Nesze!szer

Mesterséges intelligencia? A gyerek megtanulhatja kezelni!

2023. augusztus 29.

 

 

mesterseges_intelligencia.jpg

 

 

Sok mindent gondolok a mesterséges intelligenciáról, de az egészen biztos, hogy nem ez a jövő, hanem már a jelen. A Logiscool Élményalapú Programozó iskolahálózat - a gyermekek digitális írástudás és programozás
oktatásának nemzetközi szakértője - kurzusain, workshopjain és táboraiban már 2021 óta tanítanak mesterséges intelligencia alapú programokat a 6-18 éves korosztálynak. Nemcsak azt oktatják, hogyan működik az AI, hanem hogy miként kell használni azt, mindezt felelősségteljes és etikus módon, gyerekekre szabva. A következő évtizedek nyertesei ugyanis azok lesznek, akik megtanulják, hogyan kell együtt élni és együttműködni a mesterséges intelligenciával.

Az AI több mint a ChatGPT: tények és tévhitek a mesterséges intelligenciáról.
A mesterséges intelligencia állandó beszédtéma napjainkban, kiemelt fontossággal bír tehát, hogy megértsük, mi is ez a magyarul MI (mesterséges intelligencia), angolul AI (artifical intelligence) néven emlegetett technológia, ami szó szerint forradalmasítja életünk számos területét. Gyorsan változó világunkban a mesterséges intelligencia használatával összefüggő digitális írástudás, logikus és kritikus gondolkodás, valamint a programozás elengedhetetlen a gyerekek sikeres jövőjéhez. Az állami iskolarendszer sajnos nem tud lépést tartani a téma oktatásának folyamatos tartalmi és módszertani fejlődésével, ezért szülői oldalról is ma már óriási igény van arra, hogy ilyen különórákra járjanak a gyerekek.
Sokan azt gondolják, hogy a ChatGPT megegyezik a mesterséges intelligenciával. Ez egy tévhit. A ChatGPT csak egyetlen program a sok közül, amelyeket mesterséges intelligencia támogat. Mára több ezer szoftver és program működik AI alapokon, például sokak által régóta használt Siri, Alexa vagy aGoogle asszisztens is egy mesterséges intelligencia.
A Chat GPT meghatározása szerint: „A mesterséges intelligencia (AI) olyan számítógépes rendszerek vagy gépek fejlesztését jelenti, amelyek képesek olyan feladatokat ellátni, amelyekhez jellemzően emberi intelligencia szükséges. A mesterséges intelligencia olyan intelligens ágensek létrehozását jelenti, amelyek képesek érzékelni környezetüket, tanulni a tapasztalatokból, és döntéseket hozni vagy lépéseket tenni meghatározott célok elérése érdekében. Az emberi kognitív képességek utánzására vagy szimulálására tervezett technikák, algoritmusok és módszerek széles skáláját öleli fel.”

Az AI a Logiscool oktatási tevékenységének kulcsfontosságú része
A gyerekek digitális eszközökkel a kezükben nőnek fel, ma már ez is tény. Annak érdekében, hogy ne csak passzív felhasználói legyenek a technológiáknak, a Logiscool megtanítja őket gondolkodni, növeli
kreativitásukat, koncentrációjukat és önbizalmukat, hogy aktív, kritikusan gondolkodó alkotókká váljanak. Az én lányom volt is Logischool táborban idén és nagyon a javára vált, sőt, szuper volt! 
A Logiscoolban a programozás és a digitális írástudás készségeit világszínvonalú, hitelesített tananyag alapján viszik közel a 6-18 éves diákokhoz. Az élményalapú, modulokra épülő oktatás követi a világ digitális trendjeit, aktívan és kritikusan figyeli a technológiai fejlesztéseket annak érdekében, hogy azonosítsa, mit és hogyan kell beépíteni a gyermekek tananyagába. Már 2021-ben elindult a mesterséges intelligencia oktatása táboraiban, jóval a ChatGPT megjelenése előtt. Ma már a Logiscool kurzusain, számos táborában és workshopján nemcsak azt tanítják, hogyan működik az AI, hanem azt is, hogyan kell használni azt. A tantervben rögzített funkciók között többek között szöveggenerálás, szöveg-kép generálás, szöveg-hang generálás, rajzolás, arc- és mozgásfelismerés kamerán keresztül, zenekészítés, gépi tanulási modellek, minták, ajánlási rendszerek és képzési modellek felépítése, adatvizualizáció és chat bot létrehozása is szerepel.
A Logiscool a technológia felelős használatára tanít. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a gyerekeket a biztonságosabb internethasználatra nevelik, tudatosítják a diákokban a lehetséges kockázatokat és hatásokat, nyilvánvalóan általuk is érthető szinten és módon.

A digitális írástudás a sikeres jövő záloga
Gyors technológiai fejlődés által meghatározott korunkban a digitális írástudásra és programozásra oktatás jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Felvértezi a gyerekeket a digitális világban történő eligazodáshoz szükséges készségekkel, felkészítve őket egy olyan jövőre, amelyben a technológia kiemelt szerepet kap. A programozás tudás különösen fontos szerepet játszik a mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek kezelésében. Ahogy az AI továbbra is életünk különböző aspektusait alakítja, a programozás alapelveinek megértése létfontosságúvá válik az AI lehetőségeinek hatékony kihasználásához. A Logiscool meggyőződése, hogy – bármit hozzon is a technológiai fejlődés – az általuk tanított alapvető digitális ismeretek, valamint a logikus és kritikus gondolkodás - segítenek a következő generációknak abban, hogy bízzanak a digitális jövőben és sikeresek is lehessenek benne.
A Logiscool kurzusai szeptemberben indulnak országszerte 36 helyszínen, melyről további információ ITT található. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2318203397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása