkozik. Fejlettebb alvásfigyelő készülékek már most is képesek felismerni a depresszió korai jeleit. Várhatóan az okosotthonok alapfelszereltsége lesz a testhőmérséklet-felügyeleti rendszer, de az allergéneket észlelő szenzoroktól kezdve a testünkben bekövetkező változásokat jelző
fitnesz modulokig számos fejlesztés járulhat hozzá az egészségünk megőrzéshez.

Home, sweet home... office

A  járvány miatt az otthoni munkavégzés sosem látott dinamikával nőtt. Ez a tendencia valószínűleg a jövőben is fennmarad, ezért szükségessé válhat az otthoni irodai automatizálás. A levegő minőséget, páratartalmat szabályozó szellőztető rendszerek, intelligens hangszórók, kijelzők és más eszközök megjelenése az utóbbi években megnyitotta az utat az új, okos irodai megoldások felé, amelyek drámaian javítják a
munkamódszereket. Az okos kijelzők segíthetnek pl. a dolgozóknak a videóhívások lebonyolításánál, de az üzleti alkalmazásokból származó releváns információk kinyerésénél is.

Fényes jövő
Az intelligens fényrendszerek már most számos működési funkcióval egészülnek ki, mint az hang vagy gesztus érzékelés, vagy a távoli aktiválás. 2022-ben még kifinomultabb technológiákkal bővülhet ez a szegmens; egyre népszerűbbek lesznek azok a megoldások, valamikor a helyiségben lévő fény mennyiségének megfelelően a rendszer maga állítja be a belső tér fényeinek intenzitását. Egy másik izgalmas funkció a fényszimulációk, amelyek a ház-biztonságot növelik a hosszú ideig felügyelet nélkül hagyott otthonoknál.

 

Balogh Péter, tervezőmérnök, Wavin Magyarország
Az okosotthonok már itt vannak körülöttünk és határozottan a jövő részei. A ma létező trendek bepillantást engednek oda, hogy milyen okosotthonokat és eszközöket keresnek az emberek. Ezek a tendenciák várhatóan az intelligens otthonok új generációi mentén fognak megszilárdulni, amint az emberek aktívan integrálták az életükbe.”

Érzékelők finoman

A kifinomult szenzortechnika egyre több területen kap szerepet. Az okos vízgyűjtő aknáktól kezdve, - amelyek lehetővé teszik, hogy a várható esővízkezelési problémákat a bekövetkezésük előtt jelezzék, - az ún. occupancy felügyeleti rendszerekig dinamikusan fejlődik ez a szegmens is. Az occupancy szenzorok érzékelik, ha a hely el van foglalva és ez alapján kapcsolják a lámpákat és a fűtést. A jövőben ezek az érzékelők képesek lesznek megtanulni a mozgásmintákat, és ebből meg tudják különböztetni az egyes személyeket. Ez a funkció betörés-érzékelőként is integrálható a biztonsági rendszerekbe is, amely az okosotthonok egyik alapvető igénye lesz.

Mesterséges intelligencia és hangvezérlés

Emberi programozás helyett az AI-képes eszközök megtanulnak majd önállóan működni, a felhasználói viselkedés és a szenzor adatok alapján. Ez nagy segítség lehet az időseknek, a gyermekeknek és a fogyatékkal élőknek. A hangvezérelt megoldások versenye is tovább éleződik, amelynek éllovasai pl. az Alexa, Siri és a Google Assistant. Az intelligens TV-k központi vezérlő rendszerekként is egyre inkább szolgálnak hagyományos szórakoztató
szerepük mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr416683082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása