Nesze!szer

21 tipp a bolygónk és magunk védelmében

2021. február 04.

 

mother_earth.jpg

 

A covid nem "véletlenül" jött az életünkbe. Talán sokan ezáltal is ébredtek rá, hogy nem jó irányba megyünk, mentünk. Se társadalmilag, se a bolygónk " használatát" tekintve. Tartozunk Föld anyának. Régóta figyelmeztetnek a klímakutatók, hogy már egyéni szinten is rengeteget változtathatunk ezen, ha csökkentjük – elsősorban a háztartásunkban keletkező – üvegházhatású gázkibocsátásunkat. Ahhoz, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2°C-ot, egyéni karbonlábnyomunk 2050-re nem lehetne több mint 1,87  tonna átlagosan évente. Összehasonlításképpen, jelenleg a magyarországi átlagos egyéni karbonlábnyom 5,7 tonna szén-dioxid egyenérték/fő, ugyanez Németországban 10,5 tonna CO2e/fő, az USA-ban pedig 20 tonna CO2e/fő körül alakul. 

Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és az erőforrások túlzott kihasználása napjaink legnagyobb kihívása. A problémák megoldása globális összefogást igényel, de emellett bárki egészen hétköznapi dolgokkal hozzájárulhat a megújuláshoz. A Procter&Gamble 2021-re 21 olyan egyszerű cselekedetet fogalmaz meg, amelyek betartásával könnyedén csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, ellensúlyozhatjuk az egyre növekvő klímaválságot és megóvhatjuk a Földet. Most jöjjenek ezek. Én is megígérem, hogy igyekszem még jobban ökotudatosodni... 

 

procter_grafika2.jpg

1. Kesebb víz használata nap mint nap… Válaszd a gyors zuhanyt, kézmosásnál szappanozás után zárd el a csapot, és csak az öblítéshez nyisd meg újra. A fürdés négyszer annyi vizet igényel, mint a zuhanyozás, és a melegvízhasználat energiaigénye a háztartásokban a második legnagyobb. Ha 8 perc helyett 4 perc alatt zuhanyozunk, 350 kg szén-dioxidot spórolhatunk meg egy évben.

 

2. Ruhamosás: rövidebb programon, alacsonyabb hőmérsékleten... Ezzel vizet és energiát is spórolhatsz, és a megfelelő mosószereknek köszönhetően – mint az Ariel Allin1 mosókapszulák, a ruhák ugyanolyan jól tisztulnak, mint hosszabb programon és magasabb hőfokon, sőt tovább megőrzik minőségüket.

 

3. Éljen a mosogatógép! A mosogatógép egyetlen ciklusban kb. 13 liter vizet használ, miközben ugyanannyi edény kézi mosásakor több tucat liter vizet folyatunk el. Már 8 tányér mosogatógépben való mosásával vizet takaríthatunk meg.

 

4. A víz második élete: nemcsak az esővíz... A "szürke víz" olyan víz, amelyet már egyszer használtunk. A szennyezettség mértékétől függően különféle módon használható - a virágok öntözésétől, az otthoni takarítástól a WC leöblítéséig.

 

5. Ételek, amelyek jót tesznek…  a bolygónak. A növényi eredetű élelmiszertermelés sokkal kevesebb vizet használ fel, mint az állattenyésztés. Például 215 liter víz szükséges egy kilogramm paradicsom termesztéséhez, és nagyjából 15 ezer liter egy kilogramm marhahús előállításához. A hús- és tejtermék előállítás és fogyasztás a teljes üvegházhatású gázkibocsátás 14.5%-ért felelős.

 

6. A fény nem szereti a magányt... Kapcsold le a villanyt, ha elhagyod a szobát. A villanykörte újra felkapcsolása egy pillanatra több energiát használ ugyan, de ez csak egy extra másodpercnyi plusz fogyasztást jelent.

 

7. A LED átveszi a vezetést... A hagyományos izzók LED-re történő cseréje nagyszerű módja az energiatakarékosságnak.

 

8. Üres konnektor = boldog konnektor... A töltő csatlakoztatott készülék nélkül is fogyaszt áramot, ezért a töltés után érdemes kihúzni. A mobiltelefon töltőjének lecsatlakoztatásával évente annyi energiát spórolunk meg, amivel 8 napig nézhetjük a televíziót.

 

9. A használt elemeknek külön helye van. A használt akkumulátorok, elemek veszélyes hulladékok, fordíts rá gondot, hogy mindig a megfelelő hulladékgyűjtőbe kerüljenek! Az újratölthető elemek jó alternatívák lehetnek.

 

10. Munka után pihenjen a számítógép is! A számítógép alvó módban is folyamatosan energiát használ - ne hagyd készenléti állapotban, kapcsold ki!

 

11. Tudatos fűtés... Kapcsold le a fűtést szellőztetés idejére és mielőtt hosszabb időre elmész otthonról! Fűtésszezon előtt ellenőrizd az ablakok szigetelését! Nyílászárók megfelelő szigetelésével 15-20% fűtési energiát spórolhatunk meg.

 

procter_grafika.jpg

 

12. Stop az ételpazarlásnak! A kissé már fonnyadt gyümölcsök továbbra is ehetők, sütéshez, kompótokhoz vagy pürékhez tökéletesen használhatók. A maradékot hasznosabb komposztálni, ha lehetőségünk adódik rá.

 

13. Nem az egyszer használatos műanyagzacskókra! A saját újrahasználható, akár súly szerinti méretű textil táskák nemcsak divatosak, de praktikusak is.

 

14. Csapvíz a palackozott helyett… Az egyik legegyszerűbb módszer a műanyaghulladék csökkentésére, ha PET palackozott víz helyett újra használható kulacsodat töltöd meg csapvízzel vagy szűrőkancsót használsz. (Már a csemetém is így csinálja a suliban....!)

 

15. Az újrahasznosításban az erő! Ügyeljünk arra, hogy újrahasznosítható vagy újrahasznosított csomagolású terméket vásároljunk!

 

16. Szemétszedés séta közben - kellemeset a hasznossal. Kirándulásaid alkalmával is törődhetsz az erdővel, vízpartokkal és a környezeteddel, ha összegyűjtöd, és kukába dobod az elhagyott szemetet.

 

17. Adj második életet dolgaidnak! Ahelyett, hogy eldobnál valamit, próbáld újrahasznosítani, vagy add tovább olyannak, akinek szüksége lehet rá.

 

18. A hősök köztünk élnek... Amikor csak lehet, támogasd a helyi szolgáltatókat és vállalkozásokat! Például ahelyett, hogy a készülékeidet a központi szervizbe küldenéd, hívj egy közeli szakembert a szereléshez! Mondjuk, ez ma nem nehezen kivitelezhető, mert itthon mindenki saját szerelővel dolgozik kb... hívnom is kéne a srácot!

 

19. A szelektív hulladékgyűjtés nem lehet kérdés! Ha kétségeid vannak azzal kapcsolatban, hogyan gyűjtsd szelektíven a hulladékot, nyomtass magadnak egy „puskát” segítségül, amit jól látható helyre kiragaszthatsz.

 

20. Egy autóval kevesebb... Ha teheted, kerékpározz autó helyett, vagy használd a tömegközlekedést! A kerékpár egészséges, környezetkímélő és városban a leggyorsabb is. Ha egy éven keresztül nem használunk autót, 2,6 tonna szén-dioxidot tarthatunk vissza a Lund University és a University of British Columbia 2017-ben készített tanulmánya szerint.

 

21. Legyél a változás nagykövete! Oszd meg barátaiddal, családoddal és ismerőseiddel is az összes környezetbarát ismeretedet!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4616416160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása