Nesze!szer

Bor, mámor, Tokaj

Na ezért menj el Bárdos Saroltához egy csajos hétvégére!

2021. június 03.

 

 

nobilis_kezdo_ivos.jpg

 

 

Amennyiben rövidre kéne fognom ezt a történetet, azt mondanám: aki szeretne kikapcsolódni, minőségi időt tölteni, feltöltődni és a borkultúráról is tanulni: meg se álljon Tokajig. És már zárhatnám is a történetet. Ám, mivel ez egy boros sztori, picit bővebb lére eresztem, ha nem baj...de nyugi, nem lesz benne terroir egy picit se...

 

Szóval. Az úgy történt, hogy Bárdos Sarolta, borásznő meginvitált bennünket nagyon kedvesen Tokajba. (Az igazság az, hogy sok boros régiót ismerek viszonylag jól, de ebben a térségben voltak komoly elmaradásaim.) Így, a Woman Power Project lányaival felkerekedtünk és meg sem álltunk Tokajig. Na jó, ez így, ebben a formában nem igaz, mert Miskolcon azért erőteljesen teszteltük a gasztronómiát, de csak és kizárólag azért, hogy mintegy megágyazzunk a borászat látogatásának. Bodrogkeresztúr lett a célpontunk. Tokaj szőlővesszei. Hasítottunk is az új Skoda Octaviával, ami nemcsak elegáns, de bizony okos autó is - jó nagy csomagtartóval, mind az ötünk cuccai elfértek. Bodrogkeresztúr egy tündéri kis falu, itt található a Tokaj Nobilis pince, ami Bárdos Saci fennhatósága.

 

Ő neki sokat köszönhetek, ugyanis a 3 nap alatt megszerettette velem a Furmintot, ami azért eddig nem volt jellemző rám. Sokat mesélt a dűlőkről, a csirke-málról, a késői szüretelésű borokról, a bio borászatról, hársról, sárgamuskotályról és a mindennapokról. Nemcsak a szavait, de az isteni borait is ittuk a lányokkal. Nyilván a pincében is jártunk, ami nekem a mániám, mert a gyerekkoromat juttatja eszembe és hát imádom a borászat minden csínját-bínját. Maga az udvar olyan pedig, mintha Toszkánába csöppentünk volna. A borok kóstolása komolyabban az utca másik oldalán zajlott, minden bort valami nagyon tisztának éreztem, vibrálónak, savasnak, elegánsnak.. és hát a pezsgője is igazán szép, azt kell mondjam. Nem volt gond azzal, hogy hazataláljunk a szállásunkra, ugyanis az Saciék vendégházában volt, ami kényelmes volt, jól kihasználható és adta a kikapcsolódás és pihenés lehetőségét. Az első napon megkaptuk a beavatást, megismerkedtük Saci boraival, a második pedig a kirándulás jegyében telt.

sacival_a_szoloben.jpg

Igen, mert 3 napot töltöttünk Tokajban. Ez ugyanis egy olyan boros régió, ahol sok-sok borászat van, de minden komolyan számon is tartva, hisz a Tokaji bor kifejezést azért nem mindenki használhatja. Szerencsére.

 

Gyönyörű tájon túráztunk, mentünk fel Saci egyik szőlőjébe, nekem igazán jól esett a mászás, egyébként is annyit megyek, mint a mérgezett egér, bár napközben azért kevesebben iszom... itt viszont olyan mediterrán klíma és időjárás fogadott, hogy csak na. Amikor a lelked a környezettől egy másik üzemmódra kapcsol. Megcsodáltuk a Bodrogot felülről és Saci birtokát is. Ravaszul, a földbe rejtve várt bennünket két palack bor (2008-as furmint és egy 2015-ös kövérszőlő), hát annyira jó kedvünk kerekedett, hogy egy traktort is kölcsön kértünk. (Igaz, sok haszna egyik szőlősgazdának sem lett belőlünk, de legalább színesítettük a dombokat...D) Délután Tarcalon jártunk, meglátogattuk Berecz Stephanie pincéjét és kóstoltunk itt is. A 3 grácia különösen tetszett, ugyanis ez 3 női borász kooperációja. Woman Power Project tagként mi is osztjuk a lányokkal, hogy egymást segítve juthatunk mi nők, tovább. És Tokajban is így vélik, ez csodás. Minderre áldást is kértünk, mert bizony, mi felmásztunk az Áldó Jézus szoborhoz. Ez persze nem mindenkinek volt igazi áldás, mert bizony, ide azért jó cipő kell, nem más. Cserébe gyönyörű virágokat, tájat és még Tengerszemet is lát az ember, amellett, hogy vágni lehet a jó levegőt. Aztán picit pihegtünk és megint csodába cseppentünk. Én, aki ugye részint kastélyban nevelkedtem, kicsit hazaértem, ugyanis a Füleky pincészetet látogattuk meg, ami nem véletlenül díjazott épitészetileg is. Mi a kastélyban jártunk és kóstoltuk a boraikat. Furmint, Hárs és Muskotály keveredett itt is, de valami szépségesen a borokban. Ja, és hát a Pápa is kapott már belőle, hogy behozzak ide a bornál egy spirituálisabb vonalat is.

 És hát madarat lehetetett fogatni velünk, de nem szó szerint... de azért... Itt, a faluban élt ugyanis egy Fülöp nevű gólya, aki egy komoly borsort is ihletett. "Őt is" megkóstoltuk és szererettük. Ami varázslatos, hogy közben egy másik gólya sétált át a kerten, miközben mi poharaztunk. Elvarázsolódtunk a helytől, a boroktól és Bodrogkeresztúrtól. Aztán visszasétáltunk a csodás vendégházba, aminek olyan szép a kertje, hogy csak feküdne és gondolkodna az ember... ha jövő héten nem hoznák a jacuzzit, ami másfajta kikapcsolódást ad. Hiába, vissza kell majd mennünk. Meg azért is, hogy még több dolgot tudjak Sacitól kérdezni és hát elfogyott a pezsgő is, amit a Nobilistől hoztam. Halkan megjegyezném, a Kollázsban most ez a ház pezsgője, szóval azért értitek, miről beszélek.

Harmadnap pedig a Hélia-D kastélyt kerestük fel, ahol nemcsak csodákat láttunk, de krémet is kevertünk a lányokkal. Olyan növényekből, összetevőkből, ami a kis gyógynövénykertjükben is megtalálható.. és még igazi gramofon zenét is hallgattunk. Annyi, de annyi mindent tudnék még mesélni erről a három napról, hogy csak folyna, mint a bor. De tudom, hogy a befogadóképességetek nem olyan hosszú, mint egy szép borsor. A lényeg: menjetek Tokajba, keressétek Bárdos Sacit és olyan prorgamot tesz össze nektek, ami felejthetetlen kikapcsolódás valahol a hagyományok, a szőlő és az élet szeretete mentén. Hamvas Béla filozófiája modern köntösben.

Egészségünkre, nekünk igazán jól esett ez a furmint-hárs házasítás a 3 napos kikapcsolódásunkon, Tokajban. Vissza kell mennünk és kész! 

És akkor jöjjön a 3 plusz kedvencem Tokajból:

 

fuleky_borok.jpg

 A Füleky borok lettek favoritjaim a Nobilis szépséges savai mellett. Érdemes figyelni rájuk is!

bodrog_kilatas.jpg

 Gyönyörű a táj, harapni lehet a levegőt és a szépséget. Ne csak a bort töltsd, de a lelkedet is, ha arra jársz. 

boros2.jpg

És nem utolsó sorban az volt még jó, hogy a csajokkal voltunk együtt. Női energiák, egy energikus vidéken Barátnős hétvégézésre Tokaj nézzétek ki a borlapról magatoknak! 

Ps: írj, ha meséljek még az évjáratokról, borokról, talajról, csak nem akartam túlszakmázni itt...

Ps 2: írj, ha kérdésed van szállással, pincelátogatással kapcsolatban... a Tokaj Nobilis weboldala ITT.

Ps 3: írj, ha van ötleted még, merre menjünk és akkor is, ha ajánlod valakinek ezt a csodát, Tokajban! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2116580986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása