Nesze!szer

Tiszteletem Matild! Megnyílt Budapest új pazar luxusszállodája

2021. június 30.

 

 

img_20210630_070020_311.jpg

 

Pazar - írta egy kedves volt kolléganőm a képek láttán, amiket a luxushotellé átalakított Matild Palace-ban készítettem tegnap. Ugyanis mától nyitva Budapest új luxusszállodája, ami az Erzsébet-híd lába előtt található - én meg jól sajtóbejártam. És elképesztően gyönyörű, békebeli és tiszteletreméltó az egész, de mesélem is.

 

A Matild Palota története 1902-ben kezdődött. Habsburg Mária Adél Amália Klotild ugyanis nem volt az a visszafogott, otthon hímezgető kis arisztokrata, nem vetette meg a társasági életet, pártolta a művészetet és az úri mulatságokat. És ez micsoda szerencse! Haladó szelleme jegyében ugyanis úgy érezte, a Duna partján szükség van egy olyan épületre, vagyis rögtön kettőre, ahol nemcsak kávéház működik, de pihenhetnek a művészbarátok is. És megszületett a Matild palota - a másik oldalon pedig a Klotild. Róth Miksa alkotásaival, Magyarországon az első lifttel és megannyi építészeti csodával. Sokáig úgy beszélték, Matild egy ikonikus hölgyről kapta az elnevezést, de ki kell ábrándítsak mindenkit, összesen 3 Matild volt a Habsburgoknál ez időtájt, de egyik sztori sem stimmelt. Egyikőjük ráadásul igazán tragikus halált halt, ugyanis édesapja rányitott, amikor dohányzott, ő eldugta a háta mögé a cigarettát és ez lángra lobbantotta őt. Aztán az égési sérülésekbe halt bele. Szóval a Matild név csak a Klotildra hajaz, más csavar nincs a történetben. 

 

 

budapest-klotild-palotak-1902.jpg

Egyébként maga a palota is úgy lett kitalálva, hogy a vendégek alul beállhattak konflissal, de titkos szobákról is szólt a fáma, ahol dekadens művészek tanyáztak és műveltek mindenfélét. A Szinbád bizonyos fejezetei is itt íródtak egyébként. Aztán az épület eléggé mélyrepülést vett, mint sok minden a szocializmusban. Volt itt minden, diszkótól az alvilágig. Magam egy L'oréal sajtótájékoztatón jártam a kávézó részen utoljára (emlékezetes, hogy a Kiskegyed akkori újságírója úgy gondolta, hazaviszi a dekorációt is), de volt itt kaszinó is és minden más. Az épület és a mögötte lévő századeli pompa szerintem sírt bánatában.

 

Most 5 évnyi felújítás után adták át a luxuxszállodává varázsolt épületet. A leesett az állam az gyenge kifejezés arra, amit tegnap láttam. Olyan luxussal találkoztam, ami nem hivalkodó nem harsogó, nem attól magasabb színvonal, hogy arany és kristály van erőszakolva mindenhová és hangos. A befektetők ragaszkodtak ahhoz, hogy mindent az eredeti szintre állítsanak vissza, részint azért is, mert műemlékvédelem alatt áll az épület. Tudom, tudom, hogy most a minimál nagyon megy, mint stílus, de azért.... 

Mondom tovább. Az utcáról betérhetsz, hogy a Spagóban vacsorázz. Igen, jól hallottad. Ez az étterem az, akinek a séfje huszonéve az Oscar vacsoráiért felel. Nem kevés ismert ember fotóját láttuk a falon a sajtóbejárás során. A teraszon kávézhatsz, de engem a bár bilincselt le igazán, kinézetileg. Pedig csak egy levendulás limonádét ittam. De kerüljünk beljebb! A másik kedvenc helyem az egykori kávézó lett. Igen, innen vannak az emlékeim, a rendezvényről, de ez 20 éve volt és akkor még Lidónak hívták. Itt napközben kávéház lesz, este pedig életre kel a kabaré műfaja. Nem, nem Dumaszínház, hanem igazi, színvonalas szórakozás, lábdobálással, kuplékkal. . Itt középen van egy forgószínpad, amit az építkezés közepén megjelent korábban itt dolgozó munkatársnak köszönhetünk. Ugyanis egyszer csak beállított a régi gondnok és megkérdezte: hol a régi színpad? Így a kettős koncepció neki köszönhető. Napközben lattézhatunk majd, este pedig kigyúlnak a pesti fények.

A szobákban én kis balga, régi technikával próbálkoztam, elhúzva a függönyt, de nem, itt már minden automatizált, még ehhez is csak meg kell nyomni a megfelelő gombot. Van művészi jellegű loft szoba is, mind-mind hazai alkotók festményeivel. A tárgyalókra hívnám még fel a figyelmet, bár azt hiszem, igazán nehéz lehet az éves marketingbüdzsére koncentrálni, ha az ember közben az Erzsébet-hídon bejövő forgalmat és a város nyüzsgését szemléli. A fürdőszobákban visszajön a magyar fürdőkre hajazó kékes szín és hát sok gond az öblítéssel sincs, pompás minden mellékes. Okoswécé - mondanám így, megnevezve a műfajt.  A képeken láthatjátok, hogy a zöldes szín több helyütt is megjelenik. Ez a Zsolnay-ra hajaz, köszönhetően a két magyar építésznek, Puhl Antalnak és Dajka Péternek. A luxuspalota 5 évig újult meg, köszönjük meg a csodát a régészeknek. 111 szoba és 19 lakosztály az, amin elgondolkodhatunk, melyik legyen az igazi. És ami nekem igazán tetszik: ez nem úgy luxus, hogy feszengsz. Mindent sikerült úgy kialakítani, hogy nem kell közben azon agyalnod, jaj, tüsszenthetek-e egy felet és mi van, ha lepattan a körmöm... Ez a marketingkoncepció része volt, mint érzés - hát sikerült átvinniük, azt hiszem. 

 

És akkor most feltenném az i-re a pontot. A tetőterasz  még nem nyílt meg, de csak napok kérdése. Ugyanis már a bútorok már bent vannak,a  a bár már áll, a whiskey már a vendégekért sír. A liftből kilépve zsiráfok üdvözlik a kilépőt, az asztalok lába helyett fácánokat formáz a szobor, a kilátás pedig... 360 fokos panoráma Budapestre. Itt elég menő lesz majd selfiezni, azt gondolom, de remélem, azért a korábbi kultúra és polgári lét atmoszférája átjárja majd kicsit az ide betérő lányokat, akik majd 50 méter magasra jöhetnek fel egy koktél és némi csücsörítés  kedvéért. 700 embert tudnak majd fogadni összesen enni-inni-társasági életet élni a Matildban.

Lassan a történet végére érek, mert a sajtóbejárás is véget ért. Engem lebilincselt ez az egész történet és minden, ami mögötte van. A hely sztorijának, az épületnek a tisztelete és a befektetők elszántsága. Akinek van alkalma, menjen és nézze meg, igyon esetleg egy kávét a teraszon. Én egészen biztosan újra vizitálok majd, hisz Matild nem ereszt, olyan, mint valami régi és szép Habsburg mese, ez a korszak pedig a maga szépségével, történeteivel igazán közel áll hozzám. Matild, köszönöm ezt a csodás időutazást, álomszép lettél! 

És akkor elegánsan távozom is haza egy privát  lépcsőházon át...bár lehet, hogy a kesztyűmet diszkréten itt feledem..

20210629_111309_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr9516609178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása